Rode kool roerbakschotel met pindasaus

Rode kool roerbakschotel met pindasaus

Vandaag is het ‘international sweatpants day’!
Een goed excuus om deze blog te schrijven, terwijl ik lekker in mijn joggingbroek achter de computer zit. Met een warme bak koffie erbij, want het is koud in Bremen! De wereld blijft maar wit hier. En dan heb ik altijd meer zin in de winterse groenten, zoals spruiten en rode kool.

Is rode kool wel een winter-groente?

De rode kleur van de kool verraadt dat er veel flavenoïden in zitten. En dat stofje staat bekend als een anti-oxidant, en helpt je lichaam dus om allerlei negatieve invloeden van buitenaf te bestrijden, en je immuunsysteem te versterken. Rode kool is trouwens familie van de broccoli en de spruitjes.

rode kool

Maar wist je dat rode kool ook in de zomer gegeten wordt? Er bestaat namelijk een winter- én een zomervariant. De zomerse rode kool is van mei tot september te koop, en is van nature zachter dan de winterse versie van de rode kool.

Zelf kook ik winter rode kool eerst gaar, voordat ik ze door een roerbakschotel of op de pizza doe. De kool wordt dan lekker zacht, en kleurt mooi paars. Ik voeg alleen een scheutje appelazijn aan het water toe, dat helpt de kool nog zachter worden. Ik kook de kool in ongeveer 30 minuten gaar. En dan vries ik een aantal porties in, makkelijk toch!

Mocht je van lekker knapperig houden, dan kun je de rode kool ook direct roerbakken. Vooral met de zomer rode kool lukt dat prima. Let er dan wel op dat je de kool goed dun snijdt, of beter nog schaaft (kan met een koolschaaf, die in Duitsland trouwens Krauthobel heet, maar het zou ook moeten kunnen met een goede kaasschaaf).

Mijn pindasaus

Ik ben gek op pindasaus. In mijn vorige leven (lees: voordat ik koolhydraatarm at) stond het niet vaak op tafel omdat ik toen nog in de veronderstelling leefde dat je er dik van werd (ja, ik heb wat gemist in mijn leven ;-) ).
Tegenwoordig staat de pindasaus weer regelmatig op tafel, maar dan wel in een zelfgemaakte versie. Want klant-en-klare pindasaus (je weet wel, zo’n poederzakje wat je mengt met water) kan in mijn ogen niet goed voor je zijn, ook niet als ze koolhydraatarm zou zijn. Wat ze trouwens niet is, want er zit meestal veel suiker in.

Mijn pindasaus recept is simpel en kent slechts 3 ingrediënten: pindakaas, kokosmelk en sambal. En dan gebruik ik natuurlijk ook niet de pindakaas van het welbekende merk met de C, want dan wordt het er nog steeds niet gezonder op. Ik gebruik pindakaas naturel, waarvan de ingrediëntenlijst zeer kort is: pinda’s. En het aantal koolhydraten in deze pindasaus haalt de 5 nog niet eens. Lekker opscheppen dus!

Omdat ik van makkelijk hou en soms best een beetje lui kan zijn, maak ik de pindasaus niet eens apart in een pannetje. Te veel moeite. Ik maak een kuiltje in mijn roerbakgerecht en meng daar de pindasaus ingrediënten in voordat ik het door het hele roerbakmengsel schep. Scheelt weer afwas! Maar je kunt deze pindasaus ook gewoon in een steelpannetje maken en als saus apart serveren.

rode kool bonen tofu pindasaus

Wat zijn edamame bonen?

En zo komt de pindasaus terecht in een simpele winterse rode kool roerbakschotel, met sperziebonen en edamame bonen. Ik heb het geheel verder vleesloos gehouden, en heb voor gerookte tofu gekozen (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of de toko), wat de schotel een extra pittig smaakje geeft.

Oh, je weet niet wat edamame bonen zijn?
Dat zijn de verse groene sojabonen (veel eiwit) waar tofu, tempeh, sojamelk en wat al niet meer van wordt gemaakt. Ze geven deze rode kool roerbakschotel een lekker crunch. Je komt de bonen meestal heel of gedopt tegen. Als ze heel zijn, dan zien ze eruit als dikke peulen, gedopt als een soort uit de kluiten gewassen doperwten (zie foto). In de gedopte vorm koop je ze vaak ingevroren, ik haal ze zelf bij de goed gesorteerde toko. En: ze bevatten weinig koolhydraten: de gedopte edamame bevat slechts 7 KH per 100 gram.

rode kool bonenschotel met koolhydraatarme pindasaus

Vegan rode kool roerbakschotel met pindasaus

Con
Winters koud weer vraagt om wintergroente! Vandaag een bijzonder combinatie van rode kool met pindasaus. Eigengemaakte pindasaus, met slechts 3 ingrediënten.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 19 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr rode kool gekookt
  • 200 gr sperziebonen
  • 1 knoflookteentje
  • 1 rode ui
  • 80 gr edamame bonen diepvries
  • 150 gr gerookte tofu
  • versgemalen peper en zout
  • kokosolie om te bakken

Voor de pindasaus

  • 2 el pindakaas naturel
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het
 

  • Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een beetje water in ongeveer 5-6 minuten beetgaar.
  • Pel en snipper ondertussen zowel de ui als de knoflook. Snijd de tofu in blokjes.
  • Verhit wat kokosolie in een grote koekenpan. Voeg de tofu toe en bak 2-3 minuten tot ze gaat kleuren. Voeg dan de ui en knoflook toe en roerbak deze een paar minuten mee.
  • Voeg de edamame bonen toe en roerbak ze 5 minuten mee.
  • Voeg de voorgekookte rode kool en sperziebonen toe en verhit het geheel al roerende goed.
  • Maak een kuiltje in het midden van het roerbakmengsel. Giet de kokosmelk erin en voeg direct de pindakaas en sambal toe. Roer dit eerst in het kuiltje door, meng het dan door de groente. Verhit het geheel nog even goed.
  • Verdeel het groentemengsel over twee borden en serveer direct.

Tips

  • Bestrooi de rode kool roerbakschotel eventueel nog met geraspte kokos en/of gehakte cashew noten.
  • Als je geen edamame kunt krijgen, kun je die vervangen door doperwten (meer koolhydraten).
  • Je kunt de gerookte tofu vervangen door gewone tofu of tempeh, voeg dan een scheutje tamari toe bij het bakken van de blokjes voor meer smaak.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


2 reacties

    1. Hoi Wendy! De grootste kans om edamame te vinden heb je in de toko, in het diepvriesvak. Daar haal ik ze zelf ook.
      Lukt het niet, dan kun je ze vervangen door doperwten, of je laat ze helemaal weg en gebruikt wat meer sperziebonen. Zelf vind ik de toevoeging van edamame lekker omdat die boontjes een lichte ‘crunch’ toevoegen aan het gerecht, en dat hebben doperwtjes natuurlijk niet. Laat je nog weten hoe het smaakt?
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *