Een lekker koolhydraatarm brood zonder gluten, lactose en noten, dat is dit tijgernotenbrood. Het is niet moeilijk te maken, en één sneetje brood telt nog geen zeven koolhydraten. Waar ga jij het mee beleggen?
Verandering op de blog
Ik schreef al eerder dat recent is gebleken dat ik een allergie voor noten en pinda’s heb. En als je dan weet dat ik sinds een paar jaar ook lactose-intolerant ben, dan snap je misschien wel dat koolhydraatarm eten er niet makkelijker op geworden is.
Er verandert dus best veel in mijn manier van eten. En dat heeft gevolgen voor de blog.
Receptkaart
Ten eerste iets wat los staat van de inhoud van mijn recepten: misschien heb je gezien dat ik de layout van mijn recepten op de blog heb aangepast? Er is een “direct naar het recept” knop gekomen, en alle receptbeschrijvingen zijn in een overzichtelijk receptkaart formaat gezet, dat je ook mooi kunt printen als je dat wilt. Ik heb de bijna 500 recept-aanpassingen allemaal met de hand gedaan. Dat was een pittig klusje, maar het was het waard want ik vind het zelf erg mooi geworden.
Lactosevrij en notenvrij
Verder zullen vanwege mijn voedselintoleranties vanaf 2024 meer recepten lactosevrij en notenvrij zijn. Want omdat alles wat in mijn keuken ontstaat ook daadwerkelijk gegeten wordt (behalve het zuurkool-recept dat collega Christel van crunchygranola.nl heeft bedacht want Con en zuurkool, dat wordt ‘m niet), is deze aanpassing noodzakelijk. Nu heb ik nog wel wat recepten in de zogeheten pijplijn zitten: recepten die afgelopen jaar gemaakt zijn waar bijvoorbeeld nog amandelmeel of yoghurt in zit. En die zal ik gewoon nog publiceren.
Voor de duidelijkheid: mijn recepten blijven ook in 2024 vooral koolhydraatarm c.q. koolhydraatbewust, en altijd glutenvrij en vleesloos. Maar: er zullen af en toe ook recepten met een gezond koolhydraatje meer worden gepost. Want hee, het moet wel leuk blijven hè!
Koolhydraatarm brood zonder noten
Alle inmiddels 479 recepten (ja ja, dit is de 480-ste) heb ik tijdens mijn receptenkaart-actie weer eens voorbij zien komen. En dan valt direct op dat ik zelf zo’n driekwart van mijn eigen recepten niet meer kan eten… Er zit of zuivel (lees lactose) in, of noten, of allebei. Heel vervelend hoor, ik vond mijn Griekse fetataart altijd super lekker, om maar niet te spreken van mijn heerlijke kwarkbolletjes.
En dus werd het hoog tijd om een recept voor een koolhydraatarm brood te ontwikkelen, maar dan wel zonder kwark of yoghurt (wat vaak in koolhydraatarm brood zit) en zonder noten (dus geen amandelmeel of hazelnotenmeel).
En dat is dus een tijgernotenbrood geworden. Want hoewel de tijgernoot tijger-noot heet, is het geen noot maar het knolletje van een grassoort. Het wordt ook wel chufa genoemd. Het aantal koolhydraten per 100 gram tijgernotenmeel bedraagt zo’n 40, waarvan suikers 15. Dat is inderdaad veel meer dan in amandelmeel (6 koolhydraten per 100 gram), maar ze verdelen zich over het aantal sneetjes dat je uit dit brood haalt, dus onder de eindstreep mag je dit wat mij betreft nog steeds koolhydraatarm brood noemen. Nog geen 7 gezonde koolhydraten per snee brood is altijd nog veel beter dan de 22 lege koolhydraten in een witte boterham!
Hier volgt het recept. Met dit tijgernotenbrood trap ik bij deze het nieuwe notenvrije en lactosevrije jaar af!
Koolhydraatarm paleo tijgernotenbrood
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- 120 ml lauw water
- 60 ml avocadoolie
- 1 tl appelazijn
- 170 gr tijgernotenmeel
- 30 gr tapiocameel
- 1/4 tl baksoda
- 1/4 tl zout
- 2 el sesamzaad optioneel
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Kluts de eieren los in een beslagkom. Voeg het lauwe water, avocadoolie en appelazijn toe en meng goed.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten: tijgernotenmeel, tapiocazetmeel, baksoda, zout.
- Meng het meelmengsel door het eimengsel (ik doe dat gewoon met een vork).
- Doe het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm (mijn meet ongeveer 14x24 cm) en strijk het glad. Bestrooi indien je dat wilt met sesamzaad.
- Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar, en laat het afkoelen voordat je het aansnijdt.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: