Overal ter wereld is het leven mooier als de zon schijnt. Zo ook in Berlijn. Terrassen stromen vol, in de vele parken die Berlijn telt genieten mensen van het zonnetje. Al dan niet met de Grill erbij. Want barbecuen is de nationale bezigheid van de Duitser in de zomer.
De Biergarten
Het centrum van Berlijn barst bijna uit zijn voegen van de terrasjes. In elke straat en zijstraat vind je er wel een paar. Bij mooi weer moet je echt geluk hebben om een plekje te vinden. De Duitsers ontmoeten elkaar nu eenmaal graag buiten de deur. Gaat men in Nederland thuis bij elkaar op de koffie, in Duitsland wordt er in een café, op een terras of in de Biergarten met elkaar afgesproken.
De Biergarten is een echt Duits fenomeen. Lange tafels met banken aan weerszijden, een loket waar je drankjes en vaak ook typische Biergarten-eten kunt bestellen. Brezel bijvoorbeeld, dat zijn broodkrakelingen met zout. En natuurlijk Flammkuchen, de Duitse versie van pizza. Niet allemaal koolhydraatarm nee. Dat is wel de Obazda, een Beierse kaasspread. Die dan wel weer op een broodje wordt gesmeerd.
De leukste Biergärten in Berlijn
Het Biergarten seizoen wordt in april geopend. Hoogtepunt voor velen is het wereldberoemde Oktoberfest in München, wat feitelijk een grote kermis met veel Biergarten-tenten is. Maar in elke stad kun je wel een Biergarten vinden. In Berlijn:
- Prater Biergarten, Prenzlauer Berg
De oudste Biergarten van Berlijn. Al in 1837 kon je hier van een biertje genieten. Ook toeristen vinden hun weg naar deze Biergarten aan de Kastanienallee. - Schleusenkrug, Charlottenburg
Deze Biergarten ligt direct aan de sluis van het Landwehrkanal, zodat je ook nog bootjes kunt bewonderen. Moet je wel een plekje aan de goede kant van de tuin gevonden hebben. Maar ook aan de kant zonder zicht op het water is het gezellig zitten. - Café am neuen See, Tiergarten
Midden in het park Tiergarten vind je deze grote Biergarten. Kinderen kunnen op de ernaast liggende speelplaats lekker los. Jij geniet van je drankje tussen de bomen aan een meertje. - BRLO Brwhouse, Kreuzberg
De hippe Biergarten in het Gleisdreieckpark bestaat sinds 2017 en hoort bij de bierbrouwerij BRLO. Hier kun je dus eigen gebrouwd bier nuttigen met zicht op het park. Maar vooral de lekkernijen die de kok daar bereidt, zijn nu al een fenomeen. - Luise Dahlem, Dahlem
Buiten het centrum in de wijk Dahlem vind je deze gezellige Biergarten, die vooral door de studenten van de Freie Universität die om de hoek ligt, bezocht wordt. - Fischerhütte am Schlachtensee, Zehlendorf
Eveneens buiten het centrum ligt de Fischerhütte aan een prachtig meer, de Schlachtensee. Hier kun je na een fikse wandeling in de omringende natuur, helemaal tot rust komen. - Hafenbar am Müggelsee, Friedrichshagen
Aan de oostkant van Berlijn vind je één van de grote meren van Berlijn, de Müggelsee. Dit is de plek waar je in het weekend een totaal vakantiegevoel krijgt: je kun heerlijk op een handdoekje aan het meer liggen, een duik nemen, en bootjes kijken. Daarna ga je naar de Hafenbar (het hele jaar geopend) om je dagje uit gezellig met een drankje aan het water af te sluiten.
Lente salade
Heb je de koolhydraatrijk snacks van de Biergarten kunnen weerstaan? Dan kun je als je weer thuis bent deze heerlijke lente salade maken. Een frisse salade met rabarber mag in de lente natuurlijk niet ontbreken. En na een rondje navragen op Instagram wat iedereen zoal met rabarber doet, had ik voldoende inspiratie, en heb ik deze rabarber bieten salade gemaakt.
De rabarber heb ik in de oven geroosterd. Maar let op: ik heb heel weinig zoetmiddel gebruikt, dus de rabarber blijft friszuur van smaak. En dat past in mijn ogen perfect bij de natuurlijk zoete smaak van bietjes, en de zoutige smaak van de gorgonzola. Voeg nog een avocado en wat pijnboompitjes aan deze salade toe voor extra goede vetten. In de dressing heb ik, na een vragenrondje op Instagram, kaneel en kardemom verwerkt. Past goed bij de zure rabarbersmaak!
Deze rabarber bieten salade is echt een ware smaakexplosie!
Rabarber bieten salade met gorgonzola
Dit heb je nodig
- 200 gr sla naar keuze ik gebruikte ijsbergsla
- 100 gr rabarber
- 1 el honing
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 -1/2 tl kardemom gemalen
- 1 avocado
- 1 bietje gekookt
- 100 gr gorgonzola
- handje pijnboompitjes
- 2 el olijfolie
- scheutje citroensap
- versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Meng met de honing, en verdeel over een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrooi de rabarber met de kardemom en kaneel. Rooster de rabarber in 10 minuten gaar, of tot ze zacht is. Laat afkoelen.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin, en laat afkoelen op een stukje keukenpapier.
- Maak de sla schoon en snijd ze in reepjes. Verdeel de sla over twee borden.
- Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Snijd de gorgonzola in kleine blokjes.
- Verdeel de rabarber, avocado en gorgonzola over de sla, en bestrooi met de pijnboompitten.
- Klop een dressing van de olijfolie, citroensap en zout en peper (en eventueel nog wat kaneel), en giet deze over de rabarber bieten salade.
Tips
- Heb je toevallig blauwe bessen over (alsof dat bestaat) ? Een extra handje bessen door deze salade doet het erg goed!
- Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hallo Con,
De salade ws heerlijk! Weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Graag gedaan Trudy! Ik vind het altijd zo leuk om te lezen dat een recept geslaagd is!
Lieve groetjes, Con