Tosti met cheddar en courgette

Tosti met cheddar en courgette

Koolhydraatarme tosti met cheddar en courgette recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In de nationale week zonder vlees ben ik in de keuken aan het experimenteren gegaan met een klassieker in de snelle keuken: de tosti. De standaard tosti ham-kaas is natuurlijk een nogo als je vegetarisch en ook nog eens koolhydraatarm eet. Maar deze tosti met cheddar kaas is zelfs geschikt voor de ketogene keuken.

Koolhydraatarme tosti recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Graaf Tosti

De naam voor het klassieke sandwich gerecht zou uit het Italiaans komen, en hoogstwaarschijnlijk een afgeleide zijn van hôtelier en uitvinder graaf Tosti, die het tosti-ijzer zou hebben uitgevonden. Per ongeluk natuurlijk, zoals bij zo veel klassieke recepten in de keuken.

De goede man zou zomaar zijn broodje kaas in het apparaat hebben laten vallen dat hij net aan het uitvinden was: een broodrooster. En tadaa: de tosti was geboren. Ik geloof er niks van, maar het is een mooi verhaal, toch? De graaf zou trouwens het loodje hebben gelegd bij het testen van zijn laatste uitvinding: een elektrische badschuimer. Tja, elektriciteit en water gaan niet goed samen… don’t try that at home …

Koolhydraatarme tosti recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Tosti zonder brood

Een tosti zonder brood gaat natuurlijk niet. En dus heb ik een koolhydraatarme variant gemaakt voor de boterhammen die normaal gesproken voor een tosti gebruikt worden. Omdat ik geen magnetron heb, heb ik ze in de oven gemaakt. Ik gebruik mijn rechthoekige glazen ovenschaal om de vorm en afmeting van een boterham te krijgen.

Ik denk dat je het brood ook in de magnetron moet kunnen maken. Dat is natuurlijk een stuk sneller, maar ik kan geen garantie geven. Mocht je het willen proberen, laat je dan even weten wat het resultaat is? Daar zijn veel lezers waarschijnlijk goed mee geholpen.

Koolhydraatarme tosti recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mediterrane tosti

Als beleg voor deze tosti heb ik voor één van mijn favoriete kaassoorten gekozen: cheddar. Als je een andere kaas wilt kiezen, kies dan wel voor een pittige, die lekker smaak geeft aan je koolhydraatarme tosti. En in plaats van de ham heb ik voor deze vegetarische week gekozen voor courgette en zongedroogde tomaatjes. Een tosti met een mediterraan tintje dus.

Het aantal koolhydraten van de sandwich is 2. Niet slecht!! Met het beleg erbij kom je op 5, geschikt voor keto dus. Maar als je wat meer koolhydraten mag/kunt eten, dan kun je natuurlijk naar hartelust variëren met het beleg.

Ik ben benieuwd: wat is jouw favoriete tosti? Laat maar weten in de commentaren!

(Meer lunch-zonder-brood? Maak eens deze avocadoburger, of een zoete aardappel sandwich)

Koolhydraatarme tosti met cheddar en courgette recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Keto tosti met cheddar en courgette

Con
Experimenteren in de keuken: de tost!. Natuurlijk een nogo als je koolhydraatarm eet. Maar ik heb goed nieuws: deze tosti met cheddar kaas past zelfs in ketogene voeding. Tosti zonder brood. jawel!
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch
Keuken Fusion
Porties 1 tosti
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 ei
  • 1 el Griekse yoghurt 10% vet
  • 2 el amandelmeel
  • 1-2 tl wijnsteen bakpoeder
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 50 gr cheddar kaas
  • 1 kleine courgette
  • 2 zongedroogde tomaatjes
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el kokosolie gesmolten

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken, en snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  • Kluts het ei los met de yoghurt. Meng dan het amandelmeel, bakpoeder en kruiden erdoor en roer goed.
  • Vet een plat vierkant of rechthoekig ovenschaaltje in met de helft van de kokosolie. Schenk dan het beslag erin. Bak 10-15 minuten tot het begint te kleuren.
  • Bak ondertussen in een pan in de rest van de kokosolie de courgette plakken aan beide zijden goudbruin.
  • Haal het “brood” uit de oven, laat iets afkoelen zodat het hanteerbaar is. Haal het dan voorzichtig uit de bakvorm en snijd in twee boterham-rechthoeken die in je tosti-ijzer passen.
  • Beleg een helft met de cheddar, plakken courgette en zongedroogde tomaatjes. Maal er naar smaak zout en peper over. Leg dan de andere “boterham” erop.
  • Bak de tosti 5-7 minuten in je tosti-ijzer. Snijd voor het serveren de tosti diagonaal doormidden.

Tips

  • Het beleg van deze tosti kun je natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je van brie en dunne plakjes peer? Met dunne plakken rooktofu met jonge kaas ertussen, en een spiegelei er bovenop, krijg je een heuse vegetarische croque-madame.
  • Wil je een veganistisch belegde tosti? Ook dat kan (hoewel ik me persoonlijk een tosti zonder kaas niet voor kan stellen). Denk aan tomaten en avocado met pesto als beleg, of maak een zoete variant met pindakaas en banaan. Wil je toch een kaassmaak, gebruik dan edelgistvlokken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


5 reacties

    1. Wat jammer dat het niet gelukt is. Welke yoghurt heb je gebruikt?
      Het beste neem je dikke yoghurt (bijvoorbeeld Griekse yoghurt) met 10% vet. Ik zag dat ik dat niet in het recept had gezet, ik heb dat inmiddels aangepast. Misschien toch een tweede poging?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *