Kerst is “the most wonderful time” van het jaar, maar brengt vaak ook flink wat stress met zich mee. Daarom heb ik een snelle maar oh zo lekkere tomatensoep met mascarpone voor je kerstdiner voor je.
Kerst-stress
Wat de mooiste tijd van het jaar zou moeten zijn, met veel vrede op aarde, is voor velen het toppunt van stress. Want er ‘moet’ zoveel in de decembermaand! Je huis moet mooi versierd, je kersttafel moet er op en top uitzien, en jijzelf en je gezin ook natuurlijk. En dus rennen we van hot naar her, kerstcadeau’s kopen, een nieuwe kerstoutfit kiezen, de mooiste kerstboom uitzoeken, en boodschappen doen, véél boodschappen doen. Want stel je voor dat er niet genoeg eten in huis is …
Supermarkt invasie
Toen ik nog in Nederland woonde, was voor mij de meest stressvolle gebeurtenis in december het boodschappen doen. Wat een gekkenhuis kan het toch in de Nederlandse supermarkten zijn! Het lijkt wel alsof er een atoombom dreigt te vallen en iedereen gaat hamsteren, voor het geval dat. Mensen rennen met karren vol eten door de winkel, alsof ze de komende tien weken niet meer naar de supermarkt kunnen. Ik vond kerstinkopen doen sterke overeenkomsten hebben met zoiets als een survivaltocht in de Ardennen. Dan ben je ook blij als je weer zonder kleerscheuren veilig thuis bent.
Inmiddels zijn de supermarkten in Nederland zelfs op beide kerstdagen gewoon open. Maar zorgt dat voor een betere verdeling en dus minder drukte in de winkel? Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij niet. Mensen kopen waarschijnlijk alleen maar meer.
De supermarkten in Duitsland zijn gewoon ouderwets dicht met Kerst. Zelfs de dag voor Kerst, dit jaar op zondag, zijn ze dicht. O jee, Duitsers moeten eten inkopen voor drie hele dagen!
En toch ervaar ik veel minder drukte in de Duitse supermarkten dan in de Nederlandse. Geen idee waarom. Misschien omdat de gemiddelde Duitse supermarkt wat ruimer is opgezet, zodat je elkaar in de paden makkelijk kunt passeren? Misschien omdat de meeste Duitsers niet de supermarkt uitkiezen als de meest uitgelezen plek om uitgebreid bij te praten met bekenden die je tegenkomt (ondertussen hele gangpaden blokkerend)? Misschien omdat de Duitsers over het algemeen iets minder luidruchtig zijn en het daarom allemaal rustiger overkomt?
Vijf anti-kerststress tips
Tijd voor een ontstress-momentje. Hier wat ideetjes:
- Maak eens een tweegangen-menu in plaats van drie. Scheelt je tijd, boodschappen dus geld, en koolhydraten! Het beste het nagerecht achterwege laten, want daar zitten meestal de meeste koolhydraten in. Een espresso doet het ook goed als afsluiting!
- Wees niet te streng voor jezelf als het om koolhydraten gaat. Want van alles wat je van jezelf niet mag, krijg je ook stress! Zoals het gezegde luidt: je komt niet aan van de dagen tussen Kerst en oud & nieuw, maar van de dagen tussen oud & nieuw en Kerst. Gewoon lekker genieten, en na de feestdagen weer de draad oppakken.
- Heb jij ook die jurk in de kast hangen die je eigenlijk niet vaak draagt? Kerst is een prima moment om die vergeten kledingstukken tevoorschijn te halen en lekker te dragen. Het niet hoeven kopen van een nieuwe outfit scheelt je wederom tijd en geld.
- Krijg je mensen te eten? Laat ze zelf iets voor het eten meebrengen, scheelt jou een hoop werk (en tijd, en geld). Of laat ze voor het dranken-gedeelte zorgen, dat is voor hen ook makkelijk mee te nemen.
- Maak soep. Niets is makkelijk als het maken van soep. En zeker deze tomaten mascarpone soep kan niet fout gaan.
Wat is jouw ultieme anti-stress Kersttip? Laat gerust een commentaar achter!
Comfort food voorgerecht
Soep is een gerecht dat meestal makkelijk te maken is, en dus weinig stress oplevert. Misschien heet het daarom wel ‘comfort food’. En bij het eten van zo’n soep voel je de stress uit je lijf vloeien.
Ben je nog op zoek naar een makkelijk voorgerecht voor je kerstdiner, wat ook nog eens in mooie kerstkleuren opgediend kan worden? En liever niet met al te veel koolhydraten? Dan is deze simpele maar o zo lekkere tomatensoep met mascarpone misschien iets voor jou.
Voor deze tomatensoep met mascarpone heb je niet veel ingrediënten nodig, en hij staat in een mum van tijd op tafel. Als je de pijnboompitjes en de kerstomaatjes van tevoren roostert, dan scheelt je dat weer tijd bij het bereiden van de soep.
Peace, love en soep :-)
(Nog een bijzonder soep voor je kerstdiner is deze rode kool soep met bessen.)
Koolhydraatarme tomatensoep met mascarpone
Dit heb je nodig
- 500 ml gezeefde tomaten
- 400 ml groentebouillon gistvrij
- 1 sjalotje
- 150 gr mascarpone
- 6 kerstomaatjes gehalveerd
- 1 takje rozemarijn
- klein handje pijnboompitjes
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
Voorbereiden
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin, en laat afkoelen op een stukje keukenpapier.
- Verhit een klein beetje kokosolie in hetzelfde pannetje, en rooster de gehalveerde kerstomaatje (op hun snijkant) op laag tot halfhoog vuur tot ze het meest van hun vocht hebben losgelaten (bij mij duurt dat zo’n 10 minuten). Houd ze apart.
- Pel en snipper de sjalot. Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Houdt wat rozemarijn achter voor garnering.
Bereiden
- Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de sjalot met de rozemarijn een paar minuten tot ze glazig is. Voeg dan de gezeefde tomaten en groentebouillon toe, en breng aan de kook. Draai dan het vuur laag.
- Voeg de mascarpone toe, houdt 1 eetlepel achter. Roer de mascarpone op laag vuur door de soep tot ze helemaal opgelost is. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Dien de tomatensoep op in mooie kommen, garneer ze met de achtergehouden mascarpone en rozemarijn, alsmede de geroosterde tomaatjes en pijnboompitten.
Tips
- Meer mensen aan tafel? Simpelweg de hoeveelheden ver(drie)dubbelen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: