Stamppot zoete aardappel met spitskool, feta en druiven

Stamppot zoete aardappel met spitskool, feta en druiven

In het begin van een nieuw kalenderjaar moet je al beginnen. Aan je bikini-figuur voor de zomer, bedoel ik dan. Oeps, dan ben ik al te laat ;-) .
De reclames op de Duitse televisie buitelen over elkaar heen als het gaat om afslankpoeders en shakes. Zelf heuse low carb poedertjes worden aangeprezen. Maar of die ook echt doen wat ze beloven? Waarschijnlijk niet.

Duivelse koolhydraten

En wordt het niet tijd om een beetje losser te worden? Koolhydraten zijn tegenwoordig de duivel. En ook op mijn blog kun je lezen waarom ik van mening ben dat je het niet moet overdrijven met de koolhydraat-inname (klik hier om meer te lezen).

Het belangrijkst vind ik om er goed op te letten dat de koolhydraten in je voeding de ‘good guys’ zijn. Dat zijn de zogenaamde langzame meervoudige koolhydraten. Houd je beter ver van de ‘bad guys’, de snelle of enkelvoudige koolhydraten. Dat betekent dat je beter geen fabrieksvoer en geraffineerde producten kunt eten. De good guys zitten in natuurlijke producten zoals groente en fruit. Meer over de do’s en don’ts als het om koolhydraatarme voeding gaat, lees je hier.

Het maakt niet uit welk dieet (of geen) je aanhangt: Paleo, Sonjabakkeren, raw of vegan, of er tussenin. Chips, witbrood, en Engelse drop horen niet in een gezond menu. Niet elke dag in ieder geval. Balans is hier het toverwoord.

stamppot zoete aardappel

Meer carbs, meer gewicht?

Ik ben van mening dat je vooral moet doen waar je je goed bij voelt, en onder het motto: alles met met mate. En dus laat ik tegenwoordig wat meer koolhydraten toe op mijn bord dan vroeger.
Ik had er dan ook rekening mee gehouden dat mijn gewicht wellicht wat toe zou nemen. Maar dat is niet gebeurd. Want ik eet vooral de ‘good guys’ onder de koolhydraten. Niet al te veel stressen dus over een plak cake van amandelmeel die gezoet is met dadels. Of een keertje druiven door je salade.

Over druiven gesproken: wist je dat die heerlijk zijn in combinatie met feta? Ik heb ze gebruikt in een frisse stamppot die daardoor een zomers tintje krijgt. En de ‘bad guys’ koolhydraten in gewone aardappelen komen niet op mijn bord. In plaats daarvan heb ik stamppot zoete aardappel gemaakt in combinatie met bloemkool. Zo reduceer je het totaal aantal koolhydraten op een smakelijk manier. En dan nog roergebakken spitskool door deze stamppot zoete aardappel, heerlijk! Het aantal koolhydraten blijft zo enigszins binnen de perken, en dan kun je rustig een paar smakelijke druiven over je stamppot strooien.

stamppot zoete aardappel spitskool feta

Stamppot zoete aardappel met spitskool, feta en druiven

Con
Healthy koolhydraten krijg je binnen met deze winterse stamppot van zoete aardappel en spitskool, met zomers tintje, en een paar schijven avocado voor extra gezonde vetten.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 42 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 niet te grote zoete aardappel
  • 300 gr bloemkool
  • 1 knoflookteentje
  • 1 ui
  • stukje gember van 2 cm
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 kleine spitskool of een halve grote
  • 100 gr feta
  • 14 druiven
  • 2 tl berberissen
  • versgemalen zout en peper

Zo maak je het
 

  • Snijd de feta in blokjes.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de zoete aardappel, snijd ze in blokjes en kook ze samen met de bloemkool in 5-7 minuten gaar.
  • Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Maak de gember schoon en snijd ze fijn.
  • Verhit een klein beetje water in een pan en roerbak de ui, knoflook en gember 1 minuut. Voeg dan kerriepoeder toe en bak nog een minuut. Voeg wat water toe als het geheel te droog wordt en gaat aanbakken.
  • Voeg de in repen gesneden spitskool toe en roerbak 3-4 minuten. Niet te lang, de spitskool mag lekker knapperig blijven.
  • Pureer de zoete aardappel / bloemkool met een aardappelstamper, voeg eventueel een scheutje amandelmelk toe om de puree smeuïger te maken. Breng op smaak met zout en peper. Roer dan de gekruide spitskool erdoor.
  • Verdeel de stamppot zoete aardappel over twee borden. Strooi de fetablokjes erover en verdeel de druiven en berberissen over de borden.

Tips

  • Zelf heb ik nog een paar schijven avocado als garnering (voor extra gezonde vetten) aan de stamppot zoete aardappel toegevoegd.
  • Als je geen berberissen kunt krijgen, kun je ze vervangen door granaatappelpitjes.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *