De maand november is de toptijd voor speculaas en kruidnoten. Een keur aan Sinterklaas recepten komt aan je voorbij, als je in deze periode op wat foodblogs en de bijbehorende sociale media rondkijkt. Leuk als je hier dan ook zo’n recept vindt, voor het geval je op mijn blog rond komt kijken. Koolhydraatarme kruidnoten heb ik al eens gemaakt, vandaag is het de beurt aan een vegan bananenbrood met speculaas.
Speculaas recepten van bloggers
De mooiste creaties zie ik langskomen. Ja, ook koolhydraatarm! Maar ja, ik ben niet zo’n enorme bakkoningin, en dat moet je wel zijn als het om speculaas gaat. En ik ben ook al niet de grootste Sinterklaas-fan, maar dat is natuurlijk geen excuus om geen speculaas recepten te maken natuurlijk. Daarom trakteer ik je vandaag op een paar links naar prachtige koolhydraatarme speculaas creaties. Niet gesponsord hoor, dat moet je er tegenwoordig bij zetten. Het gaat gewoon om Sinterklaas c.q. speculaas gerelateerde recepten die ik gewoon top vind.
- koolhydraatarme taai taai van Anne (Fun and healthy food);
- lekkere koolhydraatarme speculaasbrokken uit de keuken van Steviala;
- een koolhydraatarme speculaasstaaf van de Lowcarbchef;
- mijn eigen koolhydraatarme en glutenvrije kruidnoten (Con-serveert).
Wat is speculaas eigenlijk?
Met speculaas wordt meestal het “koekje in de vorm van een molentje” bedoeld. De Amerikanen noemen de koekjes dan ook “Dutch windmill cookies“. Vroeger deed ik die graag op een kleffe witte boterham met véél boter ertussen. En niet alleen met Sinterklaas. Ehm jawel, een heuse jeugdzonde.
Speculaas komt uit de lage landen, ofwel België / Nederland. In België staat de plaats Hasselt bekend om zijn speculaas, in Nederland is dat gewoon heel Nederland zover ik weet. Vroeger was er alleen speculaas met Sinterklaas, soms met Kerst. Tegenwoordig kun je de wereldberoemde speculaas koekjes het hele jaar door krijgen, maar het hoogtepunt van recepten met speculaas ligt nog steeds in de novembermaand, de maand voor Sinterklaas.
Waar de naam speculaas vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Zoals meestal met dit soort dingen zijn er verschillende verklaringen:
- speculaas komt van het Latijnse speculum, wat spiegel betekent. Refereert aan het feit dat de koekjes in een houten vorm gemaakt worden, en er in spiegelbeeld uitkomen;
- het woord speculaas komt van specerij, een verwijzing naar de kruiden die in het koekje gaan;
- speculaas komt van het Latijnse speculator, hetgeen toeschouwer betekent, en zou verwijzen naar Sinterklaas, de goede heilige man die alles ziet.
Speculaas wordt gemaakt met standaard ingrediënten: meel, boter, basterdsuiker, bakpoeder. En kruiden, veel kruiden. Je kunt tegenwoordig kant en klare speculaaskruiden mix kopen. Maar je kunt het ook zelf maken van kaneel, kardemom, nootmuskaat, gember en een snuf peper.
Speculaas of Lebkuchen
In Duitsland bestaat er een kruidenmengsel dat vergelijkbaar is met de speculaaskruiden. Dat heet Lebkuchen of Lebkuchengewürz. Deze mix bestaat meestal uit kaneel, kruidnagel, koriander, gember, nootmuskaat, kardemom en anijs. Maar er bestaan regionaal verschillen: vaak wordt het exacte recept niet prijsgegeven en blijft een goed bewaard bakkersgeheim.
Vegan bananenbrood
In het recept van vandaag zit geen speculaas, maar wel speculaaskruiden. En banaan. En noten. Er komt geen zuivel en geen ei aan te pas: een vegan bananenbrood dus. En natuurlijk is dit bananenbrood zoals alle recept hier op de blog ook glutenvrij: ik heb namelijk amandelmeel én boekweitmeel gebruikt (ik had niet genoeg amandelmeel in huis). Dus ja, een koolhydraatje meer, maar je bananenbrood wordt ook iets steviger. Ik vermoed dat je dit brood ook helemaal met amandelmeel kunt maken om zo het aantal koolhydraten te beperken.
Voor het roeren van het deeg gebruik ik trouwens bijna altijd mijn Deense klopper (zie foto boven). Ik heb ‘m al lang, en kan je dit geniale hulpje in de keuken absoluut aanraden. Geen vieze plakkerige handen meer, de Deense klopper doet het meeste werk voor je.
Extra zoetje met dadels
Ik heb aan het vegan bananenbrood lekker veel noten en pitten toegevoegd, en bij wijze van uitzondering een paar fijngesneden dadels. Want met Sinterklaas mag er gesnoept worden, alleen wel gezond natuurlijk! Dadels leveren meer koolhydraten, maar ook een beetje extra natuurlijk zoet. En dat mag best een keer als het feest is.
Het speculaas bananenbrood vult door al die noten best goed. Je kunt het als snel ontbijt eten, met een beetje Griekse yoghurt erbij, of als traktatie bij de koffie of thee (of warme chocolademelk). En het brood is in te vriezen, zo heb je altijd een sneetje bij de hand.
Koolhydraatarm en glutenvrij speculaas bananenbrood met noten
Dit heb je nodig
- 100 gr boekweitmeel
- 100 gr amandelmeel
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 1/2 tl natron
- snufje zout
- 2-3 tl speculaaskruiden
- merg van 1 vanillestokje
- 40 gr zonnebloempitten
- 20 gr gehakte walnoten
- 30 gr pompoenpitten
- 40 gr chiazaad
- 2 overrijpe bananen
- 5 dadels fijngehakt (optioneel, dat is ongeveer 2 kh extra per plak)
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 60 gr kokosolie gesmolten
- 20 gr yaconsiroop of ander vloeibaar zoetmiddel naar keuze
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng het boekweitmeel met het bakpoeder, natron (= baking soda of baksoda), chia, zout en de speculaaskruiden. Voeg als je ze gebruikt de gehakte dadels toe en meng goed, zodat de dadels allemaal bedekt zijn met het meelmengsel.
- Prak de bananen in een andere kom fijn en voeg de plantaardige melk, kokosolie, yaconsiroop en vanille toe. Meng goed.
- Doe het bananenmengsel bij het meelmengsel en voeg direct de zonnebloempitten, walnoten en pompoenpitten toe. Roer het geheel tot een samenhangend deeg.
- Doe het deeg in een goed ingevette of met bakpapier beklede cakevorm, en bak het bananenbrood in ongeveer 35-40 minuten gaar. Gebruik een prikker om de gaarheid te controleren.
- Laat het speculaas bananenbrood afgedekt met een schone theedoek (zo blijft ie lekker sappig) volledig afkoelen.
Tips
- Je kunt dit bananenbrood in plakjes gesneden goed invriezen. Makkelijk om als lunch of tussendoortje mee te nemen!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Vanochtend gemaakt. Lekker van smaak, maar valt bij snijden uit elkaar wat niet echt handig is.
Wat jammer dat je brood uit elkaar viel, da’s inderdaad niet handig! Dit probleem komt vaak voor bij glutenvrij bakken, het ligt vaak niet alleen aan het soort meel maar ook aan het merk dat gebruikt wordt. Mocht je het brood nog eens willen maken, dan kun je proberen om 30-40 gram psylliumvezels toe te voegen, dat zou helpen het brood beter bij elkaar te houden. Ik zal dat zelf binnenkort ook eens proberen.