Wortelcake met moerbeien

Wortelcake met moerbeien

Superfoods zijn erg populair. Niet gek natuurlijk, ze zijn lekker en bovenal gezond.
In Nederland kun je inmiddels ook in de supermarkten je superfoods kopen. In Bremen moet je er nog steeds voor naar de bio-winkel. Omdat drogisterijen (DM, Rossmann) ook een afdeling bio-food hebben, begin je ze daar ook tegen te komen. Chia zaad kan ik daar halen, maar voor hennep zaad moet ik nog steeds naar de bio-winkel toe.

Wat is superfood?

Superfood wordt zo genoemd omdat ze bergen en bergen aan gezonde voedingsstoffen hebben. Het is echter geen officiële term. Er mag in de EU dan ook geen gezondheidsclaim op staan, tenzij wetenschappelijk bewezen. Het komt erop neer dat het dus voornamelijk een marketing term is.

wortelcake koolhydraatarm thee

Het gaat bij superfoods meestal om voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan antioxidanten hebben, en/of een goede en gezonde vet-verhouding. Kanttekening die door sommigen geplaatst wordt, is dat je meestal heel veel van een bepaald voedingsmiddel tot je moet nemen, voordat je profijt kunt hebben van al dat goeds in superfood.
Waarom ik ze dan toch eet? Vooral omdat ze lekker zijn, en altijd beter dan het pakje-zakje spul uit de super. En echt gezond eten doe je naar mijn mening als het zo veel mogelijk puur natuur én lekker gevarieerd is. En daar horen superfoods dus bij.

Welke superfoods zijn er?

Dat zijn er inmiddels nogal wat. Zo heb je de categorie groente / fruit, waar bijvoorbeeld bosbessen en broccoli als een superfood gekenmerkt worden. En ook noten worden als superfood aangeprezen. Maar er zijn ook de zogenaamde exotische superfoods, en die vind je dus tegenwoordig terug in je supermarkt. Een kort overzicht hiervan (en zeker niet volledig):

  • Acai: spreek uit Ah-saa-i. Deze kleine besjes zouden tien keer meer anti-oxidanten als druiven bevatten. Ze zijn goed voor je hart en bloedvaten. Je koopt acai in poedervorm, en kan het door je smoothie doen, of in een dressing verwerken.
  • Chia: de kleine zaadjes vol gezonde omega-vetzuren. Lekker zo in de salade, voor extra knapperigheid in je low carb cracker, of een nachtje geweld in wat amandelmelk als chia pudding.
  • Goji bessen: kleine, rode, friszure besjes. Al duizenden jaren in gebruik in de Chinese geneeskunde. Ik eet ze niet, krijg er buikpijn van.
  • Hennep zaad: mijn nieuwe verslaving, eveneens vol met gezonde vetzuren en hoogwaardige eiwitten. De bevolking van het Chinese dorp Bama Yao zou meer dan 100 jaar oud worden omdat ze heel veel hiervan eten. Ik eet het graag in mijn ontbijt-yoghurt, maar je kunt het ook over een salade strooien. En nee, je wordt er niet high van hoor ;-) .
  • Matcha: dit is een speciale groene thee, die tot poeder vermalen te krijgen is, en hééél duur is. Maar: je hebt er maar een beetje van nodig, schijnt (ik heb het zelf nog niet inmiddels uitgeprobeerd in deze ijsjes en in deze cake). Matcha is de koningin onder de antioxidanten leveranciers. Matcha is hip (in ieder geval in Duitsland), en wordt voor van alles en nog wat gebruikt (smoothies, gebak, ijs en meer).
    Let op: matcha bevat veel cafeïne, als je daar gevoelig voor bent: oppassen dus.

wortelcake low carb

  • Moerbeien: vruchten van de moerbeiboom. Vol vezels, antioxidanten en vitamines. Omdat ze kort houdbaar zijn, worden ze vaak gedroogd. Je kunt ze zo snacken, of verwerken in je smoothie, yoghurt of noten-mix.

