Als je een snel broodje wilt maken zonder koolhydraten, zonder noten, zonder gluten en zonder zuivel, dan heb ik hier het recept voor je. Daarmee maak je een supersnel en koolhydraatarm magnetron broodje van lupinemeel. Maar iets langer bakken in de oven kan natuurlijk ook.
Broodje zonder zuivel of noten
De meeste koolhydraatarme broodjes of keto broodjes bevatten zuivel en noten. Vooral yoghurt en amandelmeel worden in de koolhydraatarme keuken heel veel gebruikt. En dat is logisch, want je maakt er de beste koolhydraatarme broodjes mee. Maar wat als je om welke reden dan ook een zuivelvrij en/of notenvrij broodje wilt eten, zonder de koolhydraten?
Hier schiet lupinemeel te hulp. Ik heb al vaker met lupinemeel gebakken, en dat is prima bevallen. Ik vind dat lupinemeel een consistentie aan een broodje geeft, dat vergelijkbaar is met een broodje met tarwemeel.
Er wordt altijd geadviseerd om lupinemeel in combinatie met een ander soort meel te gebruiken (anders gaat het bitter smaken), maar ik heb de gok gewaagd en voor dit recept het lupinemeel alleen gebruikt in combinatie met psylliumvezels. En ik ben onder de indruk van het resultaat. Er kwam een heerlijk zacht broodje uit mijn magnetron. Ik sneed het in drie plakken (zoals je misschien aan de foto kunt zien heb ik een muffinvorm gebruikt), en heb ervan gesmuld. Maar je kunt het natuurlijk ook doormidden snijden en als (vegetarisch) burgerbroodje gebruiken.
Lupine, compleet eiwit
Lupinemeel is niet alleen koolhydraatarm maar ook eiwitrijk, het bevat zelfs alle 9 aminozuren. Het gaat hier dus om zogenaamde complete proteïne, en dat is vaak niet het geval als het om plantaardige eiwitten gaat. Een bijkomend voordeel van zo’n eiwitrijk broodje is dat het lekker vult.
Heb je net als ik een lactose intolerantie, vrees dan niet. Er wordt geen gebruik gemaakt van zuivel (wel van eieren), dus je kunt dit broodje gerust eten. Dat geldt ook als je geen gluten kunt of wilt eten. Lupinemeel is namelijk glutenvrij!
Magnetron of oven
Dit broodje is supersnel klaar als je de magnetron gebruikt. Maar niet iedereen heeft er eentje, of wil die gebruiken. Gelukkig kun je dit broodje ook gewoon in de oven bakken. Het duurt dan natuurlijk wel wat langer, maar je koolhydraatarme broodje wordt er niet minder lekker van. De keuze is dus aan jou!
Koolhydraatarm magnetron broodje van lupinemeel
Dit heb je nodig
- 10 gr lupinemeel
- 5 gr psylliumvezels
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 15 gr kokosolie gesmolten
- 2 tl ongezoete plantaardige melk
- 1 ei
Zo maak je het
- Kluts het ei los met de kokosolie en de melk.
- Meng in een andere kommetje lupinemeel, psyllium, bakpoeder en een snuf zout, en meng dit door het eimengsel.
- Doe het deeg in een ingevette magnetron-/ ovenbestendige kop of kom (of muffinvorm).
- Bak het broodje 1,5 minuut op vol vermogen in de magnetron. Bak niet te lang, anders wordt het broodje te droog.
- Neem het broodje uit de vorm en snijd het doormidden of in 3 plakken. Beleg naar wens en geniet!
Tips
- Gebruik je liever de oven? Bak dit broodje dan 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
airfryer is goed te doen ik gebruik de airfryer met aangepaste tijd niet elke fryer is het zelfde dus dat is even uitvogelen ..ook gebruik ik gewoon de koekenpan dan maak ik er een soort wrap van ook erg lekker
Wat een goed idee, een wrap! Dat ga ik ook eens proberen. Bedankt voor de tip!
Goeie middag,
ik zit de recepten te lezen en ik zie dat de oven of magnetron gebruikt wordt. Maar hoe is de verhouding in de airfryer en een kleine oven? Moet ik de tijd korter zetten of de temperatuur naar beneden bijstellen? vr.gr. R$ia Bolier
Ik bezit geen airfryer en heb geen ervaring daarmee. Maar ik heb begrepen dat een airfryer ongeveer de helft sneller bakt dan een oven. Ik zelf zou de tijd nog iets korter instellen en dan checken of het gerecht dat je maakt nog iets meer tijd nodig hebt.