Scandinavië heeft mijn hart gestolen. De laatste jaren heb ik vooral veel vakanties in Denemarken doorgebracht. De natuur, al het water om je heen, de vriendelijke Denen, en de fantastische vakantiehuisjes zijn de belangrijkste redenen dat ik elk jaar weer in Denemarken beland. Dat was vroeger anders: elk jaar kamperen in Zuid-Frankrijk was destijds het motto. Vanwege het weer, maar ook vanwege het lekkere eten. Want koken kunnen ze, die Fransen. Het recept van vandaag is geïnspireerd door een Franse klassieker. Mijn versie is hartig: een witlof tarte tatin met brie.
Het verhaal van de taart
Er waren eens twee zussen, mevrouw en mevrouw Tatin, die samen een hotel bedreven. Ze verzorgden ook de maaltijden en waren daarom regelmatig in de keuken in de weer. Daar is het recept voor de tarte tatin per ongeluk ontstaan. Het verhaal wil dat één van de zussen een beetje overwerkt was, en niet oplette bij het maken van een appeltaart. Ze had de appels in de boter gebakken, maar die brandden aan. In een poging de taart te redden, heeft ze het deeg over de appeltjes verdeeld en de pan snel in de oven gezet. Ze besloot de taart toch aan de gasten te serveren, en die waren enthousiast. Een nieuw recept was geboren.
De hartige versie
Natuurlijk kun je een tarte tatin ook in een hartige versie maken. En dat scheelt een hoop koolhydraten, want in groente zitten gemiddeld nu eenmaal minder koolhydraten dan in fruit. Ik heb gekozen voor een groente die momenteel volop te krijgen is: witlof. Vroeger was ik er niet dol op: mijn moeder kookte de witlof. Ik vond het maar een bittere smurrie. Toen ik later ontdekte dat je witlof ook rauw kunt eten (zoals in deze witlofsalade), of kunt roerbakken, was ik om. Zo vind ik witlof heerlijk!
Deze witlof tarte tatin is niet moeilijk te maken: het meest lastig is het keren van de tarte tatin. Vind je dat een probleem, dan kun je de tarte tatin alternatief in de oven garen. Natuurlijk moet je voor het serveren de taart nog wel keren, zodat de onderkant boven komt te liggen. Maar dat lukt makkelijker als de tarte tatin helemaal gaar is.
Deze tarte tatin is natuurlijk glutenvrij. En: als je een koolhydraatje meer van jezelf mag, dan is een drupje honing over deze witlof tarte tatin errug lekker …
Koolhydraatarme witlof tarte tatin met brie
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- scheutje ongezoete plantaardige melk
- 4 el amandelmeel
- 2 el parmezaanse kaas geraspt
- 1 tl tijmblaadjes
- versgemalen zout en peper
- 2 stronkjes witlof
- 1 el ghee
- 100 gr brie
- klein handje walnoten
Zo maak je het
- Kluts de eieren los met een scheutje plantaardige melk. Meng dan het amandelmeel, de parmezaanse kaas en de tijmblaadjes erdoor en roer goed. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Verhit de ghee in een koekenpan.
- Maak de witlof schoon en snijd ze overlangs in vieren. Bak de witlof 5-8 minuten rondom tot ze gaan kleuren.
- Giet nu het beslag eroverheen. Bak de witlof tarte tatin op laag vuur met het deksel op de pan 5 minuten. Keer met behulp van een bord voorzichtig om en bak nog een paar minuten. Leg ondertussen wat stukjes brie op de tarte tatin, zodat de brie een beetje smelt.
- Bestrooi de witlof tarte tatin met de walnoten en serveer direct.
Tips
- Een koolhydraatarm recept voor een zoete flognarde, het zusje van de tarte tatin, vind je hier.
- Parmezaan (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij. Brie is lactose-arm. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Lekker Con, Ga ik van de week proberen!!!! Bedankt.