Hier is dan eindelijk weer eens een recept met rode kool. Want, zo leerde ik uit de statistieken, daar wordt best veel naar gezocht. De resultaten zijn wat magertjes: slechts vier recepten met rode kool staan op de site. Maar daar komt vandaag verandering in met het recept voor een heerlijke rode kool schotel met linzen.
Roerbak rode kool
Ik heb het je in december beloofd, een nieuw recept met rode kool in de hoofdrol. En hier ist-ie dan! Niet in een Hollandse stamppot, maar gecombineerd met feta, biet, en linzen.
Rode kool kun je natuurlijk koken, maar ook roerbakken. Zelf vind ik het lekker als de rode kool wel goed gaar is, daarom laat ik ze na het roerbakken nog even lekker sudderen.
Koolhydraatbeperkt
Dit recept heeft een koolhydraatje meer en valt daarmee in de categorie koolhydraatbeperkt. Vooral vanwege het gebruik van de linzen zit er wat meer koolhydraten in dit gerecht. Maar ook veel plantaardige eiwitten, en dat is ook niet verkeerd. Peulvruchten zijn sowieso een prima vegane eiwitbron. Maar er zijn meer plantaardige levensmiddelen die je een goede hoeveel eiwitten leveren. Een overzicht ervan vind je hier.
Smaakvol en aards
Deze rode kool schotel is dus niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook rijk van smaak. De zoete smaak van rode kool wordt versterkt door de toevoeging van rode biet, en contrasteert mooi bij de zoutige smaak van de feta. De linzen geven altijd een aardse smaak aan een gerecht, en dat vind ik vooral lekker in winterse schotels. Voeg nog een berg peterselie toe voor de kleur en natuurlijk de vitamine C (want daar is peterselie een prima leverancier van), en je kunt met deze rode kool schotel voor de dag komen.
Korte blog
Ik houd de blog wat korter dan normaal vandaag, omdat ik midden in mijn verhuizing zit en momenteel meer met de verfkwast in mijn handen sta dan met de laptop op schoot. Dat zal de komende weken wellicht nog vaker gebeuren, maar ik blijf zeker elke week een recept posten hoor. Dus zie ik je volgende weer hier?
Rode kool schotel met linzen
Dit heb je nodig
- 1/2 kleine rode kool ong. 300 gr
- 1 rode ui
- 1 gekookt bietje
- 100 gr feta
- 1 medjool dadel optioneel
- paar takjes verse peterselie
- 2 el olijfolie
- 1 tl limoensap
- vers gemalen peper en zout
- 1 blikje linzen 400 gr
- 1 handje granaatappelpitjes
- 1 el sesamzaad
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Snijd de rode kool in dunne repen. Snijd de rode ui in ringen. Snijd het bietje in halve plakjes. Spoel de linzen goed af in een vergiet.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui met de rode kool 8-10 minuten op halfhoog vuur.
- Voeg een glas water toe, doe het deksel op de pan, en laat 10 minuten zachtjes stoven.
- Snijd ondertussen de feta in blokjes, en optioneel de dadel in kleine stukjes. Maak de peterselie schoon en hak ze grof. Klop een dressing van de olijfolie, limoensap, peper en zout.
- Roer de linzen en het bietje samen met de dadel door de rode kool, en warm het geheel goed door.
- Verdeel de rode kool over twee borden, bestrooi met feta, peterselie en granaatappelpitjes, en schenk de dressing erover. Strooi er tot slot nog wat sesamzaad erover.
Tips
- In plaats van sesamzaad is een handje gehakte hazelnoten ook erg lekker in deze rode kool schotel.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Lekker gerecht. Gemaakt met vegan feta.
Bij mij duurde de rode kool wel veel langer om te garen (misschien wat grovere reepjes gesneden?). Verder nog op het bord aardig wat extra zwarte peper erover gemalen én: voor de plating, een cirkeltje granaatappelsiroop om de linzenberg getrokken.
Dank! Vast nog wel ’s maken.
Dank voor het compliment! Rode kool garen is best lastig, en dan is het ook nog eens afhankelijk van je persoonlijke voorkeur hoe gaar je ze wilt hebben. Er variëren kooktijd-adviezen op internet van 10 tot 40 minuten. Zelf vind ik het lekker als de kool gaar is, maar nog wel een beetje beet heeft.
De granaatappelstroop zal vast prima gesmaakt hebben in dit gerecht!
Lekker en voedzaam! Te weinig linzen in voorraad aangevuld met 2 kleine aardappeltjes.
Fijn dat het lekker was!