Mijn ervaring met moerbeien

Ik las op internet dat iedereen gek is op moerbeien, en dat ze vooral lekker zijn in de ontbijt-yoghurt. Hier in Bremen heb ik ze nog niet gezien, maar tijdens mijn recente bezoek aan Nederland heb ik een bakje bij AH meegenomen. Ik was veel te nieuwsgierig geworden naar de smaak van die – in mijn ogen – lelijke besjes.
Terug in Bremen heb ik een lekkere bak Griekse yoghurt gemaakt met kaneel, walnoten en zonnebloempitten, en moerbeien erdoor. En dan de eerste hap … tja, ik werd er dus niet warm van. Ik vond ze een beetje taai en eigenlijk best wel zoet. Een beetje té, naar mijn smaak (en dat gezegd door een voormalig roze-koek-verslaafde :-D ). Zo zie je maar dat smaken verschillen.

Natuurlijk gooi ik geen eten weg, maar ik zag het ook niet zitten om een paar dagen tegen mijn zin met moerbeien te ontbijten. Ik heb ze daarom als zoetmiddel gebruikt in een koolhydraatarme baksel, afgeleid van worteltaart: de wortelcake. En dat vond ik dus errug lekker!

wortelcake fika lchf

De carrot cake is niet te zoet en wordt lekker smeuïg. En natuurlijk is deze wortelcake tarwevrij en glutenvrij. Je kunt ze een dag of vijf in de koelkast bewaren (als dat je lukt).
Deze wortelcake is een ideale koolhydraatbewuste traktatie voor een speciale gelegenheid. Of maak deze wortelcake eens als je vrienden over de vloer krijgt.

wortel cake plak

Carrot cake - Wortelcake gezoet met moerbeien

Con
Moerbeien, ik vind er niet veel aan. Daarom gebruik ik ze als natuurlijk zoetmiddel in deze afgeleide van de carrot cake: de koolhydraatarme wortelcake.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Zoete snack
Keuken Amerikaans
Porties 12 plakjes
Koolhydraten 11 kh

Dit heb je nodig
  

  • 3 winterwortels 200-250 gr
  • 3 eieren
  • 50 gr kokosolie
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen vanille optioneel
  • snufje nootmuskaat
  • 1 el honing
  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 100 gr amandelmeel
  • handje moerbeien

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de wortels. Smelt de kokosolie.
  • Kluts de eieren in een kom los met een vork. Voeg de gesmolten kokosolie, kaneel, vanille, nootmuskaat en honing toe en meng goed. Zeef het kikkererwtenmeel met het bakpoeder erboven, en voeg tegelijk het amandelmeel toe, weer goed mengen. Meng dan de wortels en de moerbeien erdoor.
  • Doe het deeg in een met bakpapier beklede cakevorm, en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de wortelcake in ongeveer 45 minuten gaar. Even af laten koelen voordat je de cake snijdt!

Tips

  • Neem in plaats van kaneel eens speculaaskruiden, laat de nootmuskaat dan achterwege.
  • Voeg een eetlepel verse geraspte gember toe voor een extra pittige smaak.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


4 reacties

  1. Sus

    Hai, hier Sus nog even…. Ik heb hem vandaag weer eens gemaakt. Was vergeten hoe lekker hij is! Miste kikkererwtenmeel, havermeel gekozen. Ook nog zeste van sinaasappel, vanille en flink wat gember. Geen nootmuskaat en kaneel (brrr!). En o ja, 2 eieren bleek genoeg. Super geslaagd! Daarna hetzelfde recept maar i.p.v. wortelen appels geraspt. En…. het resultaat mag er zijn. Heerlijk! Wel heb ik beide keren een platte bakschaal gebruikt waardoor het meer een koek is geworden. We gaan binnenkort een paar maanden op reis. Dit zijn superrecepten voor in ons campertje. Makkelijk en zo lekker. Bedankt Con voor alle inspiratie. Groet!

  2. Sus

    Dank voor het recept van deze echt heerlijke cake! Kaneel weggelaten (wat jij hebt met zuurkool, heb ik met kaneel… :)) en gember toegevoegd. Super gelukt, smaakt naar meer. Idee is om er de volgende keer bio sinaasappelschil aan toe te voegen. O ja, heb in de kast een pot staan met gemalen moerbei. Voor het zoeten maar erg weinig nodig. Groet!

    1. Con

      O jee, kaneel! Dat lijkt me lastig want dat zit in veel dingen, zeker koolhydraatarme baksels omdat het een licht zoete smaak heeft. Maar gember, dat klinkt heel goed (ben ik gek op). Dank je wel voor de tip, groetjes terug!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *