Rode kool met ras el hanout

Rode kool met ras el hanout

Rode kool met ras el hanout recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Wil je rode kool eens een keertje anders, maak dan rode kool met ras el hanout. Dat geeft een heerlijk kruidige smaak aan dit gerecht, wat goed combineert met de zoetige smaak van de rode kool.

Dit wordt alweer het achtste jaar voor de Con-serveert blog, en het wordt weer een jaar vol met lekkere koolhydraatarme recepten. Deze rode kool met ras el hanout is niet alleen heerlijk, maar ook vegan, en ik heb er van gesmuld. Maar ja, ik ben dan ook gek op kruidige gerechten.

Rode kool met ras el hanoet recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Geen ras is hetzelfde

Gelukkig kun je veel kruiden en kruidenmixen tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Had ik (en jij waarschijnlijk ook) 20 jaar geleden nog nooit van bijvoorbeeld za’atar of sumak gehoord, nu koop je het gewoon bij de Appie. Datzelfde geldt voor de Marokkaanse ras el hanout, een kruidenmengsel waar ik al eens eerder een blog aan gewijd heb. Dus als je meer erover wilt weten, klik dan even hier.

Geen ras el hanout is hetzelfde, dus welke jij het lekkerst vindt, dat moet je gewoon uitproberen. Heb ik ook gedaan, en dat is geen straf hoor. Want ze smaken natuurlijk allemaal geweldig.

Rode kool met ras el hanoet recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Wat is granaatappelmelasse?

Ik heb dit bijgerecht licht gezoet. Een no-go eigenlijk als je koolhydraatarm eet, maar uitzonderingen bevestigen de regel, nietwaar. Ik heb namelijk wat granaatappelsiroop (ook wel granaatappelmelasse genoemd) toegevoegd, om de oriëntaalse smaak wat meer te benadrukken. Je koopt het in de Turkse winkel of in de goed gesorteerde supermarkt.

Granaatappelmelasse (dibs rumman in het Arabisch) is een siroop van ingekookt granaatappelsap. Het heeft een zoetige maar ook een wrange, zure smaak. Het wordt heel veel in de Turkse keuken gebruikt, daar heet het nar ekşisi. Pas op als je er voor het eerst mee gaat koken, en gebruik zeker niet teveel. De zure smaak gaat al snel overheersen. Je kunt het gebruiken als vervanger voor azijn of citroensap in saladedressings of in marinades.

Let op: granaatappelmelasse is niet hetzelfde als granaatappelsiroop die je als limonade kunt kopen en aanmaakt met water!

Rode kool met ras el hanoet recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Verse rode kool

Ik eet wel het liefst verse rode kool en niet uit een potje. Ten eerste zitten er meestal minder koolhydraten in verse rode kool, ten tweede smaakt verse rode kool naar rode kool, en niet zo zurig als die uit een potje. Met bietjes is dat eigenlijk ook zo.

Ik ben dus gek op rode kool, maar eet het gek genoeg niet heel vaak. En een Hollandse pot liefhebster ben ik ook al niet, dus als ik dan een keer rode kool eet, dan moet het wel anders dan anders. Daarom bedacht ik dit keer de combinatie van rode kool met ras el hanout, granaatappel, appel en walnoten. En dat werd een heerlijk vegan bijgerecht!

Rode kool met ras el hanout recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Rode kool met ras el hanout

Con
Rode kool is typisch Hollands. Maar rode kool met ras el hanout geeft een hele andere smaakbeleving. Gecombineerd met granaatappelpitjes en walnoten is dit een smaakvol en kruidig bijgerecht.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 20 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr rode kool reeds gekookt
  • 1 kleine appel
  • 2-3 tl ras el hanout
  • 1 el olijfolie
  • versgemalen zout en peper
  • 2 el granaatappelpitjes
  • 2 tl granaatappelmelasse
  • 1 handje gehakte walnoten
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Maak de appel schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Doe een klein beetje kokosolie in een pannetje en roerbak de appel een paar minuten. Niet te lang, het moet geen appelmoes worden.
  • Doe de reeds gekookte rode kool bij de appel, voeg de ras el hanout, zout en peper toe en roer alles goed door. Verwarm alles op een klein vuur een paar minuten goed door.
  • Roer nu de granaatappelpitjes, granaatappelsiroop en walnoten erdoor en warm nog even kort door.
  • Sprenkel voor het opdienen de olijfolie over de rode kool.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *