De Paasdagen komen eraan! En dat wordt weer eieren eten geblazen. Al dan niet van chocola natuurlijk ;-)
In Bremen is het dan weer Osterwiese, de grote Paaskermis. Altijd leuk om een middagje over deze kermis te slenteren. Nee, in draaimolens en andere attracties zal je me niet (meer) in vinden. Als ik er alleen al naast sta, ga ik bijna tegen de vlakte. Zeeziekte heet dat. Nou, ik heb geen zee nodig hoor, krijg precies hetzelfde gevoel als ik alleen al naar de zweefmolen kijk… of gewoon naar een deinende boot op zee op de televisie, werkt ook altijd :-D .
Pasen en ontbijt
Bij Pasen hoort ontbijt. Uitgebreid, welteverstaan. Je zou het ook paasbrunch kunnen noemen, afhankelijk van hoe vroeg/laat je aan tafel zit (of paasontbijt op bed geserveerd krijgt natuurlijk).
Paasontbijt dus, met veel lekkers, en veel koffie. Helaas bestaat een paasontbijt buiten de deur vaak uit veel brood. Niks voor de low-carbers onder ons dus. En hoewel speltbrood tegenwoordig tien keer hipper is dan tarwebrood, zit in allebei de soorten gluten, en in allebei ook evenveel koolhydraten (48 per 100 gram). Dat gaat je dus niet helpen als je koolhydraatarm wilt ontbijten.
Misschien is het dus een goed idee om zelf een Paasontbijt in elkaar te draaien. En daar help ik je graag bij. Hier een aantal koolhydraatarme suggesties, waar van een aantal het recept op de Con-serveert blog te vinden is. Enne … het hoeft natuurlijk niet allemáál op tafel ;-) …
- vers fruit, of fruitsalade
- kwarktaart in een glas
- een hit op de blog: Bounty yoghurt!
- kaasplankje, of kaassalade (evt. met low carb crackers)
- echte boter, chia-jam
- roerei met roerbakgroente, of tofu-roerei
- avocado burger zonder brood (en zonder vlees natuurlijk)
- volle (Griekse) yoghurt, met noten en honing
- low carb hüttenkäse pannenkoekjes
- gerookte zalm, forel
- eieren met spinazie in mosterdsaus
- yoghurt kokosmousse met marsepein-appel
- bananenbrood (low carb)
- zoete aardappelkoeken met appelmoes
- gekookt ei, of shakshuka (verder lezen!!!)
- veel koffie (of thee natuurlijk)
Wat is shakshuka?
De oorsprong van shakshuka (of shakshouka) ligt in de Noord-Afrikaanse keuken. Het is een groente-ei gerecht, dat het goed doet bij zowel ontbijt als lunch. Het is vermoedelijk ontstaan in Egypte, of Tunesië, of Algerije … maar heeft in omringende landen ook een belangrijke plek in het menu. In Israël is het zelfs het nationale ontbijt-gerecht. Ook Turkije kent een shakshuka-gerecht, daar wordt het niet met eieren maar met aubergine en courgette gemaakt. Het Turkse gerecht dat erg op shakshuka lijkt, heet weer anders, namelijk menemen. Shaksuka-achtige gerechten vind je ook aan de andere kant van de oceaan: zoals de Mexicaanse huevos rancheros.
In al deze gerechten worden groenten met kruiden in een tomatensaus gestoofd, vervolgens wordt er ei aan toegevoegd en gebakken. Er bestaan vast wel honderden varianten op het wereld wijde web, dus deze kan er ook wel bij ;-) .
Want, om het een feestelijk Pasen-tintje te geven, heb ik courgetti aan het gerecht toegevoegd. Je weet wel, koolhydraatarme pasta van courgette, die je in een letterlijke handomdraai met een spiraalsnijder maakt. Die zijn tegenwoordig ook in Nederland in kekke kleurtjes te krijgen.
Leuk toch, om de shakshuka eieren op de mooi gedekte paastafel ook echt in een nestje te leggen, maar dan in een eetbaar nestje van courgetti. Een makkelijke en doeltreffende manier om een smakelijke koolhydraatarme shakshuka nét even anders te serveren!
Koolhydraatarme shakshuka in een courgetti nestje
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 4 grote tomaten
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
- 2 el pesto
- handje zonnebloempitten
Zo maak je het
- Maak van de courgette met een spiraalsnijder courgetti (a.k.a. zoodles).
- Pel en snipper de rode ui. Snijd de tomaten en de paprika in blokjes. Snijd de rode peper in reepjes (haal de zaadjes eruit, tenzij je van heel scherp houdt).
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui, rode peper en paprika in een paar minuten beetgaar. Voeg de tomaten en de kruiden toe en meng door elkaar.
- Maak vier kuiltjes in het groentemengsel, leg hier de courgetti gelijk een vogelnestje in. Breek dan een ei in elk kuiltje, op de courgetti.
- Zet het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Laat de eieren zo garen, dit duurt ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk van hoe zacht je het eigeel wilt hebben.
- Verdeel de shakshuka over twee borden. Verdeel de pesto over de eieren, bestrooi met zonnebloempitten en serveer direct.
Tips
- Je kunt variëren met groente, in plaats van paprika bijvoorbeeld prei of aubergine.
- Liever geen pesto? Garneer je shakshuka dan met za’atar en strooi er nog wat extra sumak kruiden over (doet het goed in ei-gerechten).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: