Spruitjes. Je houdt van ze, of niet. Voor mij geldt het eerste. Voor mijn zus geldt het laatste ;-) En omdat ik spruitjes zo lekker vind, heb ik een recept voor een lekkere lauwwarme spruitjes salade bedacht. En die smaakt opperbest!
Spruitenseizoen
Ik kijk elk jaar weer uit naar het spruitjes-seizoen. En dan eet ik ze het liefst meteen een paar dagen achter elkaar. Vroeger at ik ze gewoon simpel: gekookt, met aardappelen en … appelmoes. Een traktatie vond ik het. Tegenwoordig probeer ik spruitjes ook op een minder voor de hand liggende manier te gebruiken in recepten, bijvoorbeeld in een frittata. Of in de soep. Verbazingwekkend lekker zijn de resultaten van die probeersels.
Smaakexplosie
De meest geslaagde creatie is misschien wel deze: warme spruitjes salade met verse cranberry’s en blauwe kaas. Bereid je voor op een ware smaak-explosie. De spruitjes zorgen voor het bittertje in de smaak, de cranberry’s voor zuur, en de blauwe kaas voor zout. De dressing geeft een extra scherp-zuur maar ook licht zoet smaakje door de mosterd en ahornsiroop die erin zit. En de gehakte walnoten zorgen voor een lekkere crunch. Kortom: deze warme spruitjes salade heeft alles wat een lekkere salade moet hebben: zoet, zuur, zout, en kraak. En je zou bijna vergeten dat er ook veel gezonde voedingstoffen in zitten.
Verse of gedroogde cranberry’s
Het aantal koolhydraten in dit gerecht worden vooral bepaald door de cranberry’s.
Gebruik je verse cranberry’s, dan telt 100 gram slechts 4 koolhydraten. Pak je daarentegen de gedroogde cranberry’s, dan zit je met bijna 84 koolhydraten per 100 gram opgescheept. Het verschil zit ‘m erin dat gedroogde cranberry’s van nature zoeter zijn, maar ook nog eens extra gezoet worden. Tel uit je winst …
Je kunt als het cranberryseizoen is lekker zelf cranberry’s koken en deze als compote aan dit gerecht toevoegen. Of nog lekkerder: geroosterd in de oven! Ik heb dat ook eens gedaan voor een nagerecht dat ik maakte: zoete geitenkaas mousse met geroosterde cranberry’s. Het is echt heel makkelijk!
Als je toch gedroogde cranberry’s gebruikt (verse zijn nu eenmaal niet het hele jaar door te krijgen), wees dan wel spaarzaam met die cranberry’s. Probeer in ieder geval gedroogde cranberry’s te vinden die niet extra gezoet zijn. Dat is waarschijnlijk niet makkelijk, ik koop ze in Bremen op de markt waar soms een kraam staat met noten en gedroogde vruchten.
Dit is een recept dat ik graag als lunch of diner eet. Het is ook erg geschikt om restjes spruitjes op te maken. De maaltijd past prima in een koolhydraatbeperkt dieet. En het is heerlijk, maar dan moet je dus van spruitjes houden …
Spruitjes salade met blauwe kaas en cranberry's
Dit heb je nodig
- 400 gr spruitjes
- 100 gr gorgonzola of andere blauwschimmelkaas
- 60 gr verse cranberry’s of 40 gr gedroogde cranberry’s (liefst niet extra gezoet)
- 30 gr grof gehakte walnoten
- 2 el walnootolie
- 2 tl ahornsiroop
- 1 tl mosterd ik gebruik graag Limburgse mosterd
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de cranberry’s en verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de cranberry’s 10-15 minuten in de oven, schep af en toe om.
- Maak ondertussen de spruitjes schoon en snijd de grote exemplaren doormidden. Kook de spruitjes in ongeveer 8-10 minuten beetgaar (ze mogen niet te zacht worden) en giet af. Laat iets afkoelen.
- Meng voor de dressing de walnootolie, ahornsiroop, mosterd, zout en peper door elkaar.
- Snijd de blauwe kaas in kleine stukjes.
- Meng de spruitjes met de geroosterde cranberry’s, walnoten en blauwe kaas, en sprenkel de dressing erover. Serveer de lauwwarme spruitjes salade direct.
Tips
- Gebruik je verse cranberry’s, dan bedraagt het totaal aantal koolhydraten voor deze spruitjessalade 13. Gebruik je gedroogde, dan kom je op 29 koolhydraten.
- Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
- Houd je niet van blauwe kaas? Deze warme spruitjes salade smaakt ook lekker met brie of camembert. Dan is dit recept lactose-arm.
- Geen spruitjes-seizoen? Neem dan in grote stukken gesneden prei.
- Voeg voor een extra voedzame maaltijd een blikje afgespoelde kikkererwten toe (wel meer koolhydraten).
- Vervang cranberry’s door granaatappel pitjes (scheelt juist een berg koolhydraten, is net zo lekker).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Het Nederlandse gezegde: ‘ de eerste klap is een daalder waard’, gaat hier helemaal op. Wát een klapper is dit recept. Gefeliciteerd met je eerste acht jaar met con-serveert. Zodra ik weer in de winkel kom, koop ik de benodigde ingrediënten en vier het van harte met je mee (aan tafel).
Dank je wel Ria, laat het je smaken!