Speculaas in alle soorten, vormen en maten hoort bij deze tijd van het jaar. Ik maakte koolhydraatarme speculaasbrokken. Of nou ja, speculaasbrokjes, want ze zijn een stuk dunner als de brokken die je in de winkel koopt. Maar deze zijn wel zonder suiker, en echt super lekker!
Sinterklaas
Hij komt, hij komt … oh nee hij is er al! De goede oude Sint bedoel ik. En die is gek op speculaas… wie niet zou ik zeggen. Vroeger (héél vroeger), deed ik als kind speculaasjes op mijn witte boterham. Met veel boter ertussen. Alleen dat met die boter is gebleven, de witte boterham heb ik al lang geleden van mijn menu geschrapt. En die speculaasjes sinds ik koolhydraatarm eet ook. Maar ja, die zijn natuurlijk wel heel erg lekker. En dus ben ik zelf aan de slag gegaan.
Speculaas of speculoos?
Ik heb geen speculaasvorm, dus kan geen speculaas koekjes maken. En omdat ik van makkelijk hou, heb ik voor dit recept gekozen voor speculaasbrokken. Gewoon lekker makkelijk een grote plak speculaas bakken, die je daarna in stukken breekt. Lekker rustiek!
Waar het woord speculaas vandaan komt, daar zijn de meningen over verdeeld. Wist je dat de Vlamen het geen speculaas maar speculoos noemen? In speculoos zouden trouwens ook andere kruiden zitten dan in speculaas.
Welke soorten speculaas zijn er?
Speculaas wordt in allerlei soorten en vormen gemaakt. Er is het traditionele speculaas koekje, die ook een grotere broer kent. Er is harde speculaas (bijvoorbeeld de speculaasbrokken), er is zachte speculaas (zoals gevuld speculaas, met een laag spijs ertussen). En nu is er ook koolhydraatarm speculaas. Die kun je weliswaar kopen, maar er zit naar mijn mening vaak meuk in. Nee, koolhydraatarme speculaasbrokken bak je natuurlijk zelf! Al is het maar omdat je huis er zo lekker van gaat ruiken…
Ik gebruik erythritol om de speculaasbrokken te zoeten. Dat betekent nul koolhydraten extra. Ik haalde 12 brokken uit mijn speculaas, omgerekend komt dat uit op 2 koolhydraten per brok. Als je ketogeen eet, kun je dus ook best een speculaasbrokje snoepen. Oh, en als je paleo eet, dan kun je ook gerust genieten van deze lekkernij.
Mijn keto speculaasbrokken zijn niet vegan, omdat ik roomboter gebruik, en er zit ook ei in. Zou je de boter vervangen door kokosolie, dan worden de speculaasbrokken veel zachter en minder krokant. De brokken worden trouwens pas hard tijdens het afkoelen. Niet te snel snoepen dus … als dat je lukt!
Koolhydraatarme speculaasbrokken
Dit heb je nodig
- 40 gr tijgernotenmeel
- 35 gr amandelmeel
- 30 gr ery bronze
- 1 el speculaaskruiden
- snuf zout
- 25 gr roomboter
- 1 ei
- 2 el geschaafde of gehakte amandelen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng tijgernotenmeel, amandelmeel, ery bronze, speculaaskruiden en een snuf zout in een kom goed door elkaar.
- Smelt de boter. Scheid het ei.
- Klop het eiwit los en meng het door het meelmengsel. Meng dan de gesmolten boter erdoor. Kneed het beslag tot het een deegbal vormt.
- Doe het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik.
- Klop het eigeel los en strijk dat over de deegplak. Versier naar wens met gehakte of geschaafde amandelen.
- Bak het speculaas 30 minuten in de oven. Let op dat de randen niet zwart worden!
- Laat het speculaas volledig afkoelen, en breek het dan in stukken. Ik had 12 speculaasbrokken.
Tips
- Maak ook eens de Zweedse versie van speculaas, koolhydraatarm natuurlijk: pepparkakor!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hallo Con,
Niet te versmaden deze brokken. Inmiddels een aantal keren gemaakt.
Een prettige jaarwisseling en een gezond 2023 toegewenst.
Greetje
Dank je wel Greetje! Geniet van de speculaasbrokken, en een voorspoedig 2023!