Spruitjes zijn weer volop te krijgen, dus hoog tijd voor eens iets heel anders met het groene vitamine-bommetje: spruitjes pesto!
Dat veel groente eten goed voor je gezondheid is, dat weet je natuurlijk allang. Maar er is een gewassen-familie die er nog een schepje bovenop doet; de kruisbloemigen. Spruitjes horen tot die familie, en omdat ik nog een paar spruitjes over had van een eerder recept, heb ik er spruitjes pesto van gemaakt.
Wat is gluthation?
Je hebt vast al eens gehoord van anti-oxidanten, stofjes die je lichaam helpen om indringers buiten de deur te houden en je gezondheid te beschermen. Er is één anti-oxidant die je lichaam zelf aan kan maken: gluthation. Het heeft hiervoor wel drie aminozuren nodig: cysteïne, glutamine en glycine.
Gluthation heeft als belangrijke taak om toxische stofjes af te voeren. En hoe gezond je ook leeft, die krijg je gegarandeerd binnen, bijvoorbeeld via voeding, huid (toiletartikelen), en de longen.
De volgende voedingsmiddelen en nutriënten kunnen helpen jouw gluthation op het juiste niveau te krijgen / houden:
- Groente met gluthation.
Gluthation komt vooral voor in asperges (yes!), spinazie en avocado’s. Helaas kan je lichaam het niet heel makkelijk opnemen. - Groente uit de kruisbloemigen familie.
In de inleiding van deze blog al even genoemd. De groenten uit deze groep bevatten relatief veel zwavel, wat je lichaam helpt gluthation te maken. Voorbeelden zijn alle groenten met het woord “kool” (bloemkool, rode kool, koolraap etc.), maar ook broccoli, radijs, rucola, spruiten en een hele gekke: mosterdzaad. - Vitamine C. Helpt vooral om je gluthation niveau op peil te houden. Lekker je groente en fruit eten dus!
- Selenium. Een mineraal wat vooral in vlees, gevogelte, vis, hüttenkäse en niet te vergeten paranoten zit. Één paranoot per dag dekt je behoefte al af. Maar pas op: te veel selenium is weer niet goed voor je!
- Whey proteïne. Je lichaam heeft aminozuren nodig om gluthation aan te maken, en de cysteïne die volop in whey zit helpt daarbij.
Pesto net even anders
Ik had nog wat spruitjes over van de herfst frittata die ik laatst gemaakt had, maar niet genoeg om er een maaltijd voor twee personen mee te maken. Tja, wat doe je dan? Want eten weggooien, dat gebeurt niet in huize Con-serveert. Nee, dan maak je gewoon pesto, logisch toch! Een recept voor de klassieke pesto met basilicum en pijnboompitjes, daar zijn er al genoeg van. Dus ik heb in plaats van basilicum voor spruitjes gekozen, de pijnboompitjes hebben plaats moeten maken voor hazelnoten, de knoflook is gebleven. En de parmezaanse kaas ook natuurlijk.
Het resultaat is een potje spruitjes pesto waar je een paar dagen van kunt eten. Lekker bij koolhydraatarme pasta, op een koolhydraatarme cracker, als dip met koolhydraatarme groente, als spread op je koolhydraatarme broodje, of zo gewoon uit het potje.
Spruitjespesto met hazelnoten
Dit heb je nodig
- 150 gr gekookte spruitjes
- 25 gr hazelnoten
- 3 el hazelnootolie
- 30 gr parmezaanse kaas
- 1 kleine teen knoflook
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot de gewenste consistentie. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
- Schep de pesto in een mooi schaaltje. Sprenkel voor het opdienen nog een klein beetje hazelnootolie over de spruitjespesto.
Tips
- De spruitjes pesto is 3 dagen in de koelkast houdbaar.
- Wil je je pesto wat meer groen geven, voeg dan nog wat spinazieblaadjes of basilicumblaadjes toe.
- Parmezaan (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Dit is echt super lekker. Bedankt voor dit heerlijk recept.
Graag gedaan! Wat leuk dat je het al hebt gemaakt, en fijn dat het heeft gesmaakt!