Eén van de meest beroemde salades is de salade Nicoise, een Frans recept met tonijn en gekookte eieren. Ik heb een variant op deze heerlijke salade gemaakt.
Franse vakantie
In mijn vorige leven (ja inderdaad, dat heb ik) ging ik elk jaar op vakantie naar Zuid Frankrijk. Genieten was dat, van het mooie weer, het landschap en vooral het lekkere eten. De lekkerste zachte chèvre (geitenkaas) at ik daar, de heerlijkste citroen-olijfolie nam ik elk jaar van de Provençaalse markt mee naar huis. En ik begin maar niet over het hemelse lavendelijs dat ik in een restaurantje at, het lekkerste dessert ooit.
De Provençaalse markt was met stip favoriet. Heerlijke olijven te kust en te keur, maar ook moois voor in je keuken. De olijfhouten spatels die ik daar ruim 15 jaar geleden kocht, gebruik ik nog steeds.
Occitaanse keuken
Zuid Frankrijk vormde eeuwen geleden samen met delen van Spanje en Italië en Monaco de regio Occitanië. Het was nooit een land maar had wel een eigen taal: Occitaans. Sommigen spreken het nog als tweede taal.
De Occitaanse keuken is heel divers. Logisch als je weet dat het gebied zich van de Pyreneën tot de Alpen uitstrekt, rivieren erdoor stromen, en er een lange kustlijn is. Het staat o.a. bekend om het genereuze gebruik van olijfolie en om heerlijke wijn. Bekende gerechten uit deze streek zijn ratatolha (ratatouille), alhòli (aïoli) en bolhabaissa (bouillabaisse of vissoep). En ken je Pan Bagnat? Een gevuld broodje (letterlijk vertaald “zwemmend brood, want het zwemt in de olijfolie) dat ik vroeger veelvuldig maakte, toen ik nog brood at. Ook salades vormen een belangrijk onderdeel van de Occitaanse keuken, en de wereldberoemde salade Nissarda uit Nice is er eentje van.
Salade Nicoise à la Con-serveert
Een salade Nicoise (of Niçoise, zoals het eigenlijk hoort, met een cedille, zo’n krulletje onder de letter c), is een maaltijdsalade met tonijn, gekookte eieren, ansjovis, tomaten en olijven. Zoals van veel beroemde gerechten bestaan er vele variaties op deze salade, en ik voeg er vandaag eentje toe.
De eieren zijn natuurlijk gewoon gebleven, want hoe koolhydraatarm wil je het hebben ;)
De tonijn heb ik er ook ingelaten, maar die heb ik verwerkt in de dressing, zodat er een soort tonijnsaus ontstaat. Dat maakt deze salade Nicoise lekker romig. Tomaten worden bij mij meestal kerstomaatjes, zo ook nu. De zwarte olijven die ik gebruik zijn bij gebrek aan beter Griekse Kalamata olijven, goede Franse olijven (de beste komen trouwens uit Nyons) kan ik hier niet krijgen. En ik heb artisjokharten toegevoegd, gewoon lekker makkelijk uit een potje.
Voor een extra kick heb ik roze peperkorrels toegevoegd, die geven een lekkere pittige bite aan deze salade Nicoise.
Ik heb deze salade vanwege de aanpassingen geen salade Nicoise maar salade à la Niçoise genoemd. Een beetje van het originele recept, en een beetje van mezelf. Ik heb er in ieder geval van gesmuld, en hoop dat jij dat ook zult doen.
Salade à la Nicoise met tonijn en artisjok
Dit heb je nodig
- 150 gr gemengde sla
- 4 hardgekookte eieren
- 1 blikje tonijn
- 6 ansjovisjes
- 4 artisjokharten uit blik
- 8 kerstomaatjes
- 100 gr zure room
- 2 el mayonnaise
- 4 el geraspte parmezaanse kaas
- 1 el roze peperbessen zie tips
- 8 zwarte olijven
- 1 el pompoenpitten
- 1 el zonnebloempitten
- 2 tl goede olijfolie
- versgemalen zout en peper
- snufje gerookt paprikapoeder
Zo maak je het
- Maak indien nodig de sla schoon en verdeel ze over twee borden.
- Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Giet de tonijn en ansjovis af. Halveer de kerstomaatjes en snijd de artisjokken in kwarten. Ontpit indien nodig de zwarte olijven en halveer ze.
- Meng de zure room met de mayonnaise en de tonijn. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Verdeel het tonijnmengsel over de twee borden met sla. Versier met de toppings: eieren, ansjovis, artisjokharten en tomaatjes. Strooi de peperkorrels, parmezaanse kaas, pompoenpitten en zonnebloempitten en een beetje paprikapoeder over de salade.
- Druppel voor het serveren nog lekker wat olijfolie over de salade Nicoise.
Tips
- LET OP: heb je een notenallergie of notenintolerantie, gebruik dan geen roze peperbessen. Deze zijn familie van de cashewnoot en kunnen een reactie uitlokken.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Voor dit gerecht hadden het 5 sterren moeten zijn,maar drukte te snel.
Kan ik dat nog wijzigen?
Heerlijk en snel klaar
Dank je wel voor het compliment!
Ik heb je waardering verwijderd, je kunt ‘m als je wilt opnieuw geven :)