Quinoa bowl met miso tahin dressing

Quinoa bowl met miso tahin dressing

Quinoa bowl met miso tahin dressing recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Afgelopen week heb ik toen ik boodschappen deed, misopasta meegenomen. Eigenlijk ken ik alleen miso soep, maar je kunt vast veel meer met miso doen. Mijn poging om iets lekkers met miso te maken, is uitgedraaid op een gezonde quinoa bowl met veel groente en een dressing met miso en tahin.

Is miso glutenvrij?

Miso is een soort pasta van gefermenteerde sojabonen, zout, en rijst of granen. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Heb je coeliakie of glutenintolerantie, pas dan op als je miso koopt. Lang niet alle miso is namelijk glutenvrij, net als dat met sojasaus het geval is.

Voor het fermenteren van de sojabonen wordt graan of rijst gebruikt. Als bij het fermentatieproces gebruik gemaakt is van glutenvrije producten, zoals rijst of quinoa, dan is de miso ook glutenvrij.

Quinoa bowl met miso tahin dressing recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In Nederland wordt zover ik weet misopasta gewoon miso pasta genoemd, en moet je het etiket lezen om erachter te komen of het glutenvrij is. Aan de originele benaming voor miso kun je soms herkennen of de miso glutenvrij is of niet: mugi miso wordt gemaakt met gerst, shiro miso met rijst. De laatste is dus glutenvrij.

Gefermenteerd

Miso komt oorspronkelijk uit China hoewel de meeste mensen het uit de Japanse keuken kennen. Miso werd door de Chinezen zo’n anderhalve eeuw geleden door boeddhistische priesters in Japan geïntroduceerd. In die tijd werd fermenteren van levensmiddelen vooral gedaan om de houdbaarheid te verlengen. Tegenwoordig staat gefermenteerde voeding volop in de belangstelling vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.

Quinoa bowl met miso tahin dressing recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Voorbeelden van gefermenteerde voeding: tempeh, miso, kimchi, natto, yoghurt, kaas, kefir, augurken, zuurdesembrood, pure chocolade en … het enige wat ik echt niet lust: zuurkool.

Maar wist je dat wijn en bier ook tot de gefermenteerde producten behoren? Nou, als ik moet kiezen tussen een rood wijntje of een bord met zuurkool, dan weet ik wel wat ik kies …

Prebiotica en probiotica

Gefermenteerde producten zijn zo goed voor je, omdat ze veel zogeheten probiotica bevatten. Dat zijn de goede bacteriën die je graag in je darmflora wilt hebben wonen. Lactobacillus is een voorbeeld van zo’n bacterie, die in gefermenteerde zuivelproducten voorkomt.

Dan is er ook nog de term prebiotica, één letter verschil maar iets geheel anders. Prebiotica zijn de voedingsstoffen die je probiotische bacteriën gebruiken als voedsel. De meest belangrijke zijn de zogeheten oligosaccharide en inuline. De meeste groente en fruit bevatten een zekere mate aan prebiotica, maar vooral uien, knoflook, artisjokken, asperges en topinamboer bevatten er veel van.

Quinoa bowl met miso tahin dressing recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Helaas is het zo dat veel van nature probiotische levensmiddelen in de supermarkten al lang niet meer zo probiotisch zijn. Zuivel wordt gepasteuriseerd (verhit), waarbij zowel de foute als de goede bacteriën gedood worden. Dit geldt voor bijvoorbeeld voor yoghurt en kaas. Yoghurt bevat alleen probiotica als op de verpakking expliciet staat vermeld dat er levende bacteriën of actieve culturen in zitten. Augurken worden eveneens gepasteuriseerd en in een potje gestopt. Daarom ontstaat er steeds meer interesse in het zelf fermenteren van voedingsmiddelen.

In mijn quinoa bowl heb ik dus zowel probiotica en prebiotica gestopt. De pro zit in de miso en de kimchi, de pre in de groente. Daar wordt je buik blij van!

(ook lekker met miso: ovengebakken miso tempeh)

Quinoa bowl met miso tahin dressing recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Quinoa bowl met miso tahin dressing

Con
Deze quinoa bowl heeft een dressing met een Japans tintje, en zit vol met goede probiotica en prebiotica. Maar is vooral erg lekker!
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 36 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de quinoa

  • 125 gr quinoa
  • 100 gr wortel in plakjes
  • 1 bietje in blokjes
  • 1 kleine paprika in blokjes
  • 50 gr verse spinazie
  • 2 el kimchi
  • 2 tl sesamzaad zwart
  • kokosolie om te bakken

Voor de dressing

  • 2 el tahin
  • 1,5 tl misopasta glutenvrij
  • 1 tl citroensap
  • versgemalen peper
  • 1 el water

Zo maak je het
 

  • Was de quinoa goed, en kook ze volgens de verpakking gaar.
  • Roerbak ondertussen in een beetje kokosolie de wortel en paprika knapperig gaar. Neem ze uit de pan en roerbak (indien gewenst, hoeft niet) de spinazie heel kort tot ze iets slinkt.
  • Pel de hardgekookte eieren en halveer ze.
  • Maak de dressing: meng alle ingrediënten goed door elkaar. Is je dressing te dik, voeg dan nog een beetje water toe totdat de gewenste consistentie bereikt is.
  • Verdeel de quinoa over twee kommen of diepe borden. Verdeel de geroerbakt paprika en wortel erover. Verdeel de spinazie en kimchi, en leg de gehalveerde eieren erop.
  • Sprenkel de miso tahin dressing over de quinoa bowl en bestrooi met sesamzaadjes.

Tips

  • Ik heb voor de eiwitten een gekookt ei toegevoegd, maar wil je deze bowl vegan houden, vervang deze dan door blokjes tofu of tempeh.
  • Wil je minder koolhydraten? Vervang de quinoa dan door konjac rijst. Het lekkerst wordt die als je ‘m goed mengt met de miso dressing.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *