Prei en mosterd gaan qua smaak goed samen. Ik maakte een prei-mosterdsoep die ik topte met zachtjes in de pan geroosterde tomaatjes en gehakte amandelen. Heerlijk als voorgerecht voor vier personen, of als lunchgerecht voor twee.
Drie gangen
Ik hou best wel van traditie. Tegenwoordig is het hip om op feestdagen grote buffetten te maken, of borrelplanken de luxe, dat soort dingen. Het kan niet op allemaal, kijk maar eens naar de kooktijdschriften die in december in de winkel liggen. Maar ik vind het juist leuk om met kerst ouderwets drie gangen te koken. Soepje, hoofdgerecht, toetje. Lekker wijntje erbij (want hee, het is tenslotte kerst), en genieten maar. Het gourmetten, een echte Nederlandse kerst-traditie, doe ik gezellig bij mijn mams.
Kerstdiner voorgerecht
Elk jaar maak ik daarom minimaal drie recepten voor kerst die ik op de blog plaats, zo ook dit jaar. Ik trap vandaag af met het voorgerecht: een simpele te maken soep van koolrabi en prei. Gecombineerd met de scherpe smaak van de mosterd (kies vooral voor een lekkere pittige mosterd, bijvoorbeeld de Groninger mosterd), en de zoete smaak van de geroosterde tomaatjes, is dit een goede start van een heerlijk driegangen diner!
Ben je nou niet van die drie gangen, dan kun je deze soep ook als een verwarmende lunch voor twee eten. Lekker met een zelfgebakken koolhydraatarm broodje erbij, bijvoorbeeld deze (de meest populaire op mijn blog).
Natuurlijk is deze soep koolhydraatarm. En omdat ik kokosmelk gebruik, is deze prei-mosterdsoep ook vegan en lactosevrij, en geschikt voor de paleo-aanhangers onder ons. Als dat allemaal niet belangrijk voor je is, zou je de kokosroom ook kunnen vervangen door ongeslagen room.
Prei-mosterdsoep met geroosterde tomaatjes
Dit heb je nodig
- 250 gr koolrabi
- 150 gr prei
- 400 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 2 el scherpe mosterd
- versgemalen zout en peper
- 6 kerstomaatjes
- 2 el gehakte amandelen
- 1/2 tl kerriepoeder
- bieslook voor garnering
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Maak de koolrabi schoon en snijd in blokjes. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Halveer de kerstomaatjes.
- Houd een beetje van de prei achter voor de garnering later.
- Doe de koolrabi met de prei, bouillon en kokosmelk in een pan en breng aan de kook. Laat 10 minuten op middelhoog vuur koken. Pureer met een staafmixer, roer de mosterd erdoor, en breng de preisoep op smaak met versgemalen zout en peper.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpannetje roerbak de achtergehouden preiringen een paar minuten. Neem uit de pan, doe de tomaatjes met de snijkant naar onder in de pan en laat ze op laag vuur 10-15 minuten heel zachtjes bakken.
- Doe de prei terug in de pan bij de tomaatjes en voeg nu ook de gehakte amandelen en het kerriepoeder toe. Laat nog even kort bakken.
- Verdeel de soep over twee of vier mooie kommen of borden, en garneer met de tomaatjes.
- Strooi tot slot nog wat gehakte bieslook en extra peper over de prei-mosterdsoep.
Tips
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Wat een héérlijke soep Con, een topper, die ga ik zeker vaker maken! Bedankt voor het recept!
Graag gedaan, heel leuk dat je even laat weten dat het je gesmaakt heeft!