Warme chocolademelk

Warme chocolademelk

Met de kou van de laatste dagen komen ook de visioenen. Van glühwein. En een knapperende open haard (die ik niet heb). En warme chocolademelk. De eerste sneeuw is vorige week al hier in Bremen gevallen. En dan krijg ik echt zin in de winter.

Winter lekkers

In de koude donkere maanden is niets lekkerder dan warme drankjes. Nu doen koffie en thee het natuurlijk prima, met in beide gevallen nul koolhydraten. Als je er tenminste geen suiker of alcohol-shot in doet om warm te worden natuurlijk.

2016-11-chocolademelk-cacao

Anders is dat met andere warme dranken, zoals chocolademelk. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik vroeger bij mijn oma warme chocomel maakte: een theelepel cacao, 5 (!) theelepels suiker (ja ja, ik was een echte zoetekauw), een flinke scheut koffiemelk. Door elkaar roeren en er stiekem van snoepen terwijl je stond te wachten tot het water kookte. Dan het kokende water erbij, goed roeren en klaar was je choco. Dat waren nog eens tijden …

Warme cacao fase 2

Daarna kwam de Benco en Nesquik fase: in koude of warme melk roeren. Het was op voordat ik het wist. Maar wat ik nu wel weet, is dat het toen niet de meeste gezonde chocomel was. En dat Benco trouwens gluten bevat. Ik biecht op: dat laatste spul strooide ik zelfs op mijn boterham. Tegenwoordig maak ik als het koud buiten is mijn chocolademelk nog steeds zelf, maar met heel andere ingrediënten.

2016-11-spicy-chocolademelk

Kant-en-klare zakjes voor warme chocolademelk bevatten gemiddeld 25 KH, veel suiker en een reeks E-nummers. Nesquik is ook meer suiker dan choc. Een glas Nesquik levert je 22 KH op. Als je je tenminste aan de 2 eetlepels per glas kunt houden … ;-)

Spicy chocolademelk

Helemaal zonder zoet kan chocomel natuurlijk niet. De warme chocolademelk uit mijn keuken wordt gezoet met een Medjool dadel. Ook de kokosmelk geeft een extra zoetje mee. Houd je niet van kokos(melk), gebruik dan gewoon wat meer andere plantaardige melk. En vergelijk deze chocolademelk alsjeblieft niet met de kant-en-klaar gekochte suikerbommen, want hij smaakt gewoon anders. Chocoladiger en een stuk minder zoet. Lees: lekkerder!

Op extra koude dagen is het erg lekker om je choco een beetje meer pit te geven door er een flinke snuf chilipoeder aan toe te voegen. Daar wordt je lekker warm van!

warme chocolademelk lactosevrij koolhydraatarm

Lactosevrije warme chocolademelk

Con
Met de kou van de laatste dagen komen ook de visioenen. Van glühwein. En warme chocolademelk. In een gezonde lactosevrije versie natuurlijk, en met wat chili voor een beetje meer pit.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drankjes
Keuken Hollands
Porties 1 beker
Koolhydraten 10 kh

Dit heb je nodig
  

  • 50 ml kokosmelk
  • 100 ml ongezoete plantaardige melk
  • 100 ml water
  • 1-3 tl cacao hoe meer, hoe choc-ier
  • 1 kleine dadel in stukjes
  • 1 el cashewpasta
  • flinke snuf chilipoeder optioneel

Zo maak je het
 

  • Meng kokosmelk, plantaardige melk en water in een pannetje en breng aan de kook.
  • Doe de overige ingrediënten met de kokende vloeistof in een hoge kom en pureer met de staafmixer.
  • Schenk de warme chocolademelk in een mooie mok en geniet.

Tips

  • Liever minder koolhydraten? Vervang de dadel dan door een eetlepel yaconsiroop (scheelt 3 koolhydraten).
  • Vervang de cashewpasta door amandelpasta.
  • Het toefje op de chocolademelk? Slagroom levert geen extra koolhydraten, maar je chocomel is dan niet meer vegan.
  • Ook lekker op een koude winterdag: gouden melk.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *