Het nagerecht voor kerst dit jaar is er eentje met een koolhydraatje meer, want ik heb kastanje mascarpone crème gemaakt. Met koekjes! Die koekjes heb ik vorig jaar al eens gemaakt, en gebruik ik dit jaar als topping op een overheerlijk toetje.
Kerst-toetje
Kastanjes. Ik ben er gek op, maar er zitten wel veel koolhydraten in. Nu is het kerstdiner van dit jaar tot nu toe lekker koolhydraatarm (een soep met 7 koolhydraten, en een hoofdgerecht met 15 koolhydraten), dus een paar koolhydraten meer in het toetje kunnen naar mijn mening best!
En er zitten koekjes in dit toetje! Ik heb namelijk onlangs weer eens mijn eigen koolhydraatarme Zweedse peperkoekjes (pepparkakor) gebakken, en die heb ik gebruikt als topping voor deze kastanje mascarpone crème. Een heerlijke combinatie!
De smaak van kastanjes gaat heel goed samen met de smaak van … koffie! Dat zit er dus ook in, maar kun je eventueel weglaten. Ben je koffie-liefhebber, maak dan zeker dit lekkere nagerecht deze kerst. Het toetje is snel gemaakt, en kan helemaal voorbereid worden. Vlak voor het serveren de peperkoekjes erover verkruimelen, en nog wat poeder-ery erover strooien. Dat wordt smullen!
Kastanje mascarpone creme met peperkoekjes
Dit heb je nodig
- 100 gr kastanjes gegaard en afgekoeld
- 1 el plus 1 tl poeder-erythritol
- 1/2 tl gemalen vanille
- 1 flinke el espressopoeder optioneel
- 100 gr mascarpone
- snuf zout
- 2 pepparkakor zie tips hieronder voor het recept
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten behalve de koekjes in een kom en mix met de handmixer het geheel goed (of gebruik je keukenmachine). Laat de crème in de koelkast minimaal twee uur opstijven.
- Verdeel de kastanje mascarpone crème over twee mooie glazen, en verkruimel de peperkoekjes erover.
Tips
- In plaats van espressopoeder kun je ook voor cacao of carob poeder kiezen.
- Het recept voor de Zweedse peperkoekjes vind je hier.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: