Pompoen fudge

Pompoen fudge

Suikervrije pompoenfudge met carob recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is feest in huize Con-serveert! De blog bestaat namelijk zes jaar. Wow, zo lang al?
Tijd voor een lekkere snoeperij om dat te vieren. En wat is er nu leuker om lekker gezond te snoepen en tegelijkertijd groente binnen te krijgen? Dat lukt prima met deze pompoen fudge.

Terugblik op 6  jaar Con-serveert

Jemig, wat vliegt de tijd. Zes jaar lang elke week een recept op deze blog. Altijd glutenvrij, en natuurlijk altijd koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt of ketogeen. En wat mij betreft altijd lekker! Maar smaken verschillen, dat is nu eenmaal zo.

De blog is destijds ontstaan omdat ik zelf behoefte had aan het vastleggen van mijn koolhydraatarme vegetarische recepten. Inmiddels zijn dat er bijna 350! Daar zit vast ook iets voor jou tussen.

Suikervrije pompoen fudge met carob recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Van al die recepten zijn er 163 vegetarisch, 157 vegan, en 23 zijn vis-recepten, uit de begintijd van de blog. Altijd weer leuk om te kijken welke recepten het meest populair blijken.

Top 5 recepten

  1. Koolhydraatarm amandelmeel  broodje
  2. Koolhydraatarme wafels
  3. Zoete aardappel friet uit de oven
  4. Bounty yoghurt
  5. Omelet California
Koolhydraatarm broodje van amandelmeel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Met stip op 1: koolhydraatarm amandelmeel broodje

De top 5 recepten hierboven vind ik zelf ook top recepten. De Bounty yoghurt is van die vijf recepten mijn persoonlijke favoriet. Mijn eigen top 3 zou zijn (in willekeurige volgorde) kwarkbolletjes, mascarpone pannenkoek (eigenlijk al mijn pannenkoek recepten), en maghmour. Sowieso alles waar za’atar overheen gaat ;))

Populair leesvoer

Mijn blog bevat niet alleen recepten, maar ook veel informatie over koolhydraatarm eten in het algemeen. Die vind je trouwens terug in het menu onder het kopje “Informatie”. Één van die pagina’s is sinds kort mateloos populair en trekt dagelijks tientallen bezoekers. Ik heb het over “Wat wel, wat niet”, een pagina die je uitlegt wat je het best wel kunt eten en liever laat staan als het om koolhydraatarm eten gaat. Tevens worden voor een aantal bekende koolhydraatbommen lekkere koolhydraatarme alternatieven voorgesteld. Leesvoer!

Snoepen mag!

Leuk hoor, die statistieken, maar het belangrijkst blijft natuurlijk het recept!

Als je iets te vieren hebt, dan wil je gewoon iets lekkers bij de koffie, toch? Oké, of bij de thee natuurlijk. Ik heb voor een heuse herfst-lekkernij gekozen, want pompoen hoort nu eenmaal bij de herfst. Het recept is ook ideaal om een restje pompoen op te maken (alsof dat bestaat …).

Suikervrije pompoen fudge met carob recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een beetje afgekeken heb ik dit keer bij Dr. Mark Hyman, Amerikaans functionele arts, bestseller schrijver, en één van mijn helden. Zijn motto: “Food is medicine“. Hij predikt het zogenaamde pegan dieet, een combinatie van paleo en vegan, en is groot voorvechter van “echt” eten, met herkenbare ingrediënten.

Voor deze pompoen fudge heb ik als zoetmiddel gekozen voor yaconsiroop, een minder bekend zoetmiddel met minder koolhydraten (35 per 100 gram, vergelijk bijvoorbeeld honing 82 per 100 gram). Maar je kunt elk gewenst vloeibaar zoetmiddel gebruiken, het aantal koolhydraten zal dan wel anders worden.

Suikervrije pompoen fudge met carob recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Oké, deze pompoen fudge is dus zo lekker dat het moeilijk is om het bij één stukje te houden. Dus ik zeg: één is geen, en pak er stiekem nog eentje …

Proost op een nieuw blogjaar met lekkere koolhydraatarme vega recepten!

Suikervrije pompoenfudge met carob recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme pompoen fudge

Con
Feestelijke herfstige pompoen fudge want de blog is jarig! Hoe leuk is het om lekker te snoepen en tegelijktijd een portie groente binnen te krijgen. En ook nog koolhydraatarm!
Bereidingstijd 15 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Engels
Porties 16 stuks
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de pompoenlaag

  • 100 gr pompoenpuree
  • 40 kokosolie
  • 40 gr amandelpasta
  • 1 el yaconsiroop of vloeibaar zoetmiddel naar keuze
  • snufje zout
  • 1/2 tl speculaaskruiden

Voor de chocoladelaag

  • 70 gr amandelpasta
  • 40 gr kokosolie
  • 2 el carobe- of cacaopoeder
  • 1 el yaconsiroop
  • 1/4 tl vanillepoeder
  • snufje zout

Zo maak je het
 

  • Maak eerst de pompoen fudge laag: smelt de kokosolie samen met de amandelpasta op een zeer laag vuur en meng het goed door. Voeg de yaconsiroop, speculaaskruiden en een snuf zout toe en meng nogmaals. Schep de pompoenpuree erdoor en doe massa in een vorm (ik gebruik een rechthoekige ovenschaal van 24 x 16 cm), en strijk zo goed mogelijk glad.
  • Maak nu de chocolade laag: smelt opnieuw kokosolie met amandelpasta en meng. Roer dan het carobe- of cacaopoeder samen met de yaconsiroop, vanille en een snuf zout erdoor en meng nogmaals. Schenk de chocomassa over de pompoen fudge laag.
  • Laat de pompoenfudge minsten 1 uur maar liever langer opstijven in de koelkast. Snijd ze dan in blokjes (ik had er 16).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 3,00/5)
Laden...


10 reacties

    1. Con

      Ik heb dat zelf niet gedaan, maar gezien de ingrediënten schat ik in dat dat wel moet kunnen.
      Jammer dat je pompoenlaag dun is geworden. Dat kan liggen aan de dikte van de amandelpasta (dat verschilt sterk per merk) maar het moet niet uitmaken of je witte of bruine kiest. Het kan ook komen omdat de pompoenpuree iets te vochtig is. Heb je verse pompoen gebruikt? Die is meestal minder vochtig dan diepvries of kant en klaar puree.

  1. Margreet

    Ik volg je al een tijd, en ik vind je heel leuk en interessant schrijven, maar dit is denk ik de eerste keer dat ik een foutje tegenkom. Wat doe je met de pompoenpuree? Ik neem aan dat je die samen met de yaconstroop etc. door de kokosolie/amandelpasta mengt?

    1. Oh ha ha, helemaal vergeten de pompoenpuree erdoor te roeren!
      Het is niet mijn eerste foutje hoor, maar gelukkig heb ik oplettende lezers zoals jij die me zo helpen de recepten tiptop te krijgen. Dank voor je reactie!
      Groetjes, Con

    1. Dank je wel Trudy! Ik heb de yaconsiroop via internet gekocht, let op het is niet goedkoop. Ik weet geen winkel in Nederland waar het zo in het schap staat. In Duitsland ook niet trouwens.
      Groetjes terug! Con

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *