Tomaten-rabarberketchup

Tomaten-rabarberketchup

Ketchup eens anders, dat kun je wel zeggen van deze tomaten-rabarberketchup. Het lijkt een bijzondere combinatie, maar het smaakt echt heel goed. Probeer het zelf maar.

Wilde wortel

Ik ben gek op rabarber. En van mij hoeft ze niet eens zoet. Zo gewoon een schep rabarbermoes in mijn ontbijt yoghurt, met wat noten en zaden, heerlijk. Oké, dat is voor sommigen misschien wat al te kras, maar geloof me: je wordt er goed wakker van ;-) .

Rabarber betekent eigenlijk ‘wilde wortel’ en komt oorspronkelijk uit Azië. Hoewel het fris en vooral fruitig smaakt, is het een groente. Alleen de rode stelen zijn eetbaar, de enorme bladeren zijn mooi maar niet goed voor je. Dat komt door de enorme hoeveelheid oxaalzuur in het blad, hetgeen desastreus voor je nieren is.
Rabarber is trouwens familie van de boekweit (ook al zo lekker).

Tomaten rabarber saus of rabarberketchup

Rabarber heeft maar weinig koolhydraten: slechts 2 per 100 gram. En dus kun je je een beetje zoet erin best permitteren. Wil je dat niet, dan schijnt een stijfgeslagen eiwit door de gekookte en afgekoelde rabarber ook te helpen om de ergste zure smaak weg te nemen.

Het hoeft niet zoet!

Omdat rabarber zo zuur smaakt, wordt er vaak gecombineerd met zoet. Vooral in combinatie met aardbeien doet rabarber het goed, het wemelt van de recepten daarmee op het wereld wijde web. En eerlijk gezegd is dat natuurlijk ook super lekker.
Maar … rabarber kan ook hartig. Deze tomaten-rabarberketchup is daar een voorbeeld van.

Koolhydraatarme rabarberketchup

De smaak is van deze koolhydraatarme ketchup / saus is natuurlijk heel anders dan van standaard tomatenketchup. Ik weet ook niet of ik het nu tomaten rabarber saus of rabarberketchup moet noemen, qua consistentie ligt het een beetje in het midden. Maar ik kies maar voor rabarberketchup.

Ik realiseerde me toen ik voorproefde, dat standaard tomatenketchup eigenlijk best heel zoet van smaak is. Aan kant-en-klare ketchup (pakje-zakje) wordt dan ook vaak veel suiker toegevoegd. Ook deze hartige rabarberketchup wordt licht gezoet, maar met dadels in plaats van suiker.

Deze rabarberketchup is lekker koolhydraatarm. Want als je het echt als ketchup gebruikt, haal je misschien wel 10 porties uit de pot. Dat zijn dus nog net geen 3 koolhydraten per portie!
Door de rabarber krijgt je ketchup een frisse ‘bite’, en dat is weer eens iets heel anders. En verandering van spijs doet eten, zegt men, dus waar wacht je nog op?

(Is dit toch een iets te heftig recept voor je? Maak dan mijn andere suikervrije ketchup recept.)

tomaten rabarber saus glas

Tomaten-rabarber ketchup

Con
Wil je eens iets anders dan standaard tomatenketchup, maak dan deze rabarberketchup. De rabarber geeft je ketchup een lekkere friszure bite.
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Saus
Keuken Fusion
Porties 20 porties
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 stengel rabarber
  • 10 kerstomaatjes
  • 1 medjool dadel
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl kardemom gemalen
  • 1/2 tl komijn gemalen
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • versgemalen zout en peper

Zo maak je het
 

  • Snijd de medjool dadel in kleine stukjes en week ze in een kommetje met een klein scheutje warm water.
  • Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze met een scheutje water in een pannetje en breng aan de kook. Kook de rabarber in 5 minuten gaar, voeg indien nodig nog een scheutje water toe.
  • Halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe aan de rabarber. Verwarm een paar minuten mee. Doe de rabarber in een hoge mengkom.
  • Voeg de dadel (zonder het weekwater), tomatenpuree en de kruiden toe.
  • Pureer het mengsel met de staafmixer en schenk ze in een pot die je met een deksel kunt afsluiten. Laat helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
  • Laat de ketchup het beste een dagje in de koelkast staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Tips

  • Dit recept maakt een grote pot ketchup van ongeveer 400 milliliter, dat zijn gemiddeld 20 porties.
  • Gebruik deze rabarberketchup ook eens als pastasaus, bijvoorbeeld in deze vegane courgetti ‘bolognese’. Het recept is dan voldoende voor vier personen.
  • Ook lekker in een eenvoudige peulvruchten schotel met een ui, handje spinazie en wat noten.
  • De tomaten-rabarberketchup doet het ook goed als dip voor groentesticks, of bij zoete aardappel friet.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


2 reacties

  1. Cindy

    Niet normaal meer, hoe lekker!
    Ik heb ipv medjool dadel een keto-friendly mapkesyrup gebruikt en snack tomaatjes ipv kerstomaatjes.
    Ook heb ik nog een Spaans pepertje en 6 knoflookteentjes (op 5 stengels) erbij gedaan.
    Wow, wow, wow. Wat een genot dit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *