Deze roerbakschotel met paksoi, tofu en ananas is vegan en koolhydraatarm. Wat deze schotel zo lekker maakt, is de zelfgemaakte chilisaus die je erbij serveert. Het recept van die saus stond al eerder op de blog.
Tofu fan?
Ik eet niet vaak tofu, ik ben er geen enorme fan van. Toch probeer ik het zo af en toe op het menu te zetten, hoewel ik eerlijk gezegd liever tempeh eet. Maar er zijn toch wel wat lezers van mijn blog die graag tofu eten, en dus maak ik er soms wat lekkers mee. Alles voor mijn trouwe volgers natuurlijk!
Om tofu lekker(der) te maken, heb ik wel twee tips voor je.
Tip 1: marineren na bakken
Er is wel een trucje om tofu wat lekkerder te maken. Voorheen marineerde ik tofu eerst, voordat ze in de pan ging. Dat doe ik niet meer: ik bak de tofu in wat kokosolie eerst au naturel, pas dan gaat de marinade of de saus erbij. Gebakken tofu neemt namelijk beter smaak op dan rauwe tofu. Ja, ik heb dat ook nooit geweten. Maar ik heb het geprobeerd en het is echt waar. Natuurlijk kun je deze truc ook op tempeh toepassen.
Tip 2: uitknijpen
Hoe droger de tofu, hoe beter te marineren. Als jouw tofu veel vocht bevat, dan helpt het om de tofu voor het bakken quasi uit te knijpen. Ik doe dat makkelijk en snel door de tofu in een schone theedoek te wikkelen en met mijn handen zo veel mogelijk vocht uit te knijpen. Maar sommigen leggen de tofu in een theedoek gewikkeld op een bord, leggen er iets zwaars op (bijvoorbeeld een zware pan), en laten de tofu zo uitlekken.
De ster in dit recept
In de roerbakschotel waarvan ik je vandaag het recept geef, kun je natuurlijk makkelijk de tofu vervangen door de genoemde tempeh. Of, als je vlees eet, dan lijkt me kipfilet ook heel lekker.
Deze roerbak is eenvoudig, met ui, knoflook, paksoi, tofu, tomaat en ananas, plus een paar bosuitjes die ik nog over had. Wat deze schotel zo lekker maakt, is eigenlijk de zoete chilisaus waarvan ik eerder het recept heb gepost, en die het echt héél goed doet in deze schotel. Omdat de smaak van deze roerbakschotel met paksoi redelijk neutraal is, moet de pit ergens anders vandaan komen. En daar schiet de zelfgemaakte chilisaus te hulp!
Roerbakschotel met paksoi, tofu en ananas
Dit heb je nodig
- 200 gr tofu of tempeh
- 2 stronken paksoi
- 80 gr verse ananas
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 handje kerstomaatjes
- 2 bosuitjes
- 1 el tamari
- versgemalen zout en peper
- zoete chilisaus ong. 100 ml (recept zie tips)
- 1 pakje konjacrijst
- 1 el sesamolie
- 2 tl sesamzaad
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Knijp voordat je begint met koken de tofu in een schone theedoek zo veel mogelijk met je handen uit. Snijd ze dan in blokjes.
- Haal de konjacrijst uit de verpakking en spoel 2 tot 3 maal goed af in een vergiet.
- Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de bosui in ringetjes, houdt het groen apart. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de ananas in blokjes. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes, houdt ook hier het groen van apart.
- Verhit wat kokosolie in een hapjespan en bak de tofu in 6-8 minuten knapperig en bruin.
- Voeg de ui, knoflook, het wit van de bosui en het wit van de paksoi toe en roerbak een paar minuten mee. Voeg dan de ananas en tomaatjes toe en roerbak kort. Breng op smaak met de tamari en zout en peper.
- Voeg nu de konjacrijst en de chilisaus toe en zet het vuur laag. Meng alles goed door elkaar en laat de schotel zo’n 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen, roer af en toe. De smaken trekken zo goed in de tofu én in de konjacrijst.
- Zet het vuur weer hoog en voeg het groen van de paksoi toe, roerbak kort totdat het geslonken is.
- Verdeel de roerbakschotel over twee borden, strooi het groen van de bosui erover, en garneer indien gewenst met sesamzaadjes.
Tips
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: