Deze aardappelsalade is een variant op de traditionele Duitse Kartoffelsalat. Ik gebruikt zoete aardappel, en voeg extra gehakte macadamianoten toe voor die lekkere en gezonde crunch.
Kerstavond traditie
De Kerst staat nu echt voor de deur! Waarschijnlijk heb je helemaal geen tijd om deze blog te lezen ;-) , en ik heb zelf ook nog wel één en ander te doen, zoals deze lekkere zoete aardappel salade maken, dus ik houd het kort.
Kerstavond is in Duitsland een belangrijk Kerst-moment. Het is de avond waarop de kerst-cadeau’s worden uitgepakt, en dus meestal de hele familie bij elkaar komt. Die cadeau’s worden in de katholieke delen van Duitsland overigens niet door de Kerstman gebracht, maar door het Christkind, een engelachtig gestalte met blonde lokken.
De hele dag is men in de weer met het bakken van kerst-koekjes, de zogeheten Plätzchen. Zoals overigens ook al in de weken ervoor, er wordt wat afgebakken in Duitsland in december. Gisteren had de dame voor mij in de supermarkt slechts 12 pakjes boter en 4 pakken meel in haar karretje, dat zegt genoeg.
Aardappeleters
Het traditionele Kerstavond gerecht in Duitsland is de Kartoffelsalat, aardappelsalade dus. Dat klinkt niet echt feestelijk, doet mij denken aan het donkere deprimerende schilderij van Van Gogh, de aardappeleters. Deze aardappel-traditie is waarschijnlijk ontstaan omdat vroeger nog de hele dag op het land gewerkt moest worden, en er dan ’s avonds een voedzame snelle maaltijd op tafel moest staan voordat men naar de kerk ging.
Van die aardappelsalade bestaan inmiddels vele varianten. Ik maak voor Kerstavond dit kerstrecept, de gezonde variant met zoete aardappel, ook wel bataat genoemd. Het beste is om deze salade de dag ervoor (of ’s ochtends) klaar te maken, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Je hoeft de aardappelsalade dan voor het opdienen alleen nog te garneren. Makkelijk, toch?
Benieuwd naar het Italiaanse Con-serveert Kerstmenu 2015? Search no more …
Voorgerecht – Suppa di aglio con gamberi
Hoofdgerecht – Courgetti con caponata alla Calabrese
Nagerecht – Panna cotta speziato
Ik wens bij deze al mijn vaste bloglezers alsmede toevallige bezoekers van deze blog hele fijne en vooral smakelijke Kerstdagen toe!
Duitse zoete aardappelsalade
Dit heb je nodig
- 1 zoete aardappel ong. 300 gr
- 250 ml groentebouillon
- 1 el appelazijn
- 2 tl scherpe mosterd met mosterdzaadjes
- 2 el mayonaise
- 1 kleine rode ui gesnipperd
- bosje verse peterselie gehakt
- versgemalen zout en peper
- plakjes gekookt ei, plakjes augurken, gehakte macadamianoten voor de garnering
Zo maak je het
Voorbereiden (minstens 3 uur tevoren)
- Maak de zoete aardappel schoon en snijd deze in 1 cm dikke schijven, en die weer in niet te kleine stukken. Kook de zoete aardappel in de bouillon in ongeveer 6-8 minuten gaar. Vang het overgebleven afgietvocht op!
- Doe het afgietvocht terug in een pan of schaal en doe de gesnipperde rode ui erbij. Voeg de appelazijn, mosterd, peper en zout toe en laat alles afgedekt van het vuur af minstens een uur trekken. Deze handeling zorgt ervoor dat de ui minder scherp smaakt.
- Giet indien nodig het uimengsel af (wederom vocht opvangen), en schep de ui voorzichtig door de zoete aardappel. Vind je de aardappelsalade te droog, voeg dan wat opgevangen kookvocht toe.
- Schep de salade in een mooie schaal, en zet ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Bereiden
- Haal de aardappelsalade uit de koelkast. Roer de mayonaise en peterselie erdoor (houdt een beetje peterselie achter voor garnering). Breng nogmaals pittig op smaak met peper en zout.
- Garneer de salade met augurken en plakjes gekookt ei, en de eventueel achtergehouden peterselie. Bestrooi de salade met gehakte macadamianoten.
Tips
- Als je de zoete aardappelsalade meer vulling wilt geven, dan kun je er extra partjes tomaat en blokjes komkommer doorheen roeren. Of snijd een bietje in blokjes en roer die door de salade. In alle gevallen de extra toevoegingen pas vlak voor het opdienen aan de aardappelsalade toevoegen.
- Eet je vis? Voeg dan een blikje zalm of tonijn toe.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny, wat weer een heerlijk recept, deze zoete aardappelsalade. Heb hem gebruikt om een restje zoete aardappel ‘weg te werken’.
Dank je wel
Hoi Janny, heel lekker is deze salade, ik maak hem heel vaak. Groetjes!
Hallo Con,
Ik heb de braadappel gemaakt!!! Een gedicht is het, je krijgt van mij 5 sterren.
Lieve groet, Trudy