Vandaag wordt er weer geswiepswoeptswapt! Je weet wel, die leuke recepten uitwisseling die via Instagram plaatsvindt. Ik heb dankzij die swiepswoepswap een heerlijke Italiaanse semi-gedroogde tomaten pesto voor je. De meeste tijd tijdens het maken zit ‘m in wachten terwijl je zelf andere leuke dingen kunt gaan doen (coniferen snoeien bijvoorbeeld ;-)). Het recept is verder heel eenvoudig om te maken.
Swiepswoepswap, hoe zat het ook weer?
Wist je dat het een rotwoord is om elke keer te typen: swiepswoepswap? Het is een echte vingerbreker. Ik heb nu al een paar keer meegedaan (zie bijvoorbeeld het recept voor een heerlijke limoen tofu salade, of nog zo’n lekkere salade, een kikkererwtensalade met halloumi).
De swiepswoepswap is bedacht door Mandy van Mandyandmore, de term is op die typische Mandy-manier losjes gebaseerd op de Engelse term swap, oftewel ruilen. In dit geval heeft swap de betekenis van recepten uitwisselen tussen andere foodbloggers en lekker-eten-enthousiastelingen. En daar zijn er veel van, want bij elke swiepswoepswap doen er meer mee! Mandy gaat dus ook lekker door met deze super leuke actie: in september komt de volgde swiepswoepswap er al weer aan.
Maar eerst moet er nog in juni geswapt worden, en dit keer was ik gekoppeld aan Britt van b_healthylicious.nl.
Britt is haar blog begonnen vanuit het idee dat eten niet alleen gezond (healthy) maar vooral ook lekker (delicious) moet zijn. Ze post heerlijke maar vooral ook makkelijk te maken recepten. Daarnaast is Britt moeder: veel van haar recepten zijn om die reden ook kidsproof.
Pesto nét even anders
Voor de swiepswoepswap heb ik gekozen voor de pesto van zongedroogde tomaatjes van Britt. Maar zoals het gaat met een swiepswoep-jeweetwel, heb ik er wel een eigen draai aan gegeven.
In plaats van zongedroogde tomaatjes uit een potje, heb ik zelf tomaatjes gedroogd. Nee, niet in de zon (hoewel dat met de tropische temperaturen buiten waarschijnlijk best had gekund), maar in de oven. Daarom heb ik ze semi-gedroogde tomaatjes genoemd. Nog net een beetje sappig zijn ze. En ze worden heerlijk zoet door het drogen. Tip: de semi-gedroogde tomaatjes in dit recept zijn ook lekker om zo uit het vuistje te snacken…
Britt heeft in haar recept cashewnoten gebruikt, ik heb die vervangen door amandelen. Dat scheelt toch wat koolhydraten, want we blijven hier natuurlijk wel een beetje op de koolhydraten letten natuurlijk! Omdat ik zelf nogal van een smeuïge pesto houd, heb ik extra olijfolie toegevoegd.
Het resultaat is een heerlijke pesto die de dag na het maken nóg lekkerder smaakt.
Tomaten pesto heet anders
Wist je trouwens dat tomatenpesto uit een potje in Nederland meestal “rode pesto” heet? Of liever nog “pesto rosso”. Ik vond dat wel een grappig weetje. Bij mij in Duitsland wordt de rode pesto meestal Tomatenpesto of ook pesto rosso genoemd. Maar als ik je nog een tip mag geven: hoe die roodgekleurde pesto ook heet, niet meer kopen hoor. Gewoon deze heerlijke homemade pesto maken!
Semi-gedroogde tomaten pesto (pesto rosso)
Dit heb je nodig
Voor de semi-gedroogde tomaten
- 250 gr kerstomaatjes
- 1 el olijfolie
- 1 el Italiaanse kruiden
- versgemalen zout
- Voor de tomatenpesto:
Voor de tomatenpeso
- 1 x recept voor semi-gedroogde tomaatjes zie hierboven
- 40 gr blanke amandelen
- 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 2-3 el goede olijfolie
- extra versgemalen zout optioneel
- 1 tl citroensap
Zo maak je het
Maak de semi-gedroogde tomaatjes
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Halveer de kerstomaten en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Strooi de Italiaanse kruiden erover en besprenkel met de olijfolie.
- Rooster de tomaatjes ongeveer 60 minuten. Laat ze met de ovendeur op een kiertje in de oven helemaal afkoelen.
Maak de tomaten pesto
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix het geheel tot een pesto. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe als je de pesto te droog vindt.
Tips
- Dit recept maakt 200 gram pesto rosso. Dat is voldoende voor 10 personen.
- Voeg nog wat extra gemalen chilipeper toe voor een pittige bite.
- Dit recept kun je ook maken met gemalen amandelen in plaats van hele.
- Parmezaan (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.
- Je kunt de semi-gedroogde tomaatjes in de koelkast bewaren: doe ze in een glazen pot, schenk er zoveel olijfolie op dat de tomaatjes nét onder staan, en sluit de pot goed af.
- Naar het originele recept van b_healthylicious.nl: pesto van zongedroogde tomaatjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: