Vandaag maakte ik een smotthie bosbessen romaine. Ja inderdaad, sla in mijn smoothie. En hoe gek dat ook klinkt, het pakte niet verkeerd uit.
Waar komt de smoothie eigenlijk vandaan?
De smoothie.
Volgens mij is dat momenteel een enorme hype. Ik volg redelijk wat foodblogs op Facebook en Instagram, en ik zie de ene na de andere voorbij komen. Ze zien er in ieder geval allemaal erg gezond uit.
De smoothie is, zoals de naam al doet vermoeden, een Amerikaanse vinding. Al in de 1920’s werd de eerste sap-bar geopend, en die bood smoothies aan (al heetten ze toen nog niet zo). In de zestiger jaren werd het een echte trend onder de health foodies (ja, die bestonden toen ook al).
Inmiddels zijn we weer een paar decennia verder, en is er een hele marketing-machine overheen gegaan. Overal kun je smoothies krijgen, ook kant-en-klaar in supermarkten en op stations.
Het woord smoothie werd overigens in 1904 in het Amerikaanse woordenboek opgenomen en betekende zoiets als ‘iemand met goede manieren’. Pas in de 80-er jaren is dit begrip door marketeers losgelaten op wat we nu als smoothie kennen: een smeuiige drinkbare mix van fruit en melkproducten.
Een drankje als maaltijd …
Je zult wel vermoeden dat de kant-en-klaar smoothies niet altijd even gezond zijn. Ze bevatten veel ongezonde suikers maar ook veel zuur, wat het glazuur van je gebit weer aantast. Koolhydraatarm zijn ze al helemaal niet. Daarom kun je dus beter zelf je smoothie maken.
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ikzelf heb een beetje een psychologisch probleem met de smoothie als maaltijd. Mijn brein heeft namelijk geheel zelfstandig besloten dat ik na het nuttigen van een smoothie niet het gevoel heb dat ik iets gegeten heb. Joh, roept mijn brein, het is drinken en geen eten, daar ga je niet verzadigd van raken!
En dus heb ik me lang ver van de smoothie gehouden. Maar ja, als je een beetje mee wilt tellen in de foodblog wereld :-D, dan heb je dus een smoothie recept op je blog staan. Ik moet er dus toch ook aan geloven …
Hoe maak je een gezonde smoothie?
Maar hoe maak je nu eigenlijk een gezonde en ook nog koolhydraatarme smoothie? Simpel!
Een gezonde smoothie heeft de volgende hoofdbestandelen: vocht, fruit, groente, verdikker (optioneel) en “energie-kick-food”. En je kiest dus koolhydraatarm fruit en groente. Zo bouw je de smoothie op:
- Vocht: melk en/of yoghurt. kies koolhydraatarme melk (amandel, soja) en kies lekkere volle yoghurt (of soja yoghurt als je voor vegan gaat).
- Fruit: koolhydraatarme fruitsoorten, zoals bosbessen, bramen, aardbeien.
- Groente: kies bladgroente waar veel gezonde voedingsstoffen en weinig carbs in zitten, zoals spinazie, rucola, boerenkool.
- Verdikker: om je smoothie iets dikker te maken kun je er een eetlepel notenpasta bij doen, bijvoorbeeld amandelpasta.
- Energie-kick: vul je smoothie aan met superfoods die je een extra energiekick geven, zoals chia zaad, hennep, cacao. Een handje gehakte noten doet het ook goed.
Variatie is volop mogelijk
Met een smoothie kun je volop variëren. Je kunt andere melk kiezen, of een keer voor kokoswater gaan. Je kunt met groente variëren, maar kies bij voorkeur bladgroente, zo blijft je smoothie gezond. Als je voor ander fruit kiest, probeer dan altijd de koolhydraatarme soorten te kiezen. Geen bananen dus! Smoothies zijn ook prima te maken met diepvries fruit.
Kortom: je kunt je helemaal uitleven!
Zelf heb ik een paar verschillende varianten uitgeprobeerd, en deze heeft de blog gehaald: de smoothie bosbessen romaine. Het grappige is dat deze smoothie bij toeval tot stand kwam, omdat ik gewoon wat dingen bij elkaar in de blender heb gegooid die ik toevallig in huis had, en die op moesten. Zo zie je maar weer: een beetje avontuurlijk bezig zijn in de keuken kan je de lekkerste smoothies opleveren!
(Meer smoothies en andere koolhydraatarme drankjes vind je hier.)
Koolhydraatarme smoothie met blauwe bessen en romaine sla
Dit heb je nodig
- 50 gr Griekse yoghurt
- 150 ml ongezoete plantaardige melk
- 1 el amandelpasta
- 60 gr bosbessen
- 1 stronkje romaine sla
- 1 tl cacaonibs
- 1 el hennepzaad
- 1 el chiazaad
- 1 tl lijnzaadolie optioneel
Zo maak je het
- Snijd de romaine sla grof.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix alles tot een gladde massa.
- Schenk de smoothie bosbessen romaine in een mooi glas en garneer met wat extra cacaonibs en blauwe bessen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: