Er wordt in de keuken van Con-serveert al druk gekookt voor de aanstaande feestdagen. En dan bedoel ik niet Sinterklaas. Hier in Duitsland wordt Sinterklaas eigenlijk niet gevierd, en aangezien ik al een ziljoen pepernoot recepten voorbij heb zien komen, leek het me niet echt nodig om me in de Sinterklaas recepten te storten.
Adventstijd
Nee, hier in Duitsland is het al Kerst!
De winkels zijn al weken in kerststemming, de winkelstraten zijn voorzien van sfeervolle verlichting, en de kerstmarkten zijn ook allang al weer begonnen. Dat lijkt misschien allemaal wat vroeg voor de Nederlander, maar de gemiddelde Duitser denkt daar dus anders over. Reden is dat de Advent in Duitsland van veel grotere betekenis is dan in Nederland. De adventsweken worden hier nog echt gevierd, en dus begint Kerst eigenlijk al vier weken voordat het echt Kerst is.
Favoriete tijdverdrijf van de Duitser tijdens Advent: de adventskalender. Als concreet cadeau, waarbij achter elk deurtje bijvoorbeeld chocolade verstopt zit (maar ook parfum, thee, alcohol, je kunt het zo gek niet bedenken). Of als online loterij van winkels, winkelcentra, bioscopen, radiozenders en ga zo maar door, waarbij elke dag een prijs te winnen valt. Zelfs de krimi-TV-serie Tatort heeft een heuse adventskalender.
Het Con-serveert Kerstmenu
En dus ben ik al druk bezig met het Kerstmenu. En dat menu is natuurlijk geheel in de stijl van Con-serveert: snel, makkelijk, koolhydraatarm. Oké, heel misschien komt er een koolhydraatje meer bij kijken, maar omdat het feest is mag dat best een keertje, toch? Ook dat is het motto van Con-serveert: het moet wel leuk blijven, een keertje kan alles!
De komende blog-posts zullen dus gewijd zijn aan kerstrecepten. En ik verklap alvast dat het Kerstmenu een Italiaans tintje krijgt. En die recepten? Nou ja, ik vind het eigenlijk geen specifieke Kerstrecepten, ze kunnen eigenlijk altijd. Gewoon maken als je zin hebt dus.
Eten is pas Kerst-dineren als je zelf je mooiste kloffie hebt aangetrokken, de eettafel in stijl dekt, een wijntje erbij schenkt, en een keertje drie-gangen eet, wat ik in ieder geval niet elke dag doe. En recepten voor die typische Kerstgerechten zoals cranberry compote zijn er deze dagen waarschijnlijk toch al in overvloed op internet. Dus ik gooi het gewoon over een andere boeg.
Niks is leuker dan Kerst echt te vieren, en niet de hele avond in de keuken te staan. Daarom kun je veel stappen van het Kerstmenu voorbereiden, zodat je snel je gerecht op tafel hebt staan. Minimale inspanning, maximaal plezier!
Eerst het dessert!
En om het dan helemaal anders te doen, begin ik gewoon met het recept voor het toetje. Hoofdgerecht en voorgerecht volgen later deze maand.
Het lekkerst komt vaak het laatst, dat geldt zeker voor het toetje. Of beter gezegd, het dessert, dat klinkt veel ‘kerstiger’. Voor de koolhydraten hoef je het niet te laten, want het is een lekker low carb toetje. Het mooie is ook dat dit gerecht een dag van tevoren klaargemaakt kan worden. Geen kook-stress dus met Kerst dit jaar!
Panna Cotta, Italiaanse klassieker
Panna cotta betekent letterlijk ‘gekookte room’, en komt oorspronkelijk uit de Piëmont. Het is eigenlijk een soort puddinkje, dat meestal met fruit geserveerd wordt.
In een klassieke panna cotta zit ‘beest’ in de vorm van gelatine. In mijn versie is dit vervangen door agar agar. Ook de room is vervangen door plantaardige kokosmelk en sojaroom. Dat maakt deze speculaas panna cotta dus vegan. Daarnaast zitten er bergen suiker in de klassieke versie, foute boel dus. Ik gebruik kokosroom die van zichzelf al zoet is, dus dat scheelt een hoop. En om de panna cotta een feestelijk winters tintje te geven, heb ik speculaas kruiden toegevoegd.
Wat is agar agar?
Agar agar is een bindmiddel op basis van algen, en werkt net zo goed als gelatine. Het komt oorspronkelijk uit de Aziatische keuken, het betekent in het Maleis ‘gelei’. Je vindt het in de beter gesorteerde supermarkt en in biologische winkels.
De truc met agar agar is zoals met de meeste bindmiddelen: vooral goed roeren! Als je zo’n tien minuten je armspieren goed gebruikt, heb je als eindresultaat een prachtige gladde panna cotta.
O ja, als je het sjiek wilt houden, dan noem je deze speculaas panna cotta ‘panna cotta speziato’ ;-)
De volgende post zal gewijd zijn aan het hoofdgerecht, of misschien toch eerst het voorgerecht? Houdt de blog dus in de gaten!
Vegan koolhydraatarme speculaas panna cotta met kokosroom
Dit heb je nodig
- 200 ml kokosmelk
- 50 ml kokosroom of andere plantaardige room
- 1 tl speculaas kruiden
- 3 gr agar agar
- 1 tl yaconsiroop
- snufje zout
Garnering
- handje gemengde noten en zaden
- 4 el kokosroom
- 1 tl cacaopoeder
- 1 tl cacao nibs
Zo maak je het
Voorbereiden
- Zet een dag van tevoren het blik kokosroom dat je voor de garnering gaat gebruiken in de koelkast.
Bereiden
- Doe de helft van de kokosmelk in een steelpannetje. Strooi de agar agar er al roerende in en roer met een kleine handgarde goed door.
- Zet het pannetje op het vuur en breng de kokosmelk al roerend aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken, blijf roeren! Zet het vuur uit en laat de kokosmelk iets afkoelen.
- Voeg al roerende beetje bij beetje de rest van de kokosmelk en de kokosroom toe. Roer het snufje zout, de yaconsiroop en de speculaas kruiden door de panna cotta.
- Schenk de panna cotta in twee mooie glaasjes en zet ze minstens 3 uur in de koelkast.
Garneren en serveren
- Haal de speculaas panna cotta en het blikje kokosroom uit de koelkast. Schep alleen het bovenste deel van de kokosroom uit het blikje. Meng voorzichtig de cacao door de kokosroom, en schep een dun laagje op de beide glaasjes.
- Top af met wat gemengde gehakte noten en zaden, een beetje cacaopoeder, en wat cacaonibs.
Tips
- Je kunt de speculaas panna cotta ook met fruit garneren (welk wat meer koolhydraten). Snijd bijvoorbeeld wat mango in kleine stukjes, meng ze met granaatappelpitjes en verdeel ze over de panna cotta.
- Eventueel kun je een schaaltje diepvriesfruit ontdooien en pureren (ook meer koolhydraten). Schenk deze moes op twee schoteltjes. Neem de speculaas panna cotta uit de glazen door ze even in een heet waterbad te leggen en dan te storten op de schoteltjes. Bestrooi ze eventueel met wat kaneel. Direct opdienen.
- Het waterige overgebleven deel van de kokosroom kun je gewoon gebruiken in bijvoorbeeld je ontbijt yoghurt of een sommatie.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: