Het is feest in huize Con-serveert! De blog bestaat namelijk zes jaar. Wow, zo lang al?
Tijd voor een lekkere snoeperij om dat te vieren. En wat is er nu leuker om lekker gezond te snoepen en tegelijkertijd groente binnen te krijgen? Dat lukt prima met deze pompoen fudge.
Terugblik op 6 jaar Con-serveert
Jemig, wat vliegt de tijd. Zes jaar lang elke week een recept op deze blog. Altijd glutenvrij, en natuurlijk altijd koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt of ketogeen. En wat mij betreft altijd lekker! Maar smaken verschillen, dat is nu eenmaal zo.
De blog is destijds ontstaan omdat ik zelf behoefte had aan het vastleggen van mijn koolhydraatarme vegetarische recepten. Inmiddels zijn dat er bijna 350! Daar zit vast ook iets voor jou tussen.
Van al die recepten zijn er 163 vegetarisch, 157 vegan, en 23 zijn vis-recepten, uit de begintijd van de blog. Altijd weer leuk om te kijken welke recepten het meest populair blijken.
Top 5 recepten
- Koolhydraatarm amandelmeel broodje
- Koolhydraatarme wafels
- Zoete aardappel friet uit de oven
- Bounty yoghurt
- Omelet California
De top 5 recepten hierboven vind ik zelf ook top recepten. De Bounty yoghurt is van die vijf recepten mijn persoonlijke favoriet. Mijn eigen top 3 zou zijn (in willekeurige volgorde) kwarkbolletjes, mascarpone pannenkoek (eigenlijk al mijn pannenkoek recepten), en maghmour. Sowieso alles waar za’atar overheen gaat ;))
Populair leesvoer
Mijn blog bevat niet alleen recepten, maar ook veel informatie over koolhydraatarm eten in het algemeen. Die vind je trouwens terug in het menu onder het kopje “Informatie”. Één van die pagina’s is sinds kort mateloos populair en trekt dagelijks tientallen bezoekers. Ik heb het over “Wat wel, wat niet”, een pagina die je uitlegt wat je het best wel kunt eten en liever laat staan als het om koolhydraatarm eten gaat. Tevens worden voor een aantal bekende koolhydraatbommen lekkere koolhydraatarme alternatieven voorgesteld. Leesvoer!
Snoepen mag!
Leuk hoor, die statistieken, maar het belangrijkst blijft natuurlijk het recept!
Als je iets te vieren hebt, dan wil je gewoon iets lekkers bij de koffie, toch? Oké, of bij de thee natuurlijk. Ik heb voor een heuse herfst-lekkernij gekozen, want pompoen hoort nu eenmaal bij de herfst. Het recept is ook ideaal om een restje pompoen op te maken (alsof dat bestaat …).
Een beetje afgekeken heb ik dit keer bij Dr. Mark Hyman, Amerikaans functionele arts, bestseller schrijver, en één van mijn helden. Zijn motto: “Food is medicine“. Hij predikt het zogenaamde pegan dieet, een combinatie van paleo en vegan, en is groot voorvechter van “echt” eten, met herkenbare ingrediënten.
Voor deze pompoen fudge heb ik als zoetmiddel gekozen voor yaconsiroop, een minder bekend zoetmiddel met minder koolhydraten (35 per 100 gram, vergelijk bijvoorbeeld honing 82 per 100 gram). Maar je kunt elk gewenst vloeibaar zoetmiddel gebruiken, het aantal koolhydraten zal dan wel anders worden.
Oké, deze pompoen fudge is dus zo lekker dat het moeilijk is om het bij één stukje te houden. Dus ik zeg: één is geen, en pak er stiekem nog eentje …
Proost op een nieuw blogjaar met lekkere koolhydraatarme vega recepten!
Koolhydraatarme pompoen fudge
Dit heb je nodig
Voor de pompoenlaag
- 100 gr pompoenpuree
- 40 kokosolie
- 40 gr amandelpasta
- 1 el yaconsiroop of vloeibaar zoetmiddel naar keuze
- snufje zout
- 1/2 tl speculaaskruiden
Voor de chocoladelaag
- 70 gr amandelpasta
- 40 gr kokosolie
- 2 el carobe- of cacaopoeder
- 1 el yaconsiroop
- 1/4 tl vanillepoeder
- snufje zout
Zo maak je het
- Maak eerst de pompoen fudge laag: smelt de kokosolie samen met de amandelpasta op een zeer laag vuur en meng het goed door. Voeg de yaconsiroop, speculaaskruiden en een snuf zout toe en meng nogmaals. Schep de pompoenpuree erdoor en doe massa in een vorm (ik gebruik een rechthoekige ovenschaal van 24 x 16 cm), en strijk zo goed mogelijk glad.
- Maak nu de chocolade laag: smelt opnieuw kokosolie met amandelpasta en meng. Roer dan het carobe- of cacaopoeder samen met de yaconsiroop, vanille en een snuf zout erdoor en meng nogmaals. Schenk de chocomassa over de pompoen fudge laag.
- Laat de pompoenfudge minsten 1 uur maar liever langer opstijven in de koelkast. Snijd ze dan in blokjes (ik had er 16).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Kun je de pompoenfudge invriezen?
Mijn pompoenbodem is heel dun; kan dat komen omdat ik de bruine amandelpasta heb gebruikt?
Ik heb dat zelf niet gedaan, maar gezien de ingrediënten schat ik in dat dat wel moet kunnen.
Jammer dat je pompoenlaag dun is geworden. Dat kan liggen aan de dikte van de amandelpasta (dat verschilt sterk per merk) maar het moet niet uitmaken of je witte of bruine kiest. Het kan ook komen omdat de pompoenpuree iets te vochtig is. Heb je verse pompoen gebruikt? Die is meestal minder vochtig dan diepvries of kant en klaar puree.
Van harte gefeliciteerd met je 6 jarig food-blog-bestaan!
Hartelijke groet, Yvonne
Wat lief, dank je wel! Groetjes terug!!
Ik volg je al een tijd, en ik vind je heel leuk en interessant schrijven, maar dit is denk ik de eerste keer dat ik een foutje tegenkom. Wat doe je met de pompoenpuree? Ik neem aan dat je die samen met de yaconstroop etc. door de kokosolie/amandelpasta mengt?
Oh ha ha, helemaal vergeten de pompoenpuree erdoor te roeren!
Het is niet mijn eerste foutje hoor, maar gelukkig heb ik oplettende lezers zoals jij die me zo helpen de recepten tiptop te krijgen. Dank voor je reactie!
Groetjes, Con
Wauw lijkt me heerlijk!
Maarre hoe groot is xx xx xx bakvorm?
Oh ha ha, vergeten aan te passen! Mijn schaal meet ongeveer 24 x 16 cm, ik pas het aan. Dank je wel!!
Harteijk gefeliciteerd met het 6 jarige bestaan van je food blog !
Dit ga ik zeker maken.Waar kan ik dat yaronsiroop kopen, in de bio laden verkopen ze het niet?
Vriendelijke groet,
Trudy
Dank je wel Trudy! Ik heb de yaconsiroop via internet gekocht, let op het is niet goedkoop. Ik weet geen winkel in Nederland waar het zo in het schap staat. In Duitsland ook niet trouwens.
Groetjes terug! Con