Pompoen spinaziesoep met gorgonzola

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Wat is het lang geleden dat er een recept voor soep op de blog verscheen! Hoog tijd dus voor een makkelijke pompoen spinaziesoep die extra pit krijgt door de gorgonzola.

Deens leren

Inmiddels heb ik de eerste weken Deens leren op de Deense taalschool, de sprogskole, er al weer op zitten. En het is hartstikke leuk, maar ook best intensief. Wat ik heel leuk vind, is dat we met verschillende andere nationaliteiten samen leren. In mijn groep zitten mensen uit Brazilië, Oekraïne, Indonesië, Iran, India, en heel leuk, Nederland. Omdat ik al een Deense cursus online had gedaan (voor de geīnteresseerden, kijk vooral eens bij LinguaDanica, de site van Sigga Hansen), en daarom een extra test bij de sprogskole heb gekregen, mocht ik in module 4 beginnen. Wow, dat had ik zelf echt niet verwacht! Het is ook wel even schakelen, ik weet ook helemaal niet wat de anderen in de eerste 3 modules geleerd hebben en wat ik dus mis of niet. Maar daar zal ik gaandeweg vanzelf wel achterkomen.

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Is Deens leren nou moeilijk?

Ja en nee. En dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening, want voor iedereen is dat natuurlijk anders.

Het helpt als je net als ik een taalnerd bent. En het helpt zeker als je een goede taal-achtergrond hebt. Nederlands is net als Deens een Germaanse taal, dus er is veel overeenkomst en dat maakt het leren van Deens voor de gemiddelde Nederlander een stuk makkelijker dan dat het voor iemand uit bijvoorbeeld Bulgarije is (waar alleen al het schrift, nl. cyrillisch, anders is). En als je dan ook Duits en Engels spreekt, dan wordt het nog weer een stukje makkelijker.

Ik spreek zelf naast Nederlands ook Engels, Frans en Duits (heb bijna 13 jaar in Duitsland gewoond), en heb lang geleden Spaans op school gehad (maar daar weet ik lang niet alles meer van), en dat helpt natuurlijk enorm. Maar waar het mij vooral bij helpt, is bij het lezen en schrijven van Deens. Want als de monden van de Denen open gaan en ze beginnen te snakke (=kletsen), dan kan ik er vaak geen chocola meer van maken. Het Deens wordt namelijk vaak anders uitgesproken als dat het geschreven wordt. En veel klanken lijken voor mijn buitenlandse oren enorm op elkaar, daar waar de Deen er wel degelijk onderscheid in maakt. Om nog maar niet te spreken van letters die helemaal niet uitgesproken worden … Dat alles maakt het spreken en verstaan van Deens in mijn geval best een uitdaging.

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Maar daarom zit ik op school natuurlijk, en ik ga er vanuit dat het steeds beter gaat worden. Het is in ieder geval heel leuk om weer een nieuwe taal te leren. En dat op mijn “ouwe dag” ha ha.

Avondschool

Mijn lessen vinden in de avonduren plaats, 4 keer 45 minuten op maandag en 2 keer 45 minuten op woensdag. Vooral de maandag is behoorlijk intensief, en duurt eigenlijk nét een beetje te lang. En dan is er ook nog heus huiswerk te maken. Er gaat dus best veel tijd in zitten. Maar ik roep zelf altijd het hardst dat les 1 bij emigratie naar welk land dan ook is, dat je de taal moet leren. En dat vind ik echt. Al kun je zelf niet de meest perfecte grammaticale zinnen maken, het is toch handig als je begrijpt wat de verwarmingsmonteur je in het Deens aan de telefoon zegt wat je moet doen als je ketel defect is. Ik spreek uit ervaring …

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Pompoen spinaziesoep

Omdat fatsoenlijk eten er voorlopig op de maandag- en woensdagavonden niet in zit, vind ik het extra belangrijk om op de andere dagen wel goed en gezond te eten. En met het niet echt fantastische weer van de laatste tijd is een kom dampende soep echt heel lekker. Omdat pompoensoep super populair is, heb ik een variant gemaakt met spinazie en gorgonzola. In gorgonzola zit normaal gesproken bijna geen lactose, maar check de verpakking! Kies anders een andere, liefst pittige kaassoort die je lekker vindt. Want die kaas maakt deze pompoen spinazie soep wel helemaal af!

Meer soep recepten vind je hier.

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola, koolhydraatarm recept - lekker genieten begint bij Con-serveert.nl

Pompoen spinaziesoep met gorgonzola

Con
Het is hoog tijd voor soep! Wat dacht je van een smakelijke variant op pompoensoep. Deze makkelijke pompoen spinaziesoep krijgt extra pit door de gorgonzola.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 10 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen
  • 60 gr verse spinazie
  • 400 ml groentebouillon
  • 200 ml plantaardige room
  • 1 tl kurkuma
  • versgemalen zout en peper
  • 20 gr pijnboompitjes
  • 100 gr gorgonzola

Zo maak je het
 

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
  • Was de pompoen en de spinazie. Snijd de pompoen in stukjes. Snijd de gorgonzola in stukjes.
  • Kook de pompoen in de groentebouillon in 10 minuten gaar.
  • Voeg ongeveer driekwart van de spinazie plus alle room toe, en pureer de soep met een staafmixer. Voeg kurkuma en de helft van de gorgonzola toe en laat op een laag vuurtje al roerende smelten.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Roer de achtergehouden spinazie door de soep, en verdeel over twee kommen. Verdeel de rest van de gorgonzola over de kommen, en bestrooi de pompoen spinaziesoep met de pijnboompitjes.

Tips

  • Als je niet van blauwe kaas houdt, kun je ook een andere kaassoort kiezen die je wel lekker vindt. De smaak zal wel anders zijn.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *