Een socca is het bekende brood van kikkererwtenmeel uit Zuid-Frankrijk. Maar wist je dat je er ook een lekkere vegan pizzabodem mee kunt maken? Deze socca pizza heb ik belegd met boerenkool en doperwtjes.
Waarom vegan eten?
Tja, daar zijn allerlei redenen voor te bedenken. Voor velen is het belangrijk dat door een vegane lifestyle een steentje bijgedragen wordt tégen het dierenleed in de zuivel- en vleesindustrie, en vóór het milieu. Tegelijkertijd doen velen hun gezondheid goed door zo veel mogelijk plantjes te eten (denk ik tenminste). Win-win dus. Maar eten en laten eten hoor, iedereen moet zijn/haar eigen keuzes mogen maken inzake voeding.
Tot nu toe…
2017 ben ik begonnen met vegan eten. Of ik het vol ga houden, dat valt te bezien. Maar ik vind het altijd leuk om een beetje te experimenteren met wat ik eet, en wat het doet met mijn lichaam. 2017 is nog maar een paar dagen oud natuurlijk, dus veel ervaringen om met je te delen heb ik nog niet. Behalve misschien dat vegan buiten de deur eten best lastig blijkt, zelfs in Berlijn. Want als je dan een vegan gerecht vindt, dan zitten er meestal weer gluten in. Pfff, lastig. Ik sluit dan ook niet uit dat ik af en toe zal ‘zondigen’ als ik buiten de deur eet. Want mijn levensmotto is “Het moet wel leuk blijven”!
Dus ik trap er niet meer in (zoals laatst nog) als een medewerker met de beste bedoelingen zegt dat die wrap met kip ook heel lekker is zonder. Want ik kreeg inderdaad een wrap zonder kip … er zaten welgeteld nog 1 blaadje sla, 2 plakjes komkommer en 2 plakjes tomaat tussen. Meer niet. Nou, dat is niet mijn idee van lekker buiten de deur eten hoor.
Vandaag op het menu
Vandaag komt er een glutenvrije pizza op tafel, gemaakt van kikkererwtenmeel. Eigenlijk een soort socca dus. En die pizza krijgt een winterse topping van boerenkool en doperwten, plus de tahin dressing waar ik ongeveer verslaafd aan ben.
Tip: als je vegetarisch eet en graag op de koolhydraten let, dan kun je deze pizza ook met de lowcarb glutenvrije bodem maken die al langer op de blog staat.
Winterse glutenvrije socca pizza met boerenkool en tahin dressing
Dit heb je nodig
Voor de socca pizza
- 50 gr kikkererwtenmeel
- 1 el olijfolie
- 80 ml water
- 1 rode ui gesnipperd
- 100 gr boerenkool diepvries, vooraf ontdooid
- 50 gr doperwten diepvries
- kokosolie om te bakken
- za’atar voor de garnering
Voor de dressing
- 1 el tahin
- 1/4 el tamari
- 1/2 tl citroensap
- versgemalen peper en zout
Zo maak je het
- Verhit de oven voor op 200 graden.
- Haal de doperwten uit de vriezer en laat ze op een bord een beetje ontdooien.
- Doe de vooraf ontdooide boerenkool in een vergiet en knijp zoveel mogelijk vocht uit de boerenkool.
- Doe het kikkererwtenmeel in een kom en mix er al roerend met een garde het water door. Goed mixen zodat er geen klontjes in blijven zitten. Roer dan de olijfolie erdoor.
- Verhit de kokosolie in een niet te grote koekenpan. Schenk het kikkererwten-beslag erin, en laat zo’n 5 minuten bakken.
- Keer de socca pizza met behulp van een bord, draai het vuur wat lager, en bak de andere kant in eveneens 5 minuten gaar.
- Maak ondertussen de tahin dressing: meng de dressing-ingrediënten en leng beetje bij beetje aan met zoveel water als nodig om een crèmig vloeibare consistentie te krijgen (bij mij is dat ongeveer 2 eetlepels).
- Beleg de socca pizza met de ui, boerenkool en doperwten. Bak de socca nog 10 minuten in de oven.
- Giet de tahin dressing voor het opdienen over de socca pizza. Bestrooi de pizza met za’atar.
Tips
- Het resultaat kan afhankelijk zijn van het merk kikkererwtenmeel dat je gebruikt. Mijn beste resultaat krijg ik met het meel dat ik bij de toko koop van het merk TRS (gram flour).
- Je maakt je socca bodem extra lekker door er kruiden doorheen te roeren, bijvoorbeeld kerriepoeder en chilipoeder.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: