Een lekker vegan lentegerecht, deze tofu scramble met asperges en daslook. Doet het prima als lunch.
Wacht even … daslook??
Ja, ik val met de deur in huis. Ken jij het? Totdat ik in Duitsland ging wonen, kende ik het eigenlijk niet. Ja, ik had wel eens van dat plantje, maar wist niet eens dat het eetbaar was. Want dat is het dus. En daarom heb ik er deze week mee gekokkereld. Want daslook is typisch seizoensgebonden, en alleen in de vroege lente verkrijgbaar.
Wat is daslook?
Daslook (allium ursinum) is eigenlijk een soort kruid. Het groeit in bossen onder de bomen. Beren schijnen er gek op te zijn, het zou het eerste zijn wat ze eten na de winterslaap. Waarschijnlijk omdat daslook goed is voor de spijsvertering. Daslook heet in Duitsland dan ook ‘Bärlauch’. Dus waarom het in het Nederlands dan geen berenlook heet? Geen idee, misschien omdat er geen beren in Nederland zijn. Hoewel: in Duitsland volgens mij ook niet.
Daslook komt niet veel voor in Nederland, en is daar ook nog eens een beschermd plantje. Daarbij komt dat ze veel lijkt op het lelietje-van-dalen, en die is giftig. Niet zelf plukken dus!
De daslook is familie van de ui, bieslook en knoflook. En dat proef je. Het wordt in Duitsland ook wel ‘knoflookspinazie’ genoemd, omdat de bladeren die je van deze plant eet, een lichte knoflooksmaak hebben. Als je knoflook te scherp / pittig vindt, dan is daslook misschien wel iets voor jou, omdat ze veel milder van smaak is.
Wat kun je met daslook?
Nou veel! Behalve dat je het blad in allerlei roerbakgerechten kunt gebruiken (pas op het laatst toevoegen), kun je er ook een heerlijke pesto van maken. Gewoon in plaats van basilicum dus daslook erin stoppen. Ook in zelfgemaakte dipsausjes geeft het fijngesneden een heerlijke smaak, net als in kruidenboter. De smaak van daslook combineert goed met allerlei soorten kaas, in Duitsland kun je zelfs daslook-kaas krijgen.
Deze week heb ik een vegan lunchgerecht gemaakt: tofu scramble met asperges, samen met een andere lente-topper: daslook dus. Een prima combinatie, samen met de geroerbakte tofu. De tofu scramble (ook wel tofu roerei) krijgt, net als in een eerder tofu-recept, de typische ei-smaak van de kala namak. Geef je niks om de ei-smaak, dan kun je het weglaten uit het recept.
Waarschuwing, de komende weken worden er in huize Con-serveert weer flink wat asperges gegeten, reken er maar op dat er nog wel een paar asperge recepten langskomen. Ga dus maar vast inslaan!
Koolhydraatarme tofu scramble met asperges en daslook
Dit heb je nodig
- 1 blok tofu naturel 200 gr
- 1 tl kala namak optioneel, maar aan te raden
- 1 tl kurkuma
- 1/2 bakje champignons
- 1 rode ui
- 250 gr groene asperges
- 1 tl Italiaanse kruiden
- versgemalen peper en zout
- 1 bosje daslook 25 gr
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Snijd het houtige einde van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 4-5 cm. Kook de asperges in 4-6 minuten beetgaar.
- Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de rode ui. Was de daslookblaadjes en snijd ze in reepjes.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en fruit de ui kort. Voeg de champignons toe en roerbak tot ze hun vocht loslaten.
- Maak een kuiltje in het midden van de pan en verbrokkel de tofu erboven. Voeg direct de kurkuma en (als je een ei-smaak wilt) kala namak toe en roer het geheel dan door. Roerbak 5 minuten.
- Voeg de Italiaanse kruiden, peper en zout, de helft van de daslook en de asperges toe en warm het geheel nog even door. Garneer de tofu scramble vlak voor het opdienen met de rest van de daslook.
Tips
- Ben je geen liefhebber van tofu, en mag/wil je gewoon eieren eten, dan kun je dit gerecht ook maken met roerei.
- Kun je geen daslook krijgen, vervang dit dan door bieslook of basilicum. Snipper dan ook nog een teen knoflook door de tofu scramble.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: