Salades zijn perfect voor een gezonde lunch. Deze salade met ei, augurk en zelfgemaakte yoghurtdressing is eenvoudig maar smaakt prima op een warme dag. Door het gebruik van zure augurken (in plaats van zoet-zure) beperk je ook nog eens het aantal koolhydraten.
Wat is een augurk eigenlijk?
Augurken, wie kent ze niet. Van de kleine Franse cornichons tot de enorme zure bom die ik vroeger in Zandvoort bij de viskraam kocht. En veel soorten augurk zitten daar tussenin.
Een augurk is eigenlijk een ingelegde kleine komkommer. Het is een andere cultuurvorm van de gewone komkommer. Als de augurk nog niet is ingelegd, smaakt ie naar niks. Daarom worden ze in azijn of pekelvocht gelegd, waaraan soms kruiden worden toegevoegd. In de meeste potten augurken die je kunt kopen, wordt ook suiker toegevoegd. Dat geeft de augurk zijn typische zoetzure smaak.
Gelukkig (voor mij dan) bestaan er ook niet zoete augurken. Vroeger werden die pekelaugurken genoemd, augurken die in vocht met zout zijn gefermenteerd. Om dat fermentatieproces op gang te brengen, wordt er ook een beetje zuur toegevoegd. Deze augurken smaken heel anders dan de standaard zoetzure augurken, probeer het zelf maar eens.
Wist je trouwens dat augurkennat van gefermenteerde augurken heel goed voor je is? Het zit bomvol met elektrolyten. Je zou na het sporten dus beter een slok augurkennat kunnen nemen dan een sportdrankje vol met suiker. In Amerika kun je zelfs pickleback bestellen: een shot whiskey en een shot augurkennat. Vreemde snuiters, die Amerikanen.
Gefermenteerde augurken
In Duitsland kan ik gewoon in de supermarkt gefermenteerde augurken kopen. Hier heten ze meestal Salz-Dill Gurken, ofwel zoute dille augurken. Ik vind ze inmiddels vele malen lekkerder dan de standaard zoetzure augurk. En een plus is natuurlijk dat er, omdat er geen suiker aan te pas komt, minder koolhydraten in zitten. Honderd gram zure augurk levert je iets meer dan een koolhydraat, zoetzure augurk gemiddeld zes.
Niet alleen zure augurken worden zonder suiker gemaakt. Ook de originele cornichons kun je in de winkel zonder toegevoegde suiker vinden. Maar check de ingrediëntenlijst, want sommige merken voegen toch suiker of een vorm daarvan toe (glucose-fructose siroop bijvoorbeeld).
In mijn salade belandt dus alleen nog maar zure augurk. En die combineren prima met gekookte eieren. Salade met ei en augurk dus!
De dressing heb ik eenvoudig gehouden, want zure augurken hebben al een enigszins complexe smaak, dus dan moet je de dressing niet al te ingewikkeld maken.
Salade met ei, augurk en yoghurtdressing
Dit heb je nodig
- 150 gr gemengde sla
- 4 hardgekookte eieren
- 4 zure augurken
- halve komkommer
- 10 kerstomaatjes
- 2 el zilveruitjes optioneel
- 100 gr Griekse yoghurt 10%
- 1 el olijfolie
- 2 takjes verse munt
- versgemalen zout en peper
- 2 el noten/zaden naar keuze (ik nam hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten)
Zo maak je het
- Verdeel de sla over twee schaaltjes of borden.
- Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Snijd de zure augurken in plakjes. Schil de komkommer (of niet) en snijd ze in blokjes. Halveer de kerstomaatjes. Hak de verse munt fijn. Meng de noten en/of zaden voor je topping in een klein kommetje door elkaar.
- Meng voor de dressing de yoghurt met de olijfolie, verse munt en zout en peper.
- Verdeel alle ingrediënten (eieren, augurken, komkommer, tomaatjes, zilveruitjes) over de sla, en geef de yoghurtdressing en de topping er apart bij.
Tips
- Gebruik voor een lactosevrije variant plantaardige yoghurt.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: