In plaats van vegetarische burgers heb ik dit keer vegan worstjes gemaakt, om precies te zijn tofu cevapcici worstjes. Gemaakt met tofu dus. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Balkan landen.
Wat is cevapcici?
Cevapcici schrijf je eigenlijk als ćevapčići, maar ik laat alle leestekens voor het gemak achterwege. Je spreekt het ongeveer uit als “tjeewàptjitji”, met de klemtoon op “wap”.
Cevapcici zijn eigenlijk een soort kebab worstjes. Ze zijn niet al te groot en zijn lekker pittig gekruid. Het gerecht komt van oorsprong uit het Ottomaanse rijk en stamt al uit de middeleeuwen. In de Balkan landen is deze variant op de Turkse kebab enorm populair.
Ik hou wel van een beetje pit op mijn bord, en vond het een goed idee om cevapcici worstjes, die normaal gesproken van een soort gehakt gemaakt worden, eens van tofu te maken. En dat is, al zeg ik het zelf, best goed gelukt.
Lekker gekruide cevapcici worstjes
Het geheim van de beste smaak zit ‘m zoals altijd in het gebruik van kruiden. En in deze worstjes zit een keur aan kruiden: komijn, koriander, paprikapoeder, kurkuma, munt, sumak en bovenal gemalen chili. Dat laatste geeft de pit aan de worstjes, gebruik dus zo veel (of zo weinig) als je zelf lekker vindt.
Wat eet je bij cevapcici?
Cevapcici worstjes worden in de Balkan landen zelfs in fastfood restaurants geserveerd. In restaurants krijg je er meestal patat bij, of zogeheten djuvec rijst (gekruide rijst met doperwten) en ajvar (heb je mijn ajvar recept al eens gemaakt?). Of de worstjes gaan in een soort pita broodje met extra groenten. Je kunt cevapcici worstjes dus als hoofdgerecht eten, maar ook als late avond snack met een lekker sausje erbij. En nu dus ook in een vegan variant!

Tofu cevapcici
Dit heb je nodig
- 200 gr tofu
- 1 sjalotje
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gemalen chilivlokken of meer naar smaak als je van pittig houdt
- 1/2 tl kurkuma
- 1 tl sumak
- 1 tl gedroogde munt
- versgemalen zout en peper
- 20 gr tomatenpuree
- 25 gr tijgernotenmeel (amandelmeel kan ook)
- 5 gr psylliumvezels
- 1 el verse peterselie
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
Voorbereiden (kan van tevoren):
- Pel en snipper het sjalotje heel fijn. Verkruimel de tofu boven een grote kom.
- Voeg toe: gemalen komijn en koriander, paprikapoeder, chilivlokken, kurkuma, sumak, munt en peper en zout. Meng het geheel kort door elkaar. Voeg dan de tomatenpuree toe en meng nogmaals.
- Voeg tijgernotenmeel, psyllium en peterselie toe en meng nogmaals. Ik gebruik gewoon een vork, en prak terwijl ik meng de tofu nog iets fijner.
- Vorm kleine cevapcici worstjes van het tofumengsel. Maak ze niet te groot, anders vallen ze bij het bakken uit elkaar.
- Laat de cevapcici worstjes minstens een half in de koelkast opstijven.
Bereiden:
- Verhit kokosolie in een koekenpan, en bak de cevapcici worstjes in een paar minuten op halfhoog vuur rondom bruin.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: