Rode kool is veelzijdig, dat bewijst deze rode kool soep met appel en gember wel. En er zit nog een “geheim” ingrediënt in deze soep, die ‘m nèt even anders dan anders maakt. Nou ja geheim, ik zal het gewoon verklappen: het is chocolade!
Druilerig weer? Soep!
Als je me al wat langer volgt, dan weet je dat ik elke dag een wandeling maak. Weer of geen weer. Als het koud of druilerig weer buiten is (zoals de laatste dagen hier waar ik woon), dan lunch ik daarna graag met een dampende kop soep. Vaak eet ik er dan homemade cracker bij, met een flinke lik boter erop. En met zo’n kom soep krijg je meteen weer extra groente binnen.
Chocolade fase
Zo af en toe heb ik een chocolade fase. Dan heb ik zin in brownies, choco fat bombs, of gewoon een klein stukje 99% pure chocolade bij mijn espresso. In zo’n choco fase heb ik ook sterk de neiging om chocolade aan hartige gerechten toe te voegen, want dat geeft toch net even die andere smaak. In de chili sin carne bijvoorbeeld, of zoals nu in de rode kool soep. Want als bietjes en chocolade goed samen gaan, dan gaat chocolade ook goed met rode kool, leek me.
Koolhydraatbewuste soep
Ik heb deze rode kool soep met verse rode kool en verse gember gemaakt, maar je kunt ook gemberpoeder gebruiken. Door de appel wordt deze soep iets hoger in koolhydraten, maar ik heb dan ook twee grote kommen gemaakt voor lunch. Als je de soep als voorgerecht eet, dan kun je dezelfde hoeveelheid maken en 4 kleinere soepkommen nemen. En dan halveert het aantal koolhydraten ook natuurlijk!
Rode kool soep met appel en gember
Dit heb je nodig
- 300 gr rode kool in reepjes gesneden
- 400 ml groentebouillon
- 200+ 40 ml kokosroom
- 1 appel
- 1 stukje verse gember of 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl allspice
- snufje chilipoeder optioneel
- 15 gr pure chocolade minstens 80%
- versgemalen peper en zout
- handje gehakte walnoten
- peterselie voor garnering
Zo maak je het
- Maak de gember schoon en rasp ze fijn. Maak de appel schoon, snijd één helft in stukjes en de andere helft in schijfjes (voor de garnering).
- Doe de rode kool met de appelstukjes, gember en de bouillon in een pan, en kook ze in 25-30 minuten tot de kool zacht is. Meng dan 200 ml kokosroom, kaneel, allspice en chilipoeder (als je dat gebruikt) en de chocolade erdoor. Verwarm de soep zachtjes tot de chocolade gesmolten is.
- Pureer de rode kool soep (ik doe dat met een staafmixer).
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en bak de appelschijfjes een paar minuten tot ze lekker bruin zijn.
- Verdeel de rode kool soep over soepkommen en garneer met de appelschijfjes, wat gehakte walnoten en de rest van de kokosroom. Bestrooi met wat peterselie.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: