Hoeveel groente en fruit per dag?
In Nederland luidde in mijn jongere jaren het advies “twee ons groente, twee stuks fruit”, tegenwoordig is dat verhoogd naar 250 gram groente en 200 gram fruit, totaal 450 gram dus.
In Duitsland, waar ik woon, is dat meer: 3 porties groente, 2 porties fruit. Dat komt hier omgerekend neer op 400 gram groente en 250 gram fruit. Die 400 gram groente kan bijvoorbeeld 200 gram gekookte bloemkool en 200 gram rauwkost zijn.
Frankrijk gaat min of meer mee met Duitsland: 5 porties groente of fruit per dag. Maar een portie geldt daar als 80-100 gram, dus per saldo eet je dan toch iets minder groente en fruit dan in Duitsland. In Zweden en Noorwegen adviseert men eveneens 5 porties per dag die daar totaal 500 gram wegen.
De Duitsers gaan dus aan kop als het om de totale hoeveel groente en fruit per dag gaat, met maar liefst 650 gram.
Telt vruchtensap mee?
En vruchtensapjes? De meeste landen tellen dit niet mee voor je fruitinname, met name vanwege het hoge gehalte aan suikers (en gebrek aan vezels). Maar in Noorwegen mag het, zolang je het niet te veel en te vaak drinkt. Grappig toch, al die verschillen!
En jij, kom jij aan je dagelijkse portie groente en fruit?
Maaltijdsalade als lunch
Ik zal eerlijk bekennen dat het mij lang niet altijd lukt, maar ik doe natuurlijk mijn best. Het helpt goed als je je broodmaaltijd tussen de middag vervangt door een lekker gevulde maaltijd salade. Scheelt sowieso koolhydraten! Maak bijvoorbeeld deze salade met rabarber en asperges. De appel zorgt voor een portie extra fruit (en koolhydraten, dus als het te veel voor je is, gewoon weglaten). Voor de eiwitten heb ik burrata toegevoegd, want dat vind ik gewoon heel erg lekker in een salade. Crunch mag natuurlijk ook niet ontbreken, en daar zijn de pecannoten voor. Zo heeft deze maaltijdsalade alles wat ze nodig heeft.
Deze salade met rabarber heeft geen ingewikkelde dressing nodig. Het zuur wat normaal van de azijn in de saladedressing komt, zit al in de rabarber en de appel. Ik heb er daarom voor gekozen om alleen een goede olijfolie over de salade te sprenkelen. Zo komen alle smaken goed tot hun recht.
Salade met geroosterde rabarber, asperges en burrata
Dit heb je nodig
- 250 gr gemengde sla
- 2 stengels rabarber
- 1/2 tl kardemom gemalen
- 1/2 tl kaneel
- olijfolie
- 1 bos groene asperges
- 1 kleine friszure appel
- 2 burrata kaasjes
- 1 handje pecannoten optioneel
- 2 el goede olijfolie
Zo maak je het
- Maak eerst de rabarber klaar: verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Verdeel ze over een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrooi de rabarber met de kardemom en kaneel, en besprenkel met wat olijfolie. Rooster de rabarber in 10 minuten gaar, of tot ze zacht is. Laat afkoelen.
- Maak ondertussen de asperges schoon, snijd ze in stukken, en kook ze in 6-8 minuten gaar (afhankelijk van de dikte). Laat afkoelen.
- Verdeel de sla over twee borden. Verdeel de rabarber en groene asperges over de salade.
- Neem de burrata’s uit de verpakking en snijd of scheur ze in stukjes. Verdeel ze over de salade.
- Was de appel, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes. Verdeel ze eveneens over de salade.
- Hak tot slot de pecannoten grof en strooi ze over de salade. Besprenkel de salade met olijfolie.
Tips
- Kun je geen burrata krijgen? Mozzarella kan ook!
- Als rabarber puur je te zuur is, meng de rabarber dan met een eetlepel honing voor je ze in de oven bakt (wel meer koolhydraten).
- Witte asperges smaken ook prima in deze salade mer rabarber.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: