Zoete aardappel is hip!
Was de bataat vroeger alleen in de goed gesorteerde toko te vinden, tegenwoordig heeft (bijna) elke supermarkt deze groente in de schappen liggen.
Wat is een zoete aardappel?
De zoete aardappel heet wel aardappel, maar is dat niet. De ‘Ipomoea Batatas’ is familielid van de winde en is geen knol, maar eigenlijk een wortel. Beter gezegd: een verdikking van de wortel van deze plant. De zoete aardappel bevat dan ook geen zetmeel, maar inuline. Inuline behoort tot de koolhydraten, maar heeft de eigenschap dat het langzamer verteerd wordt dan zetmeel, en daardoor je bloedsuikerspiegel meer met rust laat. Zoete aardappel wordt om die reden door diabetici vaak beter getolereerd dan de gewone pieper.
Zo veelzijdig
Zoete aardappel is zeer veelzijdig in de keuken. Je kunt ‘m namelijk op dezelfde manier klaarmaken als de huis-tuin-en-keuken aardappel. Bijvoorbeeld bakken, koken, pureren, of patat ervan maken. Heb je de bataat rösti al eens gemaakt? Of zoete aardappel als sandwich gegeten? Vooral de zoete aardappel friet zie je op steeds meer plekken als streetfood verschijnen.
Nu heb ik niks tegen een patatje-mét op z’n tijd, zeker niet als die van zoete aardappel gemaakt is. Maar ik vind het nog altijd beter om zoete aardappel friet zelf klaar te maken, want dan weet ik tenminste in welke olie gebakken wordt. En eigenlijk maak ik mijn friet het liefste klaar in de oven. Inderdaad, dan wordt de friet minder knapperig, maar ook minder vet. En dat vind ik gewoon veel lekkerder.
Polenta-crunch
Er is een trucje om de zoete aardappelfrietjes uit de oven toch iets knapperiger te maken. Hierbij komt polenta of griesmeel je te hulp. Een eetlepel polenta door je friet mengen voordat ze de oven ingaat, zorgt voor een iets meer crunchy bite. Nog steeds niet te vergelijken met gefrituurd hoor, dat niet. Maar het proberen waard.
Dit recept van ovenfrietjes is natuurlijk niet super koolhydraatarm. Dus ben je aan het afvallen, dan kun je beter nog even wachten met het maken van dit recept. Maar als je toe bent aan wat meer koolhydraten in je maaltijden (koolhydraatbeperkt heet dat), dan kun je aan de slag met dit recept!

Zoete aardappel friet uit de oven
Dit heb je nodig
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 1 el avocadoolie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 el polenta
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
- Maak de zoete aardappel schoon en snijd ze in friet-vormige reepjes.
- Doe de zoete aardappel friet in een grote kom en meng ze goed met de avocadoolie, paprikapoeder, kurkuma en peper.
- Strooi de polenta door de friet en meng nogmaals goed.
- Spreid de zoete aardappel friet uit op de bakplaat.
- Bak de friet in de oven in 25-30 minuten gaar. Keer halverwege.
- Bestrooi voor het opdienen je zoete aardappel patat met gemalen (zee)zout.
Tips
- Lekker als snack, met zelfgemaakte vegan mayo, of als bijgerecht.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny,
Lekker receptje dit. Al diverse keren gemaakt, elke keer top! Bij gebrek aan polenta heb ik vandaag een eetlepeltje kokosmeel gebruikt. Had ook een verrassend knapperig effect.
Fijne avond verder,
Janny
Hi Janny, wat een goed idee met kokosmeel. Ga ik snel een keer proberen!
Groetjes, Con
Wat een goed idee met de polenta voor crunch Con! Moet ik zeker ook proberen
Hej Isabel, dank je wel! Het wordt niet ’the real thing’ hoor, maar het geeft toch nét een beetje meer bite!. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Fijne avond,
Con