Vandaag een korte post (druk druk druk, nee valt wel mee hoor), en een makkelijk maar erg smakelijk recept voor een salade met zalm, macadamia noten, en meer lekkers.
Een salade mag natuurlijk niet ontbreken in de recepten collectie. Salades eten is een makkelijke manier om lekker veel groente binnen te krijgen. Maar wil je een goede salade maken, dan moet je wel op een paar dingen letten. Er zijn een viertal basisregels om je aan te houden als je de lekkerste maaltijdsalades in elkaar wilt draaien.
De vier gouden sla-regels
Volg onderstaande gouden regels en je maakt gegarandeerd een succes salade.
- Kies “echte” sla (niet een smakeloze waterige soort, en het liefst bio daar zit echt veel meer smaak aan).
- Voeg “kraak” toe (met bijvoorbeeld walnoten, pijnboompitjes, alfalfa, zonnebloempitten, hennepzaad).
- Breng “kleur” aan met kleurrijke groente en/of fruit (zoals tomaat, paprika, avocado, granaatappelpitjes, mango).
- Voeg “proteïne” toe voor een verzadigd gevoel (met eieren, cheddar, geitenkaas, zalm, feta of tofu).
Oké, eigenlijk zijn het vijf regels, want een salade zonder zelfgemaakte dressing is eigenlijk geen salade …
Lunchen met salade
Salades eet ik meestal als lunch, hoewel ze in de zomer ook regelmatig als avondmaaltijd op tafel komen te staan. Vandaag heb ik een makkelijk recept voor een smakelijke gezonde Paleo salade met zalm en noten. Volgens de vier gouden sla-regels natuurlijk!
Ik heb een bio ijsbergsla gebruikt, maar je kunt elke gewenste soort sla kiezen. De macadamia noten zorgen voor de kraak. Extra kleur krijgt de salade met zalm door toevoeging van tomaatjes. De proteïnen zitten in deze salade in de eieren, zalm en de noten. En in die laatste twee vind je als bonus ook nog eens extra veel gezonde vetten. Een simpele mayo-mosterd dressing erover maakt je salade af. Maken dus!
Koolhydraatarme salade met zalm en macadamia noten
Dit heb je nodig
- 2 stuks warm gerookte zalm 125 gr per stuk
- 300 gr ijsbergsla
- 2 hardgekookte eieren
- 2 augurken
- 6 kerstomaatjes
- 2 el zilveruitjes
- 2 el mayonaise
- 1 tl scherpe mosterd
- verse dille
- 50 gr macadamia noten
Zo maak je het
- Hak de macadamia noten grof en rooster ze als je dat wilt in een droge koekenpan goudbruin.
- Halveer de kerstomaatjes, en snijd de augurken in plakjes. Doe dat ook met de eieren. Pluk de zalm in grove stukken.
- Meng de mayo met de mosterd in een klein kommetje door elkaar.
- Als je een krop ijsbergsla hebt, snijd die dan in repen.
- Verdeel de ijsbergsla over twee borden. Verdeel de zalm, kerstomaatjes, augurk, plakjes ei en macadamia’s erover.
- Schep de dressing over de salade, bestrooi met wat dille, en dien op.
Tips
- Gebruik i.p.v. macadamia’s eens hazelnoten.
- Vervang de zalm door gerookte forel.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: