Ik gooi er gewoon weer een lekker zoet recept tegenaan! Onlangs kocht ik een meelsoort welke ik nog niet kende: tijgernotenmeel, ook bekend als chufameel. Niet direct koolhydraatarm, maar zoals dat vaker gaat kun je er best koolhydraatarm mee bakken. Dat bewijzen deze tijgernoten koekjes, die niet meer dan 5 koolhydraten per koekje bevatten.
Wat zijn tijgernoten?
Vind je het ook niet wild klinken, tijgernoten? Ik stelde me er een soort macadamia noot bij voor met van die tijgerstreepjes. Dat blijkt dus niet zo te zijn: tijgernoten zijn geelwit van kleur en de tijgerstrepen zijn ver te zoeken. Waarom ze dus zo heten, geen idee. Andere namen waaronder de tijgernoot bekend is: chufa (spreek uit tsjúva), aardamandel of knolcyperus.
Die laatste naam verraadt dat de tijgernoot helemaal geen noot is, maar een knolgewas. Ze werd al eeuwen geleden verbouwd door de Egyptenaren, reisde met de Arabieren naar Spanje waar ze er graag horchata van maken, en is inmiddels in Nederland ook als gewas gearriveerd. Het wordt dan alleen wel gezien als hardnekkig onkruid waar de boeren niet blij mee zijn.
Misschien moeten de aardappelboeren die veel last schijnen te hebben van dit onkruid hun bedrijf gaan omstellen naar tijgernoten teelt, want het wordt steeds populairder. Dat komt o.a. omdat de tijgernoot een heel gezond knolletje is. Ze is glutenvrij en heel goed voor je darmen, en zoals je inmiddels wel weet, stoelt de basis van je gezondheid in je darmflora.
Vezels voor je darmen
Er bestaan twee soorten vezels: de onfermenteerbare en de fermenteerbare. Die laatste zijn erg belangrijk voor je dikke darm. De vezels die daar terecht komen vormen een voedingsbodem voor je goede bacteriën, die direct boterzuur gaan aanmaken, waar je darmwand dan sterker van wordt. Boterzuur is ook nog eens ontstekingsremmend, een win-win voor je lijf dus.
Tijgernoten bevat relatief veel van beide soorten vezels, en komen je darmen dus ten goede.
Tijgernoten koekjes
Ondanks dat tijgernoten of tijgernotenmeel relatief veel koolhydraten bevat (64 waarvan suiker 21), is het voor je darmen helemaal oké om tijgernoten te eten. En dus heb ik een potje tijgernotenmeel gekocht, en ben in de keuken aan de slag gegaan. Want als foodie moet je natuurlijk alles uitproberen, nietwaar? Ik heb het simpel gehouden, want je weet nooit precies hoe een meel zich gedraagt bij het bakken als je er nog niet eerder mee hebt gewerkt, maar het is me niet tegengevallen.
Om de tijgernoten koekjes vegan te houden, heb ik in plaats van een gewoon ei een chia ei gebruikt: 1 eetlepel chia mengen met 2 eetlepels water. Een paar minuten laten staan voor je ze verwerkt, zodat het in kan dikken. Meer over vegane ei-vervangers lees je trouwens hier (inclusief recept voor een vegan koolhydraatarm brood).
Terug naar de tijgernoten koekjes, of chufa koekjes zo je wilt. Het is echt makkelijk: een kwestie van alles bij elkaar mikken, koekjes vormen en bakken maar. En omdat koekjes zonder chocolade eigenlijk best saaie koekjes zijn, heb ik suikervrije chocolade chips gebruikt, maar je kunt de koekjes ook zonder maken, of gebruik cacao nibs. Één koekje bevat slechts 5 koolhydraten, dus dat valt best mee toch? Nou, snel aan de slag!
Koolhydraatarme tijgernoten chocolade koekjes
Dit heb je nodig
- 100 gr tijgernotenmeel chufameel
- 1 chia ei 1 el chia, 2 el water
- 50 gr kokosolie
- 50 gr erythritol
- 1/4 tl bakpoeder
- snufje zout
- 25 gr suikervrije chocodrops
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng alle ingrediënten behalve de chocodrops goed door elkaar. Voeg dan de chocodrops toe en meng nogmaals.
- Vorm 12 koekjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de tijgernoten koekjes in 15-20 minuten goudbruin. Niet te lang, anders verbranden ze!
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de tijgernoten koekjes nog 10 minuten op de bakplaat liggen. Leg ze dan op een rek om verder af te laten koelen.
Tips
- Vervang de chocodrops door cacao nibs, of gevriesdroogde frambozenstukjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ik maak dit bijna wekelijks! Verslavend lekker! Denk steeds dat ik s zou moeten variëren, maar doe/durf t niet, omdat dit al zó lekker is. Die zacht notige smaak doet t m helemaal!
Ha ha, dan ben ik dus niet de enige met deze verslaving! Die variatie is bij mij ook nog niet gelukt. Ik varieer eigenlijk alleen door deze koekjes af te wisselen met een andere favoriet van mij: de cashew pinda koekjes!