Oh jongens dit is lekker! Deze speculaaspasta past helemaal in de tijd van het jaar, maar kan natuurlijk altijd. Je maakt ‘m in een oogwenk, en je hebt maar vier ingrediënten nodig. En, heel fijn voor mensen met een allergie, deze pasta bevat geen noten!
Notenallergie
Ik schreef het al in mijn vorige blog: uit een recente allergietest is gebleken dat ik een allergie voor walnoten en pinda’s heb. Het zou goed kunnen dat mijn darmproblemen daar iets mee te maken hebben. Op dit moment eet ik tijdelijk helemaal geen noten (een zogeheten eliminatiedieet), om ze na een aantal weken weer te gaan proberen. Zo kan ik erachter komen of er mogelijk meer noten zijn waar ik last van heb.
Tijgernoten
Pas als je geen noten mag eten, merk je in hoeveel producten noten verwerkt zijn. Vooral in de koolhydraatarme keuken wordt veel gewerkt met noten. Ik heb al eens een koolhydraatarme chocoladepasta voor op je koolhydraatarme broodje gemaakt, maar daar zitten dus wel noten in.
En toen kwam ik ergens op het wereld wijde web de tijgernoot tegen. Die heet misschien wel “noot”, maar is het niet. Met die tijgernoot heb ik nu een koolhydraatarme versie van speculaaspasta gemaakt.
Speculoos of speculaas?
Is het nu speculoos of speculaas? Daar zijn de meningen over verdeeld. Speculoos zou de Belgische term voor speculaas zijn, maar het zou ook staan voor een speculaas-recept zonder de specifieke kruiden die in speculaas zitten. Specu-loos dus. Maar speculoos verwijst ook naar het speculaasachtige koekje van dat bekende merk. En dat merk maakt ook speculoospasta. Verslavend lekker, maar met gluten en met veel suiker en dus koolhydraten.
In mijn smeersel zitten speculaaskruiden, dus wellicht is speculaaspasta de meest correcte term. Maar je mag het van mij ook speculoospasta noemen hoor. Feit is dat deze glutenvrije koolhydraatarme speculaaspasta hoe dan ook super lekker is!
Koolhydraatarme speculaaspasta
Dit heb je nodig
- 30 gr tijgernotenmeel
- 1 el avocadoolie neutraal van smaak
- 1 tl speculaaskruiden
- 2 tl yaconsiroop
- snuf zout
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix tot een gladde pasta. Ik gebruik daarvoor heel simpel een koffiebonenmolentje
- Doe de pasta in een potje, en bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.
Tips
- Je kunt de hoeveelheden gemakkelijk ver(drie)dubbelen als je meer speculaaspasta wilt maken.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: