De havermout hype gaat aan mij volledig voorbij. Havermoutpap, of porridge zoals je het tegenwoordig moet noemen, is gewoon niet mijn ding. Maar ik heb wel havermout in huis, en maak er liever andere dingen mee. Ook haverzemelen staan in mijn kast, en die heb ik gebruikt voor het recept van vandaag: een pizza met haverzemelen. Dat klinkt niet echt culinair, maar is een welkome afwisseling op de zoveelste bloemkool pizza. Met een koolhydraatje meer, maar erg lekker.
Havermout is hip
Wat is dat toch met die havermout. Ik liep afgelopen week door het station van Bremen, en zag dat daar binnenkort een heuse porridge kiosk geopend wordt. Haferkater, heet het. Toen ik nog in Berlijn woonde had ik daar ook al zo’n tentje gezien. Gelukkig kun je er ook koffie krijgen ha ha, dus wie weet ga ik er toch een keertje naar binnen.
Havermout is dus hip, dat is wel duidelijk. En ja, havermout is ook heel gezond. Hafer heeft een hoge voedingswaarde, en helpt bijvoorbeeld je cholesterol te verlagen door het stofje betaglucaan. Dat is inmiddels wetenschappelijk aangetoond. Er zitten veel vezels in, wat weer goed is voor je darmen. Het is eigenlijk jammer dat er best veel koolhydraten in zitten (maar liefst 62 kh per 100 gram), anders zou ik er waarschijnlijk wel wat vaker iets mee maken.
En dan moet je als je echt compleet glutenvrij moet eten ook nog eens goed oppassen, want hoewel havermout van nature glutenvrij is, is de gekochte havermout dat vaak niet. Er vindt in de regel contaminatie plaats omdat andere glutenhoudende meelsoorten meestal in dezelfde molen / fabriek verwerkt worden. Moet het echt glutenvrij zijn, dan moet je gecertificeerde havermout kopen.
Havermout, havergrutten, haverzemelen
Naast havermout bestaat er ook zoiets als haverzemelen. Minder hip, en bij mijn weten is om die reden nog geen hip woord ervoor gevonden. Ik blijf ze maar gewoon haverzemelen noemen. En dan heb je ook nog zoiets on-sexy als havergrutten. Grote grutten, wat is dan het verschil?
De haverkorrel bestaat uit verschillende onderdelen. Van buiten naar binnen zijn dat:
- haverpel (de beschermlaag van de haverkorrel en niet eetbaar)
- haverzemel (de beschermlaag van de haverkorrel)
- endosperm (het meellichaam dat dient als energiebron voor de ontwikkeling)
- haverkiem (de haverkorrel waaruit nieuwe planten ontstaan )
Om havermout te maken worden haverkorrels verhit en in stukjes “geknipt” om vervolgens te worden gestoomd. Wordt de haverkorrel niet geknipt maar gestoomd en platgeslagen, dan hebben we het over de welbekende havervlok.
Havergrutten bestaan uit de haverkorrel plus het endosperm en de haverzemel. Het totale eetbare deel van de haver dus. Havergrutten heten in het Engels trouwens “steel cut oats”, haverzemelen heten “oat bran”.
Havermout(vlokken) en haverzemelen kun je overigens ook in Duitsland krijgen. Daar heten ze respectievelijk Haferflocken en Haferkleie. Havergrutten zijn in Duitsland zover ik weet niet verkrijgbaar. En wist je dat je hier in Duitsland de zogenaamde Nackthafer kunt kopen, de gepelde haverkorrel, die je zelf in een graanmolentje pletten kan en zo je eigen havervlokken kunt maken? Dus ben je een “die hard clean eater”, dan moet je die volgende keer voor je verjaardag vragen.
Haverzemelen zijn vezelrijk
Haverzemelen zijn het meest gezonde onderdeel van de haver. Ze zijn eigenlijk een soort ouderwets superfood, toen dat woord nog helemaal niet bestond. Ze bevatten de meeste voedingswaarde, hebben twee keer zo veel vezels als havermout, en in tegenstelling tot tarwezemelen zijn ze oplosbaar en vermengen ze zich in je darmen met de andere voeding die je eet. De vezels in de haverzemelen worden niet door je lichaam opgenomen, en verlaten via de natuurlijke weg je lichaam, samen met de andere voedingsstoffen (suikers en vetten) waarmee ze gemengd zijn. En dat is erg fijn, want zo neemt je lijf bijvoorbeeld minder suiker en dus koolhydraten op. Maar let op, je moet er wel voldoende bij drinken.
O ja, haverzemelen bevatten nog steeds veel, maar minder koolhydraten dan havermout (45 kh per 100 gram).
Notenvrije pizza
Ik wilde graag eens een glutenvrije pizzabodem maken zonder de “usual suspects” bloemkool en amandelmeel. Ook prettig voor mensen die een notenallergie hebben, leek me. Daarom heb ik deze pizza met haverzemelen gemaakt (of liever gezegd pizzabodem), die net op het randje koolhydraatarm / koolhydraatbeperkt balanceert. Het is een stevige bodem geworden, die je naar eigen inzicht kunt beleggen. Ik heb mijn pizza met haverzemelen eenvoudig belegd met zelfgemaakte tomatensaus, kaas, kerstomaatjes en verse basilicum. Simpel is toch vaak het lekkerst!
Glutenvrije pizza met haverzemelen bodem
Dit heb je nodig
- 50 gr haverzemelen glutenvrij
- 25 gr kokosmeel
- 2 eieren
- 125 gr Griekse yoghurt 10% vet
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 tl appelazijn
- 2 tl oregano
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Kluts de eieren los in een kom en meng de yoghurt erdoor.
- Meng in een andere kom de haverzemelen, kokosmeel, bakpoeder, oregano en zout en peper.
- Doe het havermengsel samen met de appelazijn bij het eimengsel en meng het geheel goed.
- Schep het pizzadeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een pizzabodem van (de mijne is ovaal geworden).
- Bak de haver pizza bodem in 25 minuten gaar.
- Neem de pizza bodem uit de oven en beleg naar wens (ik nam zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella, kerstomaatjes).
- Doe de haver pizza terug in de oven en bak nog 10 minuten.
Tips
- Liever toch een echte koolhydraatarme pizza bodem? Kies dan voor deze pizza bodem met amandelmeel, of voor de bloemkoolpizza met skyr.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny,
Blij dat ik dit recept gevonden heb. Het is een heerlijke pizzabodem. Echt een aanrader.
Hoi Janny, dit is ook een favoriet van mij! Ik maak ‘m nog steeds regelmatig. Fijn dat jij ‘m ook zo lekker vindt!!
oh dit lijkt mij heerlijk ga het een keer maken
Doen hoor! Ik maak deze pizza regelmatig, erg lekker!