Wist je dat je van courgetti ook een lekkere salade kunt maken? Ik maakte een Thaise courgetti salade met een smeuïge pinda dressing. Lekker als lunch op een warme lentedag.
Oppassen met rauwe courgette
Met al dat mooie weer van de laatste dagen werd het weer hoog tijd voor een frisse salade. Ik had een paar mooie grote biologische courgettes liggen, dus het is een courgetti salade geworden. Gelukkig warden de courgettes niet zo groot dat ze niet in mijn courgetti-snijder pasten. De courgettes die je in de winkel koopt, kun je ook rauw eten, maar met zelf gekweekte moet je oppassen: ik heb dat al eens eerder in een blog geschreven.
Naast courgette gaan er knapperige edamame bonen en rode paprika in deze salade. Die edamame bonen koop ik meestal diepvries, en die moet je dus eerst koken en af laten koelen voordat je ze in je salade kunt verwerken. Als je liever met de courgette het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je de courgetti kort mee laten koken, goed af laten druipen en af laten koelen. Ik doe dat eigenlijk altijd, want de courgetti wordt daardoor iets zachter en dat vind ik lekkerder.
Zijn edamame bonen paleo?
Door het gebruik van edamame bonen valt dit gerecht buiten het boekje van de paleo-eters en primal-aanhangers. En dan heb ik ook nog eens pinda dressing gemaakt. Ja, ook pinda’s zijn “verboden” in een paleo eetpatroon. Ik ben niet zo van het verbieden, en eet gewoon af en toe pinda’s. Ze hebben niet voor niets pindakaas uitgevonden, nietwaar?
In de paleo wereld worden geen peulvruchten gegeten vanwege hun hoge lectine-gehalte. Dat zou schadelijk voor je darmwand zijn. Edamame bonen zijn de bron van soja, en vallen binnen de peulvruchten. Net als de pinda’s dus, die zoals je inmiddels wel zult weten geen noten zijn maar inderdaad: ook peulvruchten.
Ik heb dit een Thaise courgetti salade genoemd, omdat ik een paar ingrediënten heb gebruikt die veel in de Thaise keuken voorkomen: tamarinde en limoen. Het beestje moet ten slotte een naam hebben, en een Aziatische courgetti had ik al op de blog staan. Deze salade is snel gemaakt, en smaakt prima als lunch op een mooie warme lentedag, als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
LET OP!
Gebruik geen zelfgeteelde courgette voor recepten waarin je courgette rauw verwerkt. Hier kan namelijk het stofje cucurbitacine in zitten (smaakt heel bitter), wat giftig is. Het komt van nature voor in de voorouders van de courgette, maar ook pompoen, meloen en komkommer. Zij behoren allemaal tot de familie “Cucurbitaceae“. In de gekweekte courgettes die je in de winkel koopt zit dat stofje niet meer.
Thaise courgetti salade met pinda dressing
Dit heb je nodig
Voor de salade
- 2 biologische courgettes
- 1 rode paprika
- 150 gr edamame bonen ik gebruik diepvries
- 2 bosuitjes
- sesamzaad wit en zwart, voor garnering
- klein handje pinda’s optioneel
Voor de pinda dressing
- 2 el pindakaas
- 2 tl tamari
- 1 tl ahornsiroop
- 2 tl tamarinde pasta
- sap van een halve limoen
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl gemberpoeder
- 2 el kokosroom
Zo maak je het
- Gebruik je courgetti snijder om courgetti van je courgettes te maken. Kook of roerbak ze eventueel vooraf, en laat ze goed afkoelen.
- Kook indien nodig de edamame bonen volgens verpakking, giet af en laat afkoelen.
- Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in reepjes. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
- Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een kommetje. Als je pindakaas te dik is, warm ze dan heel kort door, dan wordt ze iets meer vloeibaar en makkelijker te mengen. Wil je een dunnere sladressing, voeg dan wat meer kokosroom toe.
- Verdeel de courgetti salade over twee borden of kommen. Versier met de toppings: edamame bonen, paprika, bosui.
- Druppel voor het serveren de dressing over de Thaise salade, of serveer deze er apart bij. Besprenkel de salade met sesamzaadjes en eventueel nog wat pinda’s.
Tips
- Voeg nog een paar hardgekookte eieren toe aan je Thaise courgetti salade voor extra eiwitten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
De kans op Cucurbitacine van nachtschades komt enkel voor in de zaden van zelf geteelde courgettes, komkommers, e.d.
Hiervan krijg je pas last als je deze weer opnieuw plant. Stel je hebt een buurman die van die sierpompoenen heeft en deze bevruchten jouw nachtschade, dan gaat het mis bij de volgende generatie.
De veredelde zaden die je in de winkel koopt of de plantjes die je in een winkel koopt hebben dit probleem niet.
Ah, duidelijk. Dank je wel voor je extra uitleg!