Dit herfstige pompoenbrood is een heerlijk brood geworden, met super weinig koolhydraten. Prima geschikt als je een restje pompoen over hebt van één van de andere lekkere pompoenrecepten van Con-serveert.
Wat is er aan de hand?
De lappenmand. Ik ken ‘m deze weken maar al te goed. Dacht ik vorige week eindelijk aan de beterende hand te zijn, blijkt de infectie toch hardnekkiger te zijn dan gedacht. Antibioticum nummer 3 staat deze week op het programma. En nu maar duimen dat het aanslaat.
Waarschijnlijk zit je helemaal niet te wachten op mijn klaagzang, maar voor degene die het wel interesseert volgt hier een korte samenvatting.
Een acute ontsteking met complicaties zorgde ervoor dat ik aan de antibiotica moest. Gedurende week 1 bleek dat het voorgeschreven antibioticum niet werkzaam was (lees: de bacterie is resistent) en daarom werd antibioticum nummer 2 voorgeschreven.
Controle begin deze week wees uit dat alles weer in orde was, en een blij meisje fietste dus naar huis.
Maar … twee uur laten begonnen acuut exact dezelfde klachten als waar het allemaal mee begon. Hals over kop terug naar de specialist, en daar bleek de bacterie weer volop puinhoop in mijn lijf te maken. Huh?? Antibioticum nummer 3 dus, en die zou dan wel moeten aanslaan.
E-coli bacterie
Zoals je wel weet maakt antibiotica meer kapot dan je lief is. Niet alleen de foute bacterie wordt aangepakt, ook alle goede bacteriën die in je darmen leven gaan eraan. Die bacteriën zijn je belangrijkste barrière voor allerlei foute jongens die je lichaam willen aanvallen. Ze maken het belangrijkste deel uit van je weerstand.
Die bacteriën doen echter nog meer goeds: zij zorgen ervoor dat er vitaminen en mineralen uit je voeding worden opgenomen. Zo zorgt bijvoorbeeld de (goede) E-coli (Escherichia coli) bacterie o.a. voor opname van vitamine K. Zijn foute broer zorgt daarentegen voor vervelende infecties, waarbij blaasontsteking het meest voorkomt. Krijg je E-coli via voedsel binnen (bijvoorbeeld door niet goed doorbakken vlees te eten), dan ontstaan vaak heftige darmklachten zoals de bekende reizigersdiaree.
Anti- en probiotica
Omdat ik inmiddels dus met kuur nummer 3 bezig ben, kreeg ik het advies om direct na het beëindigen van de kuur probiotica te gaan slikken. Nou kun je dus een nogal duur potje probiotische pillen kopen, maar je kunt ook meer probiotische voeding tot je nemen. Dat kleine flesje met goede bacteriën voor je darmflora uit de reclame is wat mij betreft niet aan de orde want: een suikerbom.
Gefermenteerde voedingsmiddelen hebben een probiotische werking en helpen je darmflora te herstellen. Denk aan yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, augurken (niet de zoetzure, maar de ouderwetse gefermenteerde), tempeh, kombucha en zelfs pure chocolade. Ook rode wijn heeft een probiotische werking. Nou, ik ga maar vast een lekker flesje kopen dan, voor als het weer mag ;-). En de komende weken ga ik lekker veel tempeh en vooral chocola eten (goed excuus toch ha ha). Die zuurkool, dat wordt ‘m niet. Het enige dat er bij mij niet ingaat.
Pompoenbrood
Om te beginnen heb ik een brood gebakken waar probiotische yoghurt in zit. Nu blijft er na verhitting natuurlijk niks meer van die probiotische werking over, maar hee, “it’s the thought that counts”, toch?
Dit pompoenbrood is echt top geworden en is …. koolhydraatarm! Met slechts 2 koolhydraten in een sneetje, past het brood zelfs in een ketogeen dieet. De structuur is zacht en smeuïg. Ik kan je niet vertellen of je het brood in kunt vriezen, want het was op voordat ik het wist. Manlief was namelijk ook zeer te spreken over dit pompoenbrood. En door de pompoen past het ook perfect bij de herfst.
Tip: probiotisch of niet, gewoon dit brood snel gaan bakken en ervan genieten. Geen koolhydraten, geen gluten, geen noten, en erg lekker met een klont roomboter en oude kaas …
Keto pompoenbrood
Dit heb je nodig
- 100 gr Hokkaido pompoen
- 3 eieren
- 80 gr Griekse yoghurt 10% vet
- 2 el kokosolie gesmolten
- 50 gr lijnzaad
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 25 gr kokosmeel
- snufje zout
- handje pompoenpitten voor garnering
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de pompoen schoon, je hoeft ze niet te schillen. Rasp de pompoen in een keukenmachine fijn.
- Maal het lijnzaad tot meel. Ik doe dat in een koffiebonenmolen, werkt perfect.
- Klop de eieren los in een beslagkom. Voeg de yoghurt en de gesmolten kokosolie toe en meng goed. Voeg de geraspte pompoen toe en roer alles goed door elkaar.
- Meng in een andere kom het lijnzaadmeel met het kokosmeel, de bakpoeder en een snuf zout.
- Roer nu droog in nat: het meel mengsel door het eiermengsel. Roer goed door tot er een plakkerig deeg ontstaat.
- Schep het deeg in een met bakpapier beklede brood- of cakevorm (de mijne meet 22 cm). Strijk het glad.
- Besprenkel het pompoenbrood met wat water en strooi de pompoenpitten erover. Druk eventueel iets aan.
- Bak het pompoenbrood in de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Check met een cakeprikker.
- Laat het brood in de vorm helemaal afkoelen voordat je het snijdt.
Tips
- Na afkoeling kan het zijn dat er onder in je broodvorm een laagje vocht is ontstaan. Dat is het vocht uit de pompoen. Haal daarom wel je brood uit de vorm als het afgekoeld is, anders wordt het een soppige toestand.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Staat nu in de oven. Ben benieuwd
Ik ook :)
Hey, ik ga deze straks maken. Lijkt me een super broodje. Weet je toevallig ook de voedingswaarde per 100 gram?
Groetjes An
Nee sorry An. Ik bereken altijd alleen het aantal koolhydraten en baseer dat op de ingrediënten die erin gaan. Hoeveel uiteindelijk het brood weegt, dat weet ik niet en kan je daarom helaas niet helpen. Ik hoop dat het brood je toch goed zal smaken. Groetjes terug!
Het brood smaakt heerlijk, bedankt voor het recept!
Heel graag gedaan! Ik vind het zelf ook een super lekker brood :)
Heerlijk met pompoensoep
Pompoen gaat altijd!
Leuk recept, ga ik proberen.
Laatste keer dat ik een antibiotica moest heb ik toch gelijk een probiotica genomen. Scheelde een slok op een borrel (zoals ze hier zeggen). Voelde me echt zoveel beter. Geen buikpijn en na de kuur gelijk weer een goed gevoel. De probiotica slikte ik s’avonds voor het slapen, tijdens de kuur en nog 2 weken erna. Gekocht bij de apotheek. Waren zakjes met triljoenen verschillende bacterieen die je in water moest oplossen. Vond het echt een verschil. Beterschap!!!!
Hoi Wendy! Dank je wel voor je tip. Ik denk dat ik je advies op ga volgen, want zo ondertussen is mijn energiepeil op niveau nul beland. Fijn dat het jou goed geholpen heeft. Fijne dag!