Oké, het ontbreekt me een beetje aan schrijf-inspiratie vandaag. Daarom een korte blog. Gelukkig had ik wel kook-inspiratie, en daarom kan ik je vandaag een lekker recept met eieren in een exotische hoofdrol bieden. Want dankzij ons koloniale verleden zijn veel gerechten uit het verre Indië in ons koude kikkerlandje terecht gekomen. Zo ook rendang.
Rendang eieren
In de Chinese restaurants in Nederland kun je meestal ook volop Indisch eten. En dat is erg geliefd: nasi en saté kent iedereen wel, maar rendang is misschien iets minder bekend.
Rendang is van oorsprong een vleesgerecht (rendang daging) dat gestoofd wordt in kokosmelk met kruiden. Het werd gezien als een feestmaal en werd daarom vaak geserveerd op feesten en partijen. Elke familie heeft zo zijn eigen rendang recept.
Een originele rendang maken duurt lang, en je hebt er veel kruiden voor nodig. Mijn versie duurt een stuk korter, en ik heb natuurlijk voor eieren gekozen in plaats van vlees. Ook heb ik de lijst met kruiden die traditioneel gebruikt worden iets ingekort tot een lijst met kruiden die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Wel zo makkelijk, en niet minder lekker hoor.
Rendang telor
Officieel heten rendang eieren trouwens rendang telor. Traditioneel worden ze met rijst geserveerd. Ik serveer ze op een grote berg met koolhydraatarme groene groenten die ik kort geroerbakt heb, zodat ze lekker knapperig blijven. Ik doe daar verder geen kruiden door: de rendang saus is al kruidig genoeg van zichzelf. Je zou eventueel ook voor bloemkoolrijst kunnen kiezen.
Zo. Binnen een half uur een koolhydraatarme maaltijd op tafel. Selamat makan!
Koolhydraatarme rendang eieren
Dit heb je nodig
- 4 eieren hardgekookt
- 200 ml kokosmelk
- 1 grote ui
- 1 knoflookteentje
- stukje gember 2 cm
- 1 tl kurkuma
- versgemalen peper
- 1 tl gemalen koriander
- scheutje tamari
- 1/2 tl gemalen komijn
- gemalen chilivlokken naar smaak
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Pel en snipper de ui en knoflook heel fijn. Schil de gember en snijd ze in zeer dunne reepjes. Pel ook de eieren.
- Verhit een beetje kokosolie in een steelpannetje, draai het vuur halfhoog en bak de ui, gember en knoflook een paar minuten tot de ui glazig ziet.
- Voeg de kokosmelk en alle kruiden toe en meng het geheel goed. Breng kort aan de kook en draai dan het vuur direct laag.
- Leg de hardgekookte eieren in de rendang saus, en laat ze 15 minuten pruttelen. Wentel ze af en toe om in de saus. De saus zal ondertussen indikken. Wordt het te droog, dan een klein scheutje kokosmelk erbij.
- Haal de eieren voorzichtig uit de rendang aus en snijd ze overlangs doormidden. Verdeel de saus over twee bordjes of schaaltjes en leg de eieren erin.
Tips
- Serveer de rendang telor met een grote berg koolhydraatarme roerbakgroenten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: