Lekker snoepen zonder de koolhydraten: dat kan prima met deze keto toffifee fat bombs. Ze leveren je meteen een flinke portie gezonde vetten. Een heerlijke traktatie, bijvoorbeeld voor Valentijnsdag.
Bedenk goed …
Oh nee, dat was de reclameslogan van een ander snoepje, lang geleden. Vandaag wil ik het hebben over de toffifee. Dat karamel snoepje gevuld met pralinécrème en een hazelnoot. Met zo’n druppel chocolade erop. En zoet. Heel zoet. Maar stiekem best wel lekker, toch?
Toffifee bestaat al lang. In 1973 kwam het eerste doosje toffifee op de markt. Het snoepje is bedacht in het toenmalige West-Duitsland. Tegenwoordig is het in honderden landen te koop. In Amerika heet het trouwens Toffifay.
Wat zit er eigenlijk in?
Maar heb je wel eens gekeken naar wat er allemaal in zit? Naar mijn mening is de hele hazelnoot zo’n beetje het enige gezonde aan een toffifee. Dat kan anders, vind ik, en daarom heb ik zelf toffifee bonbons gemaakt, met slechts zes ingrediënten. En natuurlijk zijn ze suikervrij, want ik heb ze gezoet met erythritol bronze. Ik koos voor de bronze-versie, omdat die zo’n lekkere karamelachtige smaak geeft.
In een echte toffifee zitten veel melkproducten (magere melkpoeder, weipoeder, gecondenseerde wei, botervet), dus als je een lactose intolerantie hebt, kun je ze beter laten staan. Mijn toffifee bonbons zijn lactosevrij (en daardoor ook vegan), dus die kun je met een gerust hart snoepen.
En de koolhydraten? Vijf stuks in een gekochte bonbon, slechts eentje in een zelfgemaakte. Geschikt voor de keto-aanhangers onder ons dus!
Grote toffifee fat bombs
Mijn versie van de toffifee is een prima leverancier van gezonde vetten, en daarom kun je ze wat mij betreft rustig toffifee fat bombs noemen. Lekker, weer een fat bombs recept erbij!
Ik heb relatief grote siliconen vormpjes gebruikt (van bodem 3 cm naar top 5 cm), en heb daarom slechts 4 fat bombs gemaakt. Gebruik je kleinere vormpjes, dan zul je meer hele hazelnoten nodig hebben, en wordt het wellicht een gepriegel om de lagen die je maakt netjes te krijgen. Ik ben er heel eerlijk niet zo heel handig in, en koos daarom voor wat grotere vormpjes. Meteen een goed excuus om mega toffifee fat bombs te maken, nietwaar?
Noot: mocht je een notenvrije versie van deze lekkernij willen proberen, kijk even in de tips bij dit recept.
Keto Toffifee fat bombs
Dit heb je nodig
- 20 gr cacaoboter
- 10 gr kokosolie
- 25 gr amandelpasta
- 1 el erythritol bronze fijngemalen tot poeder
- 4 hele hazelnoten
- 15 gr pure chocolade minstens 80%
Zo maak je het
- Smelt de cacaboter, kokosolie en amandelpasta au bain Marie (in de magnetron kan ook).
- Meng de poeder ery bronze erdoor, roer goed door, en verdeel de helft van het mengsel over siliconen bonbon-vormpjes. Let op: vul de holtes tot ongeveer de helft. De diameter van mijn vormpjes is 3 cm aan de bodem, 5 cm aan de bovenzijde. Zet de vorm ongeveer 30 minuten in de koelkast, zodat de massa enigszins opstijft, maar nog niet helemaal hard is.
- Haal de vorm uit de koelkast, druk de hazelnoot erin, en vul op met het resterende fat bombs mengsel. Zet terug in de koelkast en laat volledig hard worden.
- Smelt de chocolade au bain Marie (in de magnetron kan ook), en schenk op elke toffifee fat bomb een flinke druppel chocolade. Laat niet helemaal uitvloeien (zie foto's). Zet voorzichtig terug in de koelkast en laat de toffifee fat. bombs volledig hard worden.
- Eet de fat bombs rechtstreeks uit de koelkast.
Tips
- Variant: voor een notenvrije versie kun je de amandelpasta vervangen door tijgernotenpasta (hoe je die zelf kunt maken vind je hier), en de hazelnoot door een (gevriesdroogde) framboos.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Zo lekker. Maar heb mij in kunnen houden en eet er één per dag bij mijn koffie momentje.
Leuk makkelijk recept
Je bedoelt zeker de echte toffifee, bij je koffie momentje? Anders heb je mijn versie wel heel erg snel gemaakt! Hoe dan ook, allebei zijn ze heel erg lekker!