Met Pasen gaan er behoorlijk wat eieren doorheen. Geen probleem natuurlijk, als je koolhydraatarm eet. Maar als het je toch een beetje te veel van het goede wordt, dan kun je het roerei bij je paasontbijt vervangen door een vegan tofu scramble met vegane nep-parmezaan.
Kaasverslaafd
Trouwe lezers van Con-serveert weten dat ik onlangs een ‘vegan challenge’ week heb gedaan. Hoe ik dat ervaren heb, kun je in één van mijn vorige blogs lezen. Ik heb daarin ook aangekondigd, dat ik binnenkort iets over kaas-verslaving zou schrijven. En dat doe ik vandaag, in deze blog. Daarnaast geef ik je een recept voor een kaas- en ei-vrij alternatief voor het paasontbijt / de paasbrunch. Hoofdingrediënt: tofu. Je weet wel, een van de weinige dingen die ik niet lekker vind. Maar ik moet nu zeggen ‘vond’, wat op deze manier vind ik tofu wél lekker!
Als ik mensen vertel dat ik een vegan challenge heb gedaan, dan is de meest gehoorde reactie daarop: ik zou nóóóit zonder kaas kunnen. En dat dacht ik dus ook. Veel vegane maaltijden pimp ik op met kaas: feta en gorgonzola behoren tot mijn favorieten. Toch leid ik inmiddels ruim twee weken een kaas-loos leven. En ik mis het inmiddels niet meer.
Wat is caseïne eigenlijk?
Er wordt veel onderzoek naar voeding gedaan, zo ook naar zuivel en kaas. Uit dat onderzoek blijkt, dat zuivel, en met name kaas, als een drug voor je brein zijn. Dat komt door de caseïne die erin zit. Inmiddels worden de resultaten van dit onderzoek alweer weerlegd … (lees hier meer).
Caseïne is het belangrijkste eiwit in zuivel. Tijdens de vertering in je lichaam wordt het opgesplitst in casomorphines, dat zijn opiaat-achtige moleculen. Deze zetten zich, net als drugs dat doet, in je lichaam vast op de zogenaamde opiaat-receptoren, die o.a. pijn, genot en beloning in je hersenen regelen. Caseïne vinden die receptoren heel fijn! En zo worden jij en je brein, zonder dat je het je bewust bent, ervan overtuigd dat je niet zonder caseïne/kaas kunt.
Eet-verslaving zonder dat je het weet
Zit er in de meeste zuivel relatief weinig caseïne, in kaas zit heel veel. En dat verklaart waarom dat blokje oude kaas bij dat wijntje onmisbaar is voor de meeste mensen. En dat pizza volgens onderzoek het meest verslavende voedingsproduct is dat er bestaat.
Minder of geen kaas eten is voor veel mensen een hele opgave. Je zult er echt van moeten afkicken, net als dat je dat overigens van een suiker-verslaving moet doen. Zo’n vegan week is misschien nog niet zo’n slecht idee! De eerste paar dagen is het moelijk (dag 3 was mijn dip-dag), maar daarna gaat het een stuk beter.
Ik ben nu ruim twee weken verder, en heb nog steeds geen kaas gegeten. Ja ik weet het, het verbaast mij ook ;-) !
Vegane vervanger van kaas
Nu kun je natuurlijk gewoon lekker kaas blijven eten. Geen probleem hoor! Per slot zitten er nog steeds ongeveer nul koolhydraten in, yes :-) . Maar mocht je ooit jezelf willen uitdagen en een dag/week/maand vegan gaan, dan zijn er genoeg kaas-vervangers in de winkel te krijgen. Persoonlijk ben ik geen voorstander van de nep-kazen, omdat het allemaal nogal kunstmatig is, en vaak ook zo smaakt. Maar de ene smaak is de andere niet, dus probeer het gewoon uit.
Het enige dat ik zelf als kaas-smaak vervanger gebruik, zijn (edel)gistvlokken, ook bekend als nutritional yeast. Het is een natuurlijk product, dat niet exact op gemalen kaas lijkt (niet qua smaak, niet qua consistentie), maar het komt enigszins in de buurt van de pittige smaak van parmezaan. Het is het beste om ze niet lang te verhitten, dus je strooit ze beter over je bord met eten dan in de pan. Probeer het ook eens in een salade, het geeft net dat beetje meer pit.
Gistvlokken koop je in de bio-winkel of online, en je doet heeeel lang met een pakje.
Pasen vegan: tofu roerei
Pasen is eieren bij het ontbijt / de brunch. Gewoon zacht gekookt, of op een feestelijke manier, zoals in de shakshuka-in-een-nestje. Of als roerei natuurlijk.
Als je dit keer het traditionele ei wilt overslaan, bijvoorbeeld omdat je op eerste paasdag al zoveel eieren hebt gegeten ;-) , of een vegane Paasdag inplant, maak dan eens tofu scramble. Makkelijk, en net zo snel klaar als een echt roerei. Strooi je er normaal gesproken geraspte kaas over, pak nu de edelgistvlokken (bio-winkel of online), vermengd met een theelepel gemalen amandelen, voor die extra kaasachtige smaak.
Maar let op: essentieel als je een echte ei-smaak wilt is kala namak.
Wat is kala namak?
Kala namak is eigenlijk zout, afkomstig uit India. Het heet ook wel zwart zout, hoewel het bruin van kleur is.
Omdat het een zeer hoog zwavel gehalte heeft (net als eieren), geeft kala namak die typische ei-smaak aan je gerecht. Probeer het gewoon eens uit! Kala namak koop je in de bio supermarkt, kost iets meer maar je doet er lang mee. Tofu scramble is voor mij eindelijk een lekkere manier om tofu te eten (zie hier voor nog een recept)!
Koolhydraatarme vegan tofu scramble
Dit heb je nodig
- 200 gr tofu
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 6 kerstomaatjes of 1/2 rode paprika
- 1 tl kurkuma
- 1/2 - 1 tl kala namak
- 2 tl gemalen amandelen
- 1-2 tl edelgistvlokken
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
- 4 kleine augurken
- 2 el verse peterselie
Zo maak je het
- Pel en snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes, halveer de kerstomaatjes (of snijd als je liever paprika wilt, de paprika in blokjes).
- Meng de gemalen amandelen met de edelgistvlokken in een klein kommetje.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui en courgette (en paprika als je die gebruikt) in een paar minuten beetgaar.
- Verbrokkel met je handen de tofu boven de pan. Voeg de kurkuma en de kala namak toe en roerbak het geheel ongeveer 5 minuten. Voeg als je ze gebruikt nu de tomaatjes toe, meng door elkaar en verhit nog even.
- Doe de tofu scramble op een bord, strooi het amandel-gistvlokken mengsel en de peterselie erover, en leg de augurken erbij.
Tips
- Net als met een echt roerei, kun je met tofu roerei volop met groente variëren!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: