Jackfruit draadjesvlees

Jackfruit draadjesvlees

Jackfruit draadjesvlees, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Draadjesvlees? Maarre … dit is toch een vegetarische blog! Klopt! Dit is jackfruit draadjesvlees, en die is zelfs helemaal vegan! Ik maak ‘m net zo lekker kruidig als vroeger, toen ik draadjesvlees nog wel van vlees maakte.

Oude kookboeken

Heb jij ook wel eens boeken weggedaan waar je later spijt van kreeg?

Ik had vroeger bergen met boeken. Als kind was ik al een echte boekenwurm. Onder mijn bed lag altijd een stapeltje boeken uit de bibliotheek. En daar kwam ik meerdere keren per week. Elke avond voor het slapen gaan, lag ik te lezen. Ik las al de zogenaamde C-boeken toen ik nog A-boeken leeftijd had. Want alle A-boeken, die had ik allemaal al gelezen ha ha.

Jackfruit draadjesvlees, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Later kwamen er natuurlijk stapels met kookboeken bij. Ik had er best veel, niet gek natuurlijk als je zo van koken houdt. Maar toen kwam het moment dat ik ging verhuizen. Eerst voor de liefde naar de andere kant van het land, later naar Duitsland. Beide keren is er rigoreus opgeruimd. Ik ben wat keren naar de kringloopwinkel gereden om dozen met spullen én boeken te brengen. Ja, ook kookboeken.

Een koopje

Veel van die kookboeken die ik weg heb gebracht, mis ik niet. Maar er zaten er toch een paar tussen waarvan ik het achteraf jammer vond dat ik ze had weggedaan. Zo ook het kookboek “Van piepers tot pasta”, van een bekend boter-merk (wie heeft/had ‘m ook?). Maar niet getreurd, dacht ik, ik scoor wel weer een exemplaar in een kringloopwinkel als ik in Nederland ben.

Jackfruit draadjesvlees, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

En dat bleek toch een stuk minder makkelijk dan ik dacht. Een paar jaar lang greep ik, elke keer als manlief en ik in Nederland naar de kringloopwinkel gingen, mis. Maar een paar weken geleden, toen we Winschoten met een bezoekje vereerden en natuurlijk ook de kringloopwinkel aldaar bezochten, was het raak. Er stond een pracht-exemplaar op me te wachten. Het kookboek leek zelfs ongebruikt, de boekenlegger die er destijds bij hoorde, zat er nog in! Ik heb wel een hele euro voor het boek moeten betalen. Wow, dat is wat ze in Duitsland een Schnäppchen noemen!

Jackfruit draadjesvlees, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Thuis gekomen heb ik me op de bank genesteld en heb lekker door al die nostalgische recepten zitten bladeren. En zo kwam het draadjesvlees recept langs, wat ik vroeger regelmatig maakte. Dat zorgde voor inspiratie, want ik wilde meteen een vegetarische of vegan versie van draadjesvlees bedenken. En wat kun je daar nu beter voor gebruiken dan jackfruit!

Veel sneller klaar

Het fijne van jackfruit draadjesvlees is dat het véél sneller klaar is dan het echte draadjesvlees. Dat moet zeker een paar uur stoven, het jackfruit draadjesvlees laat ik hooguit een half uur pruttelen. Dat scheelt een hoop energie, niet verkeerd in deze dure tijden nietwaar?

Jackfruit draadjesvlees, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Ik heb mijn jackfruit draadjesvlees op de klassieke manier maar wel koolhydraatarm gegeten, met knolselderijpuree en rode kool. En dat was smullen hoor! Maar overtuig jezelf en ga lekker aan de slag in je keuken. Je zult er geen spijt van krijgen!

Jackfruit draadjesvlees, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Jackfruit draadjesvlees

Con
Draadjesvlees, een nostalgisch gerecht. Maar vlees? Nee, ik maak tegenwoordig jackfruit draadjesvlees, lekker kruidig, koolhydraatarm én vegan. Proef het zelf maar eens!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 10 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr jackfruit
  • 1 tl allspice (piment)
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • snuf nootmuskaat
  • versgemalen zout en peper
  • 2 el avocadoolie
  • 1 el appelstroop
  • 1 ui
  • 50 gr wortel optioneel
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 el mosterd
  • 2 el tomatenpuree

Zo maak je het
 

  • Haal het jackfruit uit de verpakking en trek het vruchvlees met twee vorken een beetje uit elkaar, zodat zich “draadjes” vormen.
  • Doe de avocadoolie samen met de kruiden (allspice, kruidnagel, nootmuskaat, zout en peper) en de appelstroop in een kommetje en meng goed. Meng dit dan door het jackfruit en laat minstens 30 minuten marineren.
  • Pel en snipper ondertussen de ui en snijd, als je die gebruikt, de wortel in plakjes.
  • Verhit een braadpan (koekenpan met deksel kan ook) en doe het gemarineerde jackfruit erin. Roerbak 10 minuten op halfhoof vuur. Doe de laatste 2 minuten de ui en eventueel de wortel erbij.
  • Schenk de bouillon bij het jackfruit. Voeg mosterd en tomatenpuree toe en meng het geheel goed. Laat het jackfruit draadjesvlees op een laag vuur met het deksel op de pan zachtjes stoven, zo’n 30 minuten.
  • Serveer het jackfruit draadjes vlees met koolhydraatarme puree (bijvoorbeeld van knolselderij of koolraap) en groente naar keuze (ik koos rode kool).

Tips

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *