Het is weer tijd voor een koolhydraatarm broodbak-recept! Deze maanzaadbroodjes zijn zelfs geschikt voor keto, en zijn lactosevrij. Natuurlijk kun je er ook sesambroodjes van maken als je dat lekkerder vindt.
Blogpauze
Een hobby is alleen een hobby als je er plezier aan beleeft.
Misschien is je opgevallen dat ik een paar weken geen nieuwe recepten op mijn blog heb geplaatst. Als je me volgt op de social media, dan weet je dat ik behoefte had aan een blogpauze. Gewoon een paar weken even niet met bloggen en eten bezig zijn. Wat niet wil zeggen dat ik niets gegeten heb natuurlijk.
Mijn blog Con-serveert is een hobbyblog. Ik verdien er helemaal niks mee, en doe alles zelf, samen met wat technische ondersteuning van manlief. En na bijna 8 jaar vrijwel elke week een nieuw recept posten, had ik er gewoon even geen zin meer in. Om eerlijk te zijn: de gedachte kwam op om helemaal te stoppen met de blog. Bloggen was als een verplichting gaan voelen.
Con gaat door
Omdat je dit nu zit te lezen, zul je wel begrepen hebben dat ik die gedachte weer heb laten varen. Koolhydraatarm koken, en die overwegend lekkere resultaten delen met jullie, is gewoon veel te leuk! Maar: ik ga er wel een beetje verandering in aanbrengen. Want als je hobby als een plicht gaat voelen, dan doe je iets niet goed, toch?
Wees gerust: ik blijf nieuwe koolhydraatarme recepten maken. En posten. Maar ik leg mezelf niet meer de druk op om per sé elke week iets te posten. Ik ga gewoon posten als ik zin heb! Dat kan dus betekenen dat er eens een week (of twee) niks nieuws komt. Maar het kan ook betekenen dat er zo maar twee nieuwe recepten in één week verschijnen. Ik laat me dus gewoon leiden door mijn gevoel.
Ook ga ik wat minder vaak verhaaltjes bij mijn recepten plaatsen. Na (even tellen …) 436 recepten mét zo’n verhaaltje kan ik je vertellen dat de inspiratie af en toe ver te zoeken is. Dus: heb ik inspiratie, dan maak ik er een mooie tekst voor je van. Zo niet, dan houd ik het bij het recept alleen.
Sociale media
Ook op de sociale media zal ik aanwezig blijven, maar ook daar ga ik de teugels wat laten vieren. Het afgelopen jaar is het daar door de vele algoritme veranderingen van met name Instagram helaas een stuk minder leuk op geworden. Naast een paar innige contacten die er God zij dank nog steeds zijn, is het bereik daar compleet ingestort. En ik ben meer (lees veel meer) tijd kwijt met fake followers verwijderen dan met echte oprechte reacties.
Nu ben ik als hobbyblogger niet op zoek naar 10.000 volgers hoor. Maar ik ben ook maar een mens, en het is toch leuk als je post op Facebook iets meer dan 1 like krijgt, dat dan weer wel.
Mocht je me nou (nog) niet volgen, en op sociale media wat extra liefde willen geven, dan wordt dat zeer gewaardeerd.
Con-serveert vind je op Instagram, Facebook en Pinterest.
Maanzaadbroodjes
Er blijft geblogd worden dus! En er wordt natuurlijk ook nog steeds koolhydraatarm gekookt en gebakken in huize Con-serveert. Zo is er weer een nieuw koolhydraatarm brood recept aan de collectie toegevoegd, namelijk dit recept voor maanzaadbroodjes. Vroeger als kind kreeg ik wel eens zo’n wit maanzaadbolletje bij de bakker, heerlijk. En dus heb ik dit keer voor maanzaadbolletjes gekozen. Maar heb je nou geen maanzaad in huis, of lust je dat niet, dan kun je natuurlijk ook in plaats daarvan lekkere sesambroodjes maken. De broodjes tellen slechts 2 koolhydraten per stuk, dus ketariërs onder ons: jullie kunnen aan de bak!
Keto maanzaadbroodjes
Dit heb je nodig
- 50 gr amandelmeel
- 40 gr kokosmeel
- 15 gr psylliumvezels
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- 4 grote eieren
- 120 ml heet water
- 2 tl maanzaad
Zo maak je het
- Meng amandelmeel, kokosmeel, psyllium, bakpoeder en een snuf zout in een kom goed door elkaar.
- Kluts in een andere kom de eieren los, roer het hete water erdoor. Voeg direct het meelmengsel toe en roer goed.
- Laat het deeg 10-15 minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Vorm broodjes van het deeg (ik haalde er 8 stuks uit), en bestrooi ze met het maanzaad.
- Bak de keto maanzaadbroodjes in 25-30 minuten gaar.
Tips
- Sesamzaadjes kunnen natuurlijk ook in plaats van maanzaad. Of maak de broodjes au naturel.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Dank voor de inspiratie
Wat lief, dank je wel!
Hai Con en lezers, ik heb de broodjes gebakken vandaag. Heerlijk! Wel heb ik 2 eitjes gebruikt en 2x egg-replacer. Heb ze wel iets langer moeten bakken. Groot succes deze bollekes…. Thanks!
Fijn dat ze gesmaakt hebben, super leuk om te lezen!
Goed dat je naar jezelf luistert en er geen ‘must’ van maakt; persoonlijk ben ik heel blij dat je in je eigen tempo/manier doorgaat, want ik lees (en eet natuurlijk!) heel graag je recepten en haal er inspiratie bij vandaan. Die broodjes zijn heerlijk! ik maak ze ook wel eens met wat italiaanse kruiden er doorheen en wat parmezaan als ik t als bijgerecht gebruik bij bv kaasfondue of whatever. JUIST door jouw creativiteit ga ik zelf ook ‘spelen’ met ingredienten. fijn weer wat van je te horen /zien
Dank voor je lieve reactie. En wat leuk dat ik je kan inspireren om zelf creatief in de keuken te zijn met recepten.
Heel eerlijk: ik houd me echt nooit aan recepten van een ander, wil er altijd een eigen twist aan geven. Veel te leuk om te doen!
Veel kook- en bakplezier, en als je creatieve ideetjes hebt, laat ze dan zeker weten!!
Hoi Con, ik snap t, maar ik zou t zó jammer vinden je recepten en alle info erom heen kwijt te zijn. Ik vind jou by far de beste. Waarom maak je geen boek? Ik zou t dolgraag kopen. Er zijn echt te weinig boeken over jouw kookstijl. Ik eet graag keto en liefst veg, vandaar. Dus… plz plz plz hou vol
Een boek? Oh, dat is me wel vaker gevraagd. Wie weet, komt het er ooit van, maar voorlopig houd ik het even bij deze foodblog. Daar gaat al tijd genoeg in zitten.
En geen zorgen, ik hou vol hoor, alleen wel op mijn eigen vrije tempo :)
Con, zó begrijpelijk. Ik zou er niet aan moeten denken om steeds maar weer te melden wat ik kook, bak of eet. En dan ook nog eens het recept met foto en ingrediënten vermelden. Fijn hoor, dat je ’t doet, maar we kunnen met al je recepten lekker vooruit en dan mag het allemaal best wat minder. Ik hoop dat je het niet opvat, als zou ik het niet allemaal waarderen, in tegendeel zelfs. Je hebt ons verschillende favorieten gestuurd, maar de meest lekkere (erg hoor, niet eens een gerecht) is voor ons het bounty toetje. We zijn verslaafd… Con, erg bedankt tot zover, en doe wat je leuk vindt.
Oh ja, het bounty toetje (of ontbijtje). Die is inderdaad echt té lekker! Leuk om te lezen dat dat recept bij jullie zo goed in de smaak valt!
En ik ga zeer zeker doen wat ik leuk vind :-)
Hai Con, wat een mooi verhaal. Gewoon niet meer doen wat niet past! Ik vind het leuk om je te volgen zonder verwachtingen. Een paar keer per jaar zou al voldoende zijn. Tippie…. nodig mensen uit om een recept te delen; jij minder gedoe, anderen blij. Samen, niet alleen. Dank voor al je prachtige bijdragen tot nu toe. Lieve groet, Liane
Wat een lieve reactie, dank je wel!
Ik heb vaker mensen gevraagd voor recepten inspiratie, dat leverde niets op. Maar ik ga het zeker nog eens proberen!
Groetjes terug, Con