Eet jij graag iets lekkers bij de koffie, maar wil je wel dat het voedzaam is? Deze kastanje brownies met pecannoten zijn niet alleen erg lekker, maar leveren je lijf ook voedingsstoffen in plaats van de zogenaamde lege calorieën.
Recept van …
En dan moet je weten dat dit recept niet door mij is bedacht.
Enkele weken geleden ontving ik een hele leuke mail van Irene, één van de volgers van deze blog. Irene beheert samen met haar partner het platform tandarts.nl. Op die site vind je een schat aan informatie over mondzorg, kun je een tandarts of mondhygiëniste bij je in de buurt zoeken, en lees je de meest interessante blogs over je mond en hoe je daar goed voor kan zorgen. Het gaat dus niet alleen over tanden en tandartsen, maar ook over een gezonde leefstijl waar je mondgezondheid alleen maar beter van wordt. Neem absoluut eens een kijkje (ik word niet betaald voor deze reclame, dus #nospon is van toepassing).
Match made in heaven
Irene stuurde me niet alleen een heel leuk berichtje, er zat ook een recept bij voor een kastanje chocolade taart. Ze had me gevraagd een recept te bedenken voor kastanje brownies, maar ze was me zelf voor met dit recept ha ha. Gelukkig voor jou en mij heeft ze dat recept met me gedeeld, en mij toestemming gegeven om het hier op mijn blog te publiceren.
Kastanjes vind ik heerlijk, en brownies natuurlijk ook, dus Irenes recept leek me een “match made in heaven”. Ik heb het recept een klein beetje aangepast om er brownies van te maken, en heb er ook extra espressopoeder door gedaan. En dat combineert geweldig met de zoetige aardse smaak van de kastanjes moet ik zeggen. Het was dus een succes in huize Con-serveert, op het moment dat ik deze blog schrijf, zijn de brownies allang schoon op!
Zijn kastanjes koolhydraatarm?
Nu zul je direct roepen dat kastanjes niet koolhydraatarm zijn. En dat klopt. Maar als je mijn blog al wat langer leest, dan weet je dat ik absoluut niet houd van voedingsmiddelen verbieden. Ik ben meer van het “een keertje kan alles”. Of, zoals de meesten het tegenwoordig omschrijven, het 80-20 principe. En kastanjes leveren je lijf wel een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine B, en foliumzuur. Om maar niet te spreken van de vezels, waar je darmen heel blij van worden. Zo zorgen deze kastanje brownies ervoor dat je goede voedingsstoffen binnen krijgt, terwijl je er tegelijkertijd lekker van kunt snoepen.
Gezonde brownies
En weet je, het valt het met die koolhydraten van deze kastanje brownies met pecannoten reuze mee. Zeker als je ze vergelijkt met een in de winkel gekochte brownie, of eentje die je zelf bakt met een pak kant en klare browniemix. Gemiddeld levert zo’n brownie je tussen de 25 en 35 koolhydraten op, terwijl de kastanje brownie van Irene blijft steken op 9 koolhydraten. En dan zijn de kastanje brownies ook nog eens glutenvrij, suikervrij en lactosevrij! En, voor wie dat belangrijk is, ook geschikt voor paleo. Je zou deze brownies gerust gezond kunnen noemen.
Dus waar wacht je nog op? Ga snel deze kastanje brownies maken!
Kastanje brownies met pecannoten
Dit heb je nodig
- 100 gr kastanjes gegaard en afgekoeld
- 100 ml plantaardige melk
- 1 el kokosolie gesmolten
- 25 gr cacao
- snuf zout
- 1 el erythritol optioneel
- 2 tl espressopoeder optioneel
- 1 ei
- 30 gr pecannoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak de pecannoten grof.
- Doe alle ingrediënten behalve de pecannoten in een kom en mix tot een glad deeg.
- Meng de helft van de gehakte pecannoten door het deeg.
- Bekleed een kleine rechthoekige bakvorm (mijne meet zo’n 14×12 cm) met bakpapier en schep het deeg erin, strijd een beetje glad. Bestrooi met de overgebleven pecannoten.
- Bak de kastanje brownies 20 minuten in de oven. Check tegen het eind van de oventijd, elke oven is anders!
- Laat de brownies volledig afkoelen, haal uit de vorm, en snijd in vier stukken.
- Serveer indien gewenst met een klodder kokosyoghurt of ongezoete room.
Tips
- Zelf tamme kastanjes poffen? Haal de kastanje uit de bolster en kerf met een scherp mes een kruisje aan de bovenkant. Bak ze 15-20 minuten in de oven op 200 graden. Ze zijn klaar als ze openspringen. Pel de kastanjes, en gebruik het het kastanje-vruchtvlees voor dit recept.
- Je kunt ook reeds gegaarde kastanjes gebruiken, of een blik (ongezoete) kastanjepuree.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hoi,
Wat een leuk recept. Ik ga het proberen. En…. Ik vind walnoten veel lekkerder dan pecannoten. Zou dat voor de brownies veel in smaak verschillen? Hoe schat jij dat in?
Hallo! Sorry voor de late reactie …
Deze brownies kun je prima met walnoten maken hoor, dat zal in smaak niet echt veel verschillen. En als je walnoten lekkerder vind, dan worden deze brownies voor jou met walnoten sowieso veel lekkerder!