Shakshuka met rode biet

Shakshuka met rode biet

Shakshuka met rode biet recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Met Pasen worden er volop eieren gegeten, en niet alleen chocolade. Maar als doorgewinterde low carber eet je vermoedelijk altijd volop eieren! Deze shakshuka met rode biet hoeft dus niet alleen met Pasen op tafel te staan.

Wat is shakshuka?

Shakshuka is niks anders dan een gerecht waar groenten met kruiden in een tomatensaus worden gestoofd, vervolgens wordt er ei aan toegevoegd en gebakken. Er zijn ik weet niet hoeveel varianten in omloop, en vandaag komt deze shakshuka met rode biet erbij. Maar misschien maak je liever shakshuka in een courgette nestje, dat kan natuurlijk ook.

Shakshuka met rode biet recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Buitenbeentjes

Naast rode biet gaat er nog veel meer groente in deze shakshuka. Gele paprika bijvoorbeeld, en wortel. Het is een gerecht waar je, omdat alle groente gesneden wordt, rustig klasse 2 groente voor zou kunnen kopen. De grote supermarkt met het blauw-witte logo noemt ze geloof ik buitenbeentjes. Groente die niet superieur is, maar waar ook niks mis mee is. En dat alles om voedselverspilling tegen te gaan. Zeggen ze.

Zeggen ze ja, en ik dacht ook dat het vanwege deze nobele gedachte was dat die kromme groente in de schappen ligt. Maar na het zien van de aflevering “buitenbeentjes” van de Keuringsdienst van waarde van maart 2019, kijk ik er anders tegenaan.

Bietjes shakshuka recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zo heb ik geleerd dat de teler aan die kromme komkommers en kronkelige paprika’s vrijwel niks verdient. Maar ik leerde ook dat hij die groente niet weggooit, nooit gedaan heeft ook. Ze worden verwerkt in groentesnijderijen of verdwijnen in soepen, sapjes, conserven. Er werden kennelijk dus al nooit buitenbeentjes weggegooid. Verspilling is er volgens de Keuringsdienst alleen bij overproductie en dan maakt het niet uit welke klasse het is. En als je dan ook nog leert dat het prijsverschil tussen de klasse 1 en klasse 2 paprika voor de consument maar klein is, kun je zelf wel invullen wie er aan verdient.

Extra ingrediënten

Deze shakshuka met rode biet brengt een beetje kleur in deze bijzondere dagen rond het Coronavirus. Ze wordt trouwens nog lekkerder door de toevoeging van typisch Arabische / Noord-Afrikaanse ingrediënten zoals tahini en granaatappelpitjes. En natuurlijk mag de heerlijke Arabische kruidenmix za’atar niet ontbreken! Wat dat is, kun je hier lezen. Het is mijn favoriete kruidenmix, ik gebruik het zo vaak dat ik za’atar zelfs als ingrediënt op de blog getagd heb. Ik bedoel maar.

Bieten shakshuka recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme shakshuka met rode biet

Con
Of het nu ontbijt, lunch of diner tijd is, dat maakt niet uit. Deze shakshuka met rode biet kan altijd. Een voedzaam gerecht van Arabische oorsprong in een kleurige versie. Leuk voor de Paastafel!
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 personen
Koolhydraten 24 kh

Dit heb je nodig
  

  • 4 eieren
  • 2 rode bieten
  • 1 gele paprika
  • 1 winterwortel
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • 2 el tahini
  • 1 tl za’atar optioneel, maar aan te raden
  • gemalen chilivlokken naar smaak
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el bieslook
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Snijd de bietjes in blokjes. Pel en snipper de ui. Snijd de paprika, wortel en tomaten in blokjes.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui, paprika en wortel in een paar minuten beetgaar. Voeg de bietjes en tomaten toe en laat 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken.
  • Maak vier kuiltjes in het groentemengsel, breek een ei in elk kuiltje. Zet het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Laat de eieren zo garen, dit duurt ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk van hoe zacht je het eigeel wilt hebben.
  • Verdeel de shakshuka over twee borden. Verdeel de tahini over de eieren, bestrooi met de granaatappelpitjes en bieslook, en sprenkel de za’atar erover.

Tips

  • Je kunt de shakshuka met rode biet eten wanneer jij ‘m het lekkerst vindt. Ontbijt, lunch, diner, het kan allemaal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 15 stemmen. Gemiddeld: 3,27/5)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *