Kook jij ook graag met kruiden? In de keuken van Con worden ze dagelijks gebruikt. Niet alleen met verse kruiden, ook met gedroogde kruiden kun je heerlijke gerechten maken. Neem nou za’atar, een kruidenmix uit het Midden Oosten, mijn absolute favoriet. En die kruidenmix kun je nu makkelijk zelf maken.
Wat is za’atar?
Al in het eerste jaar van mijn blog heb ik eens een post gemaakt over za’atar. Ik gebruik het heel vaak, vind het een erg smakelijke kruidenmix.
Za’atar wordt veel gebruikt in zowel de Afrikaanse als oriëntaalse keuken. Za’atar (ook zatar, zahtar) bestaat uit een mengsel van geroosterd sesamzaad, sumak (ook wel sumac, gemalen bessen van de sumakplant), zout, tijm en de Afrikaanse ysop, een kruid dat qua smaak lijkt op oregano.
Traditioneel wordt za’atar gestrooid over platbrood met olijfolie. Maar je kunt het in allerlei gerechten gebruiken: sprenkel het over hummus, over gegrilde vis, bestrooi een avocado ermee, of strooi wat over je (low carb) pizza. Het is ook errug lekker in combinatie met (gegrilde) aubergines.
Zelf maken!
Normaal gesproken koop ik mijn za’atar in de kruidenwinkel in Bremen. Maar: Bremen is momenteel (oktober 2020) een corona-risicogebied en dus een no-go. Een goede reden om zelf za’atar te maken, want moeilijk is het helemaal niet.
Het ysop kruid is hier niet te krijgen, en wordt simpelweg vervangen door oregano. Dat wordt trouwens ook in de bij ons kant en klaar kruidenmix gedaan. Sumak is de andere exoot in de mix, maar die is tegenwoordig in de grotere goed gesorteerde supermarkt ook te krijgen, alsmede in de Turkse winkel. Je kunt sumak in het za’atar recept niet zomaar vervangen, dus je zult ernaar op zoek moeten gaan.
Tijm en een snuf zout maken eveneens deel uit van de kruidenmix, en dat heb je vast en zeker gewoon in huis. Rest nog het belangrijkste ingrediënt: de sesamzaadjes. Ze worden een paar minuten geroosterd voor extra smaak voordat ze de mix in gaan.
Zo maak je binnen een paar minuten zelf je za’atar kruidenmix. Er staan al een aantal recepten op deze site waar za’atar in gebruikt wordt, kijk hier voor een overzicht, en kies je eigen favoriet uit. Mijn favoriet? De maghmour …
Za’atar, Arabische kruidenmix
Dit heb je nodig
- 4 el sesamzaad mag een beetje meer
- 10 gr sumak
- 6 gr tijm
- 6 gr oregano
- 1/2 tl Himalayazout
Zo maak je het
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan gedurende een paar minuten goudbruin.
- Meng alle ingrediënten en bewaar in een goed afgesloten potje.
Tips
- Kijk hier voor een overzicht van mijn recepten met za’atar.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